Uyku Problemi

Yazar Duygu Kılınç • 10 Mart 2023 • Yorumlar:

Uyku bedensel dinlenmeyi sağlamasının yanında zihinsel fonksiyonların da yenilenmesine yardımcı olur. Düzenli uyku hem beden hem de ruh sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Uyku problemi ve uyku düzenindeki bozukluklar insan sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Uyku Problemi Nedir?

Uyku problemi nasıl çözülür konusu bu sorunu yaşayan kişiler tarafından merak edilir. İnsomnia yani uykusuzluk azalmış ya da yetersiz gece uykusu nedeniyle gün içerisinde insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyen bitkinlik, yorgunluk, aşırı sinirlilik, öğrenme konsantrasyon güçlüğü ve bazı psikolojik belirtiler ortaya çıkaran önemli bir durumdur.

Kaliteli bir uyku insan sağlığı için son derece önemlidir. Bu nedenle insanlar uyku problemi neden olur sorusuna cevap ararlar. Uykusuzluk kişilerin hem sosyal hem de iş yaşantılarında çeşitli sorunların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Uyku problemi yaşayan kişiler ruhsal ve bedensel olarak birtakım sorunlar yaşarlar.

Uyku Problemi Nedenleri

Uyku problemi nedenleri farklı sebeplerden olabilir. İnsanların yaşı ilerledikçe uyku uyuyamama şikayetlerinde artış olur. Uykusuzluğun yaygın nedenleri;

  • Huzursuz bacak sendromu

  • Depresyon, duygulanım bozuklukları

  • Yatağın uyku dışında farklı sebeplerle kullanımı

  • Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı

  • Uykudan önce çay ve kahve gibi içeceklerin çok fazla tüketimi

  • Panik bozukluk

  • Uyku için uygun saatlere ve kurallara uyulmaması

İnsanların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için uyku son derece önemlidir. Uyku problemi olan kişilerin yaşam kalitelerinde de düşme olacaktır. Kronik uykusuzluk durumları kişileri ruhsal ve bedensel bakımdan olumsuz bir şekilde etkiler. Uykuya dalma problemleri şu durumlara yol açar;

  • Bağışıklık sisteminde zayıflama

  • Gündüzleri yorgun hissetme ve dikkat eksikliği problemleri

  • Obezite riskleri

  • Konsantrasyon eksikliği yanında aşırı sinirlilik

  • Yüksek tansiyon ve çeşitli metabolik bozukluklar

  • Çalışma performanslarında düşme

  • Depresyon

Tanımlanmış 80 üzerinde uyku sorunu içerisinde kişileri uykusu ile ilgili en sık rahatsız eden uykusuzluk durumlarıdır. Uyku sorunları ile ilgili psikolojik desteğe başvuran kişilerin çoğu uykusuzluk durumlarından yakınır. Buna karşın gün içerisinde sürekli uyku hali, yorgun kalkmalar pek çok hasta tarafından önemsenmeyerek normal karşılanır.

Uyku sorunu nasıl çözülür konusu bu bağlamda sıklıkla merak edilir. Uyku problemi tedavisi için doğru tanı ve bu bozukluğun altında yatan sebeplerin tespit edilmesi son derece önemlidir. Doğru tanı etkin bir tedavi için son derece önemlidir. Bazı durumlarda tanı konması adına anamnez olarak isimlendirilen kişilerin şikayetlerinin öykülerinin sorgulanması yeterli olur. Bazı durumlarda ise hastalara uyku testleri uygulanması gerekebilir. Tedavi olarak öncelikle sağlıklı uyku davranışlarını gözden geçiriyoruz. Bu konudaki hataları düzeltmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Uyku bozukluğu pek çok etmene bağlı olarak meydana gelebilir. Bazı etmenlerle günümüzde sıklıkla karşılaşmak mümkündür. Uyku problemlerinin en büyük etkilerinden biri alkoldür. Alkol kullanan kişilerin beyinleri yeterli derecelerde dinlenmediği için vücudun uyku periyotlarında bozulma meydana gelir.

Alkol dışında farklı bir etmen de stres ve depresyon durumlarıdır. Stres insan vücudunu olumsuz bir şekilde etkileyen durumlardan biridir. Stresli zamanlarda beyin sürekli olarak strese neden olan sorunun kaynağını çözmeye çalışır. Bu da kişilerin uykuya dalmasına engel olur. Bu stres durumlarını çözmek için alanında uzmandan destek alabilirsiniz.

Stres ve alkol dışında çok fazla uyarıcı almak da kişilerin uykuya dalmasını ya da rahat bir uyku çekmesini zorlaştırır. Kişilerin kafein gibi uyarıcıları kullanmayı azaltması ya da hiç kullanmaması daha iyi olacaktır.

Uyku Problemleri Nasıl Çözülür?

Uyku problemi için hangi doktora gidilir sorusunun yanında hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır konusunu bilmek de son derece önemlidir.

  • Kullanılan bir ilacın uyku problemine neden olduğu düşünülüyorsa

  • Egzersiz yapmak, yıkanmak, kafeini azaltmak bir işe yaramıyorsa

  • Kişiler baş ağrısı ile uyanıyorsa

  • Uyku probleminin altında kalp rahatsızlığı durumunun olduğundan şüpheleniyorsanız

  • Aşırı horlama durumu

  • Kişiler uyandıkları zaman kendilerini yorgun hissediyorlarsa

  • Uyurken nefessiz kalma durumları

  • Uyuyakalma durumları halk sağlığı sorunu haline geldiyse

  • Günlük aktiviteler sırasında uyuyakalma durumu söz konusu oluyorsa

Bu durumlarda hastaların bir doktora başvurmaları gerekir.

Uykusuzluk tek başına bir psikolojik sorun tanısı için yeterli değildir. Uyuyamamak farklı sorunlarda ortak bir sorun olarak karşımıza çıkar. Uyku problemi yaşayan kişilerin psikolojik rahatsızlık yaşadığı bilinen bir konudur. Yaygın anksiyete bozukluğu belirtileri arasında yer alan sinirlilik ve yorgunluk uyku bozukluğu sonucunda meydana gelebilir. Anksiyete sorunu olan kişiler olumsuz düşünceler ile baş etme konusunda zorlandıklarından gece uyuyamama sorunları meydana gelebilir. Bunun yanında gece uyumama akut stres bozukluğu, madde kötüye kullanımı, travma sonrası stres bozukluğu sorunlarında da görülebilir.

Uykuya dalamama sorunu nasıl çözülür konusunda yaşam tarzında yapılan değişiklikler etkili olabilir. Bu nedenle danışmanlık merkezimizde gerçekleştirdiğimiz psikolojik desteklerde öncelikle sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmayı hedefleriz. Sağlıklı yaşam tarzı için düzenli egzersiz, sınırlı alkol tüketimi, sağlıklı beslenme konularına dikkat etmek gerekir. Uyuyamama sorununun tedavi edilmesinde uyku hijyeni de önemli bir konudur. Uyku hijyenine dikkat etmek için vücudun kaç saat uykuya ihtiyacı olduğunu bilmek, uyuma ve uyanma zamanlarının belli olması ve bunun yanında sabit olması da önemlidir.

Yatmadan önce geçen saatlerde de bir rutin belirlenmesi son derece önemlidir. Uyku sorunu anksiyete bozukluğu, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların bir belirtisi olarak görülebilir. Bu gibi durumlarda uyku sorunlarının tedavi edilmesi için altta yatan psikolojik sorunların tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bu konuda uzman desteğine başvurabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)