Anne Sütüm Yeterli Mi? Bebeğim Doyuyor Mu?

Yazar Süleyman Nazoğlu • 18 Ağustos 2017 • Yorumlar:

ilk 6 ay sadece anne sütü bebek beslenmesi için yeterlidir. Anne sütünün bebeğe olduğu kadar emziren anneye de yararları vardır. Anne sütünü artıran en önemli faktör mutluluk ve emzirme isteğidir. Bunların yanında doğru teknikle emzirmebebeğin yeterli süt almasını sağlar. Bebeğin emzirme sıklığını kurulmuş bir saat düzeni iel değil bebeğin isteğine göre ayarlanması gereklidir. Bebek acıktı, emme isteği var açlık belirtileri gösteriyor 3 saat bekleyecek miyiz?, veya her yarım saatte bir ağlamasından dolayı bebeğin memeyi bir emzik gibi kullanmasına izin mi vereceğiz.

Bebeğim ağlıyor?

Acıktı anlamına mı geliyor. Aslında ağlama açlık belirtisinin en geç bulgularından biridir. Bebeğin ağzıyla emme hareketlerinin yapması, elini veya kıyafetlerini emmesi, kol baş ve bacaklarını huzursuzca hareket ettirmesi, kısa süreli ağlama şeklinde ses çıkarması aç olduğunun gösteren işaretlerdir.

ÖZELLİKLE YENİDOĞAN DÖNEMİNDE (0-29 GÜN) BESLENME PERYODLARININ 3 SAATTEN UZUN OLMAMASI ÖENMLİDİR.

Emzirme süresi ne kadar olmalı? Bebek ilk emmeye başladığı zaman gelen süt ön süt dedğimiz proteinden zengin süttür. Emzirme sonlarında gelen süt ise son süt dediğimiz yağdan (lipitten) zengin süttür. Bebek her emzirmede bu iki sütü almalıdır. Bu nedenle emzirme süresi 10 dakikadan az olmamalıdır. Bazı zaman annelerde so süt yapımı yavaş olabilir ve bebeğin memede kalma süresi uzun olabilir. Ancak bebeğin memeyi emzik niyetine kullanmaması gereklidir. Özellikle 30 dakikanın üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir. Meme başının uzun süre ağızda kalması meme başı çatlaklarına neden olur.

Anne olarakSütüm yeterli mi?

Bunu nasıl anlarız;

  1. Bebeğiniz kilo alımı iyi ise ( ilk 3 ay en az 500 gr )
  2. Bebek bol miktarda idrar ve gayta yapıyorsa ( ilk iki gün ez az 2-3 kez, üçüncü gün en az 3 kez)

Anne sütünün yeterli olduğunun en iyi göstergesidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süleyman Nazoğlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)