Amniyosentez Ne Zaman Yapılmalıdır?

Amniyosentez gebelik takibinde doktorunuzun isteyebileceği önemli bir testtir. Amniyotik kese, rahimde bebeğin içinde yüzdüğü içi su dolu kesedir. Genetik test uygulaması amacı ile bu sıvıdan bir miktar alınması işlemi ise amniyosentez olarak tanımlanmaktadır.

Genellikle anne ya da baba adayının ya da ailesinin bebeğe aktarabileceği genetik bir hastalığa sahip olması durumunda ya da daha önce genetik bir hastalığa sahip bir çocuğa sahip olunması durumunda kesinlikle uygulanması gereken amniyosentez; yine anne karnındaki bebeğin ultrason, kan ya da ense kalınlığı taraması sonucunda çıkan sonuçlarda genetik bir hastalığa sahip olma riskinin bulunması durumlarında da uygulanmaktadır.

Amniyosentez işlemi anne karnındaki bebeğin içinde yüzdüğü sıvının ince bir iğne ile karın duvarından rahime girilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlemden önce ultrason yardımı ile bebek ve plasentanın pozisyonu değerlendirilmekte ve karın duvarı antiseptik bir madde ile sterilize edilmektedir. Yaklaşık 15 mililitre alınan bu sıvı içerisinde bebeğe ait hücreler mevcuttur. Bu sayede bebeğin hücreleri ve genleri laboratuvar ortamında incelenebilmektedir.

Gebeliğin 15. haftasından sonra uygulanan amniyosentez işlemi sırasında bazı durumlarda yeterli oranda sıvı alınamamaktadır. Bu gibi durumlarda tekrar girişime ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok anne adayı amniyosentez işlemi öncesinde tedirginlik yaşamaktadır. 2 dakika süren bu işlemden sonra bazı anne adaylarının rahimde gerginlik ve hassasiyet hissetmesi normal karşılanmaktadır. Amniyosentez işlemi sonrasında uzmanlar; anne adaylarının istirahat etmelerini, ağır eşya kaldırmamalarını ve zorlayıcı egzersizlerden kaçınmalarını önermektedir. İşlem sonrasında rahimdeki gerginlik hissi, ateş ya da normal dışı vajinal akıntı gibi semptomlar 24 saatten uzun sürdüğünde mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.

Amniyosentez İşlemi Riskli midir?

Amniyosentez işlemi daha önce de belirtildiği gibi bebeğin kromozoma bağlı ya da genetik bir hastalığı olup olmadığının incelenebileceği bir testtir. Her girişimsel müdahalede olduğu gibi bu uygulama sırasında da birtakım riskler bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda amniyosentez işlemi yaptıran kadınların %1’i düşük riskine sahip olmaktadır. Ancak amniyosentez işleminin rahim içerisindeki bebeğe herhangi bir risk faktörü oluşturup oluşturmadığına dair bir kanıt yoktur.

Amniyosentez uygulaması öncesinde merak edilen tüm soruların gebelik takibini yürüten doktora sorulması gerekmektedir. Testin kesin bir sonuca ulaştırma oranı mutlaka değerlendirilmelidir. Aynı zamanda bebeğin genetik bir hastalığa sahip olduğuna dair sonuç alındığında seçeneklerin ne şekilde değerlendirileceği de düşünülmesi gereken önemli konular arasındadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)