An'da Kalabilmek

Yazar Hande Uysal GezenPsikolog • 6 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Bu aralar en çok duyulan kavramlardan biri “An’da Kalmak”

Peki nedir bu An’da Kalmak?

Geçmişteki yaşanılanlarla ilgili ve/veya gelecekteki kaygı, stres faktörlerini kenara bırakarak şu andakine yoğunlaşabilmek..

Şu an deniz kenarında bir yerde huzur dolu dakikalar yaşıyorsak güncel bir sorunun gelecekte neler olabileceği ile alakalı düşünmek ve o anı yaşayamamak, an da kalamamaktır. 

  Ya da sınavdan beklenilen not alındı çok sevinçliyiz tamda o sırada bir sonraki sınavın endişesini duymak yada kötü not aldığımız sınavın pişmanlığını, keşkesini yaşamak.. Ve yine anda kalamamak..

 Üzüntü, pişmanlık, endişe, kaygı vb.

Yoğunlaştığımız geçmişteki “keşkeler” gelecekteki “acabalar” olur ise andakileri kaçırır ve hep kovalamak zorunda kalırız.. 

  An’da Kalabilmek kişideki huzur noktasını, doyumu arttırmayı hedefleyerek, en basit ve sıradan olanı dahi hissetmeyi ve kıymetli olduğunu göstermeyi hedefler. 

An’da kalabilmeyi kolaylaştıran faktörler;

 **Aynı anda birden fazla işe yoğunlaşmadan, tek bir iş o andaki tek bir düşünce. Hem yemek yiyip, hemde televizyon izleyip birde sohbet etmeye çalışır isek elbetteki verimli olmayacaktır. Tek birine yoğunlaşırsak hem mental olarak yorulmamış hem de tadını ala ala eylemi gerçekleştirmiş oluruz.

**Duyularımız çok önemli. Koku, tat, sesler.. O anda olmayı hedefleyen noktalardır. Neler duyuyorum, hangi kokular geliyor, kimler var etrafımda şu an? Gibi sorular yardımcı olacaktır. Belki de şu ana kadar fark edilmeyen bir çok detay ortaya çıkıp, sizi şaşırtacaktır.

**Nefes egzersizleri.. Nefese odaklanmak ve nefes alıp vermelerimizin gün içerisinde belki önemini kavrayabilmek.. Nefesimizi dinlemek.

**Belki de hata yapmamak adına bu kadar endişe duymayıp o an daki duygularımızı yaşamak, hata yapılacaksa da anlamı olduğunu bilip serüvenimize devam edebilmek..

**An da kalmak sadece olumlu duyguları değil, olumsuz duygularıda aslında zamanında yaşamayı hedefler. Hep deriz ertelenen yas er yada geç yaşanır diye. Bir yakınımızı kaybettiğimizde o an üzülmek gerekiyorsa, nasıl hissediyorsak öyle yaşayıp sorgulamak.. Bu da hem rahatlatıcı hemde az yoran bir stildir.

 

Kısaca An’da Kalmak yolculuğumuzun tadına varmak

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hande Uysal Gezen Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hande Uysal Gezen

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al