Anksiyete ve Kaygı Bozukluğu

Yazar Duygu KılınçPsikolog • 13 Aralık 2022 • Yorumlar:

Anksiyete ve kaygı bozukluğu günümüzde en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Günlük yaşantımızda geleceğe dair bazı maddi ve manevi konulardan dolayı endişeler duyulabilir. Bu hayatın olağan akışı içinde normal karşılanır. Fakat bu endişe ve kaygıların dozunun artması durumu ve günlük yaşantıyı etkileyecek hale gelmesi anksiyete belirtisidir.

Anksiyete Nedir?

Anksiyete anlam olarak aynı ifadeyi içeren kaygı bozukluğu, kişiyi önüne geçilmez bir endişe haline
sokarak korku yaşamasına sebep olur. Kişinin panik atak krizi geçirmesine sebebiyet verebilir. Kişi bu yaşadığı duygu değişikliği sebebiyle gündelik işlerini yapmakta zorlanarak kişisel bakımını bile yapmak istemez hale gelebilir. Yönetilmesi ve kontrol edilmesi zor bir durum olan anksiyete çocukluk ergenlik ve hatta yaşlılık döneminde de ara sıra kendini gösterebilir.

Anksiyete kendi içinde bazı türlere ayrılmıştır. Bunlar genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu, panik atak,sosyal anksiyete bozukluğu, belirli fobiler, agorafobi, ayrılık kaygısı, seçici dilsizliktir. Bu ayrımın sebebihepsinin tetikleyici faktörünün farklı olmasındandır.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Aslında kaygılar bizi hızlı karar verme ve gelecek hakkında yönlendirme açısından önemli duygulardır. Beynin strese tepki vermesi olarak kabul edilen kaygı bir çeşit uyarı mekanizmasıdır. Toplumun yüzde 18’lik kısmı kaygı bozukluğu ile mücadele etmektedir.

Anksiyete belirtileri sürekli olarak kendini huzursuz ve panik halinde hissetmek olduğu söylenebilir.
Bunun yanında nefes darlığı, ağız kuruluğu, sürekli kötü bir olay olacakmış gibi hissetme, hızlı kalp atışı, aşırı terleme, ellerde titreme, hazımsızlık, kabızlık problemleri, uyku bozuklukları, odaklanma ve konsantrasyon bozuklukları olduğu söylenebilir.

Anksiyete bozukluğu belirtileri olarak sayılan sorunlardan aynı anda en az 5 tanesini yaşadığınızı
düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız gerekebilir. Tedavi edilmezse kişiyi daha da zor bir duruma ve çıkmaza sürükleyebilir.

Anksiyete Neden Olur?

Anksiyete bozukluğu yıllardır üzerinde yapılan çalışmalara rağmen nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. En başta genetik faktörler olarak belirlense de çevresel faktörlerin de etkisi vardır. Anksiyete neden olur? Sorusuna en genel yanıt olarak beyindeki kaygı ve duyguları kontrol eden bölümün hatalı bağlantısıyla alakalı olabilmesidir. Çocukluktan gelen travmalar, cinsel istismar, taciz, ihmal edilme, yakın birinin ölümü, kaza geçirilmesi gibi durumlar da anksiyete-kaygı bozukluğunun oluşmasına sebebiyet verebilir.

Ayrıca fiziksel sağlık sorunları yaşayanlar da bu rahatsızlıktan muzdarip olabilir. Kalp, şeker, tansiyon, tiroit ve şeker hastalıkları da anksiyetenin ortaya çıkma riskini tetikleyebilir. Düzenli kullandığınız bazı ilaçların yan etkisi de anksiyeteye neden olabilir. Madde bağımlılığı, düzenli alkol tüketimi, tütün ürünlerinin kullanımı, özgüven eksikliği, sürekli olumsuz düşünceler anksiyete riskini arttıran faktörlerdendir.

Anksiyete Krizi Nedir?

Anksiyete erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Aşırı koruma ile büyütülen
çocuklarda ileriki yaşlarda görülebildiği gibi çok fazla sindirilmiş ve alay konusu olmuş bireylerde de
anksiyeteye rastlanır. Anksiyete krizi diğer adıyla anksiyete atağı endişe ve kaygı durumunun şiddetli olarak hissedildiği halidir. Bu krizler kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü için iş hayatını, aile hayatını olumsuz etkiler.

Anksiyete krizi başladığında daha sık nefes alıp verme gerçekleşir. Nabız hızlanır, terleme ve ellerde titreme meydana gelir. Vücut gerginleşir ve göğüs ağrısı hissedilebilir. Yüksek stres anlarında ortaya çıktığı gibi kişinin kendi alınganlığı sebebiyle de bu krizi yaşaması muhtemeldir. Daha çok detaycı, kuralcı, mükemmeliyetçi karakter yapısında olanlar bu atağı geçirirler.

Çabuk sinirlenme, huzursuz ve gergin hissetme, saldırganlık eğilimi gösterme gibi durumlar Anksiyete krizinin bir diğer belirtileridir. Bu durumu yaşayanlar için anksiyete krizi nasıl geçer? Sorusunun yanıtı öncelikle bir uzman ile görüşme sağlanabilir.

Kriz anında kişinin sakin kalmaya çalışması olduğu yerde durup yavaş ve derin nefes egzersizleri yapması bu krizin kolay atlatılmasına faydası olacaktır.

Yürüyüş ve spor yapmak, sosyalleşmek, bir hobi ile ilgilenmek, yoga yapmak, kısa seyahatlere çıkmak ve zihninizi kötü düşünce ve endişelerden uzaklaştırmak anksiyete krizine girme olasılığını ve sıklığını azaltacaktır. Sağlıklı beslenmek, sigara ve alkolden uzak durmak ataklarınızın daha hafif atlatılmasına ve daha kısa sürmesine faydası olacaktır.

Anksiyete Tedavisi

Anksiyete tanısı mutlaka alanında uzman tarafından konulmalıdır. Anksiyete belirtilerini
gösteriyorsanız bir uzman ile görüşerek durumunuz hakkında bir uzman desteği alabilirsiniz.
Anksiyete tedavisi görürken uzman ile sürekli iletişim halinde olmak ve sürecin size nasıl geldiğini belirtmek tedavi süreci için önemli bir durumdur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)