ANAL FİSSÜR (MAKATTA ÇATLAK) NEDİR?

Yazar Kadir YıldırımGenel Cerrah • 14 Kasım 2017 • Yorumlar:

Makatta çatlak genellikle kabızlık ve ıkınma gibi düzensiz dışkılama alışkanlıklarına bağlı olarak gelişir. Bu durum hastalarda tuvalete gitme korkusu,sosyal yaşamdan soyutlamaya kadar gidebilmektedir.Vakit kaybedilmeden doktora başvurularak gerekli önlemlerin alınması daha ciddi tabloların önüne geçilmesini sağlayabiliyor. Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kadir Yıldırım anal fissür ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

 

Kısır bir döngü

Anal kanal derisi üzerinde gelişen yırtıklara anal fissür adı verilmektedir. Bu yırtıklar, dışkılama sırasında kişiye şiddetli ağrı ve acıya neden olmaktadır.Bu ağrı keskin ve yırtıcı tarzdadır.Öyle ki bazen hastaların gözünden yaş getirecek kadar şiddetlidir.Bazen ağrıya küçük kanamalar da eşlik eder. Bu sıkıntılar nedeniyle dışkılama, hasta için korkuya dönüşmektedir. Şiddetli ağrı, anal kanaldaki kas yapısında kasılmaya yol açmaktadır. Kasılma olunca çatlak daha fazla yırtılmakta, bu durumda daha çok kasılmaya neden olarak kısır döngü ile sonuçlanmaktadır.

 

Makatta çatlak meydana gelmesinin nedenleri…

Anal fissürün en yaygın görülen nedeni anüsteki veya anal kanaldaki dokuların tahriş olmasıdır. Bu tahrişin en sık görülen nedeni ise kabızlıktır.Düzensiz dışkılama,nadirende uzun süreli ishal de kabızlık gibi anal fissüre yol açabilir.Hamile kadınların üçte birinde de makatta çatlak oluşmaktadır. Normal doğum esnasında ortaya çıkan gerilim de sık sık anal fissürlere yol açmaktadır.Altta yatabilen başka faktörler de anal fissüre yol açabilmektedir.

Tanı Nasıl Konur?

Tanı cerrahi muayene ile kolayca konur.İlk etapta endoskopik kontrol ağrı nedeniyle yapılmaz. Sonraki süreçte hastalara endoskopik muayene muhakkak yapılmalıdır.

Anal fissür'den korunmak için ise Dr.Kadir Yıldırım'ın önerileri şöyle:

Kabızlıktan kurtulun .Kabızlıktan kurtulmak için gün içerisinde bol su tüketin, lifli gıdalarla beslenin, probiyotik içeren yoğurdu bol bol tüketin.

Kısa süreli olarak ağrı kesici pomadlar ve sıcak su banyoları yapın.

Makat bölgesi temizliğine çok önem verilmeli, sık sık duş alınmalıdır.

Tedavi;

Akut dönemde iyileşmeyen ve şikayetleri azalmayan hastalara isecerrahi tedavi uygulanır. Uygulanan cerrahi tedavi son derece kolaydır.Hastanın günlük iş ve güç kaybına neden olmamaktadır. Ayrıca o bölgeye uygulananbotox uygulamaları da son dönemlerde, başarılı bulunmuştur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)