Anksiyete

Yazar Pelin BülbülPsikolog • 18 Nisan 2021 • Yorumlar:

‘’Anksiyete, çok farklı ve önemli soruların belirebileceği bir düğüm noktası, çözümü, tüm zihinsel, varlığımıza akıtılacak bir ışık seline bağlı bir bulmacadır.’’ Sigmund Freud

Endişe, Kaygı, Kaygı Bozukluğu (Anksiyete) Aynı Şey mi ?

Endişe ve kaygı kelimelerinin birbiri yerine kullanılıyor. Bu da  pratikte de bu kelimeler arasında ayrım yapmakta zorlaştırıyor.

Endişe; bilişsel bir süreçtir. Zihinde oluşur.  Endişe, zihinsel olarak gelecekte muhtemel olumsuz sonuçlar meydana gelmesini beklemek ve buna hazırlanmakla ilgilidir.

Gelecek hakkında zihinde düşünmek ve planlamalar yapmak, neler olabileceğini önceden kestirmek ve değişik durumlarla nasıl başa çıkabileceğiniz ile ilgili ayrıntılı senaryolar oluşturmaktır.

Endişeyi ne tetikler?

Gelecek hakkında düşünceler bize endişe verir. Endişelenmeyi tetikleyen şeylerin, öngörülmez, yeni ya da belirsiz olayların deneyimlenmesidir.

Kaygı: Endişeler  zihinde olup biterken, kaygı bedende meydana gelir. Kaygı insanların tehlikedeyken ya da kendilerini herhangi bir şekilde tehdit altında hissettiklerinde deneyimledikleri bir dizi fiziksel duyumun genel adıdır. Kaygı durumunda da kalp atışında hızlanma, solunum hızında artış, mide-bağırsak sorunları ( midede kelebekler varmış hissi) mide bulantısı gibi fizyolojik belirtiler görülmektedir. Kaygı ile ilgili bedensel duyumlar aslında bedeninizin sizi bir tehlikeye karşı harekete geçmeniz için fiziksel olarak hazırlama yoludur.

Kaygı, bedenin tehdit saptama sisteminin bir parçası olduğu için, sahip olduğunuz en önemli hayatta kalma düzeneklerinden biridir.

Kaygı Bozukluğu;   Anksiyete, şiddetli bir korku ve panik duygusu hissidir. Çoğu kişi yaşamdaki önemli olaylar öncesinde kendisini korkmuş, telaşlı hissedebilir. Bu doğal bir duygu durumudur. Beklenen önemli olay sona erdiğinde korku, panik ve endişe duyguları da sona erer. Ancak kişi, korku ve panik duygusunu beklenen olay geçtikten sonra bile yaşam kalitesini bozacak düzeyde günlük hayatında da  hissediyorsa kişide bir anksiyete bozukluğu olduğundan söz edilebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)