Anksiyete Bozukluğu

Yazar Mert OrakPsikolog • 13 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete henüz gerçekleşmemiş olaylarla ilgili bir endişe ve korku hali içinde olmasıdır. Anksiyete bozukluğu yaşayan insanlar panik seviyelerinde artma yaşandığı anda kötü bir şey olacakmış hissine kapılarak içinde bulundukları ortamı daha kaygılı tehlikeli görmeye başlarlar. Kaygı, korku, sıkıntı, bunaltı ve endişeye benzer duygular yaşar. Aşırı endişeli olma durumu kişinin günlük yaşamındaki akışı da engeller hatta yaşamda sürdürdüğü planları da yapmasına engel olur. Bu bozukluğu yaşayanlarda bu his o kadar kuvvetlidir ki sanki hiç geçmeyecekmiş gibi gelir. Çoğu zaman kişi endişesinin aşırı olduğunun bilincinde fakat bu endişesini kontrol altında tutamaz ve sakinleşemez.

Anksiyete geç ergenlik ve erken erişkinlikte başlayıp yaşlılıkta da sık görülen bir hastalıktır. Yaş arttıkça duyulan kaygı duyarlılığı da artar.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete bozukluğunda fiziksel belirtiler; terleme, halsizlik, sersemlik, nefes almada zorluk, uykusuzluk, baş ağrısı, halsizlik gibi belirtiler mevcuttur. Duygusal olarak belirtileri; kendine güvensizlik, gerginlik hali, huzursuz olma, kızgınlık, her an tetikte olma, olumsuz bir olayın olacağını düşünme. Bilişsel belirtileri ise; bir konuya yoğunlaşamama, unutkanlık, şimdi ya da geleceğe yönelim gibi belirtileri vardır.

Anksiyete Nasıl Oluşur?

Çocukluk ve genç erişkinlikte başlıyor. Belirtiler dönemine göre şiddetlenme ve iyileşmeler olarak görülür. Stresli bir yaşam olayı olduğunda belirtiler ortaya çıkıp kötüleşebilir. Hastalığın oluşmasında kalıtsal etkenler, kişilik özellikleri ve stres verici yaşam olayları da dahildir.

Anksiyete Bozukluklarının Türleri Nelerdir?

Yaygın Anksiyete; Olayla ilgili aşırıya kaçacak şekilde endişe ve kaygı duyma halidir.

Panik Bozukluk; Kişinin aniden yaşadığı fiziksel semptomların zihinde kötüleştirilmesi sonucu bir panik atak geçirmesidir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu; Sürekli akla gelen ve gitmeyen düşüncelerdir. Bu düşüncelerin gitmesi içinde yaptıkları eylemler vardır.

Özgül Fobi; Herhangi bir durumdan ya da nesneden korkup kaygılanarak kaçınma halidir.

Travma Sonrası Stres; Travmatik bir olay yaşadıktan sonra hissedilen korku hissidir. Travmayı yaşayan kişiler olayları tekrar gözlerinde canlandırır.

 

Anksiyete Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Anksiyete bozukluğu öncelikle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastalık için psikiyatrist bir uzmana danışmak. Psikiyatrik değerlendirmeler yapıldıktan sonra bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığıda incelenmelidir.

Tedavi gören Anksiyete Bozukluğu hastaları çoğunluğu tedaviden fayda alır. Psikoterapi ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu yöntemlerden birini ya da iki yönteminde birlikte kullanılması tedaviyi daha etkili kılar. Bu hastalıkta en çok kullanılan psikoterapi yöntemi ise bilişsel davranışçı terapidir. Terapist ile birlikte anksiyeteye neden olan durumları olup, varsa geçmiş yaşam ile ilgili bağlantıları çözmek ve yeni baş etme tarzını öğretmek.

 

Anksiyete İle Başa Çıkma Yöntemleri

Nefes egzersizleri; Doğru nefes alma tekniklerini öğrenerek sakinleşmeyi sağlayabiliriz.

Kaygılandığımız zamanları, nelere kaygılandığımızı ve hangi zaman aralıklarında kaygılandığımızı not edebiliriz.

Kaygılandığın olayın gerçekliği üzerinde düşünün ne kadar gerçekçi bir kaygı ya da kaygılandığın durumun gerçekleşme olasılığı nedir gibi durum değerlendirmesi yaparak.

Kendinizi meşgul ederek anksiyete krizinin geldiğini hissettiğiniz anda ‘an’da kalıp neler hissettiğinize odaklanın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)