Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik Ağrı)

Tanım:
0-3 aylık sağlıklı beslenme ve gelişimi normal bebeklerde
En az 3 hafta süren
Haftada 3 günden fazla ve
Günde 3 saatten fazla olan AĞLAMA, YÜZDE KIZARMA VE BACAKLARI KARINA DOĞRU ÇEKME HAREKETİNİN gözlendiği klinik duruma denir.

İnfantil kolik gaz sancısı genellikle ikinci haftadan sonra başlar. En yoğun olarak görüldüğü dönem altıncı haftadadır. Genellikle ( %47) oranında 3 aydan sonra görülmez. Bazen (%12) 12 aya kadar devam edebilir.

Kolik neden görülür ne gibi etkenler sorumlu tutulmuştur:
Sigara içimi: evde sigara içen birey sayısı ne kadar fazla ise bebeklerde kolik görülme olasılığı ve şiddeti o kadar fazladır.
Beslenme: biberonla beslenme ve sırt üstü yatar pozisyonda beslenme gaz oluşumuna neden olduğu bildirilmiştir.
Alerji: İnek sütü alerjisi veya çoklu besin alerjisi çok farklı bulgulara neden olabileceği gibi, sadece ağlama ile görülen infantil kolik ayırıcı tanısında önemli yer almaktadır.
Laktoz sindirim bozuklukları: Bazı uzmanlar infantil kolikte laktoz malabsorbsiyonun sorumlu olduğu görüşünü bildirmişlerdir.
Sindirim sistemi florasında ki değişiklikler:Doğumda steril ( mikropsuz) olan bebeğin bağırdakları doğum esnasında yutkunma ile çeşitli mikroorganizmaları bağırsağa iletir. Bebek emmeye başladığı anda anne sütünde bulunan probiyotik ve prebiyotik yapılı maddeler, bağırsak da bulunan hastalık yapan bakteriler tarafından parçalanır ve barsak çeperi probiyotik bakteriler tarafından sarılarak baskın hale gelir. Bu normal barsak florasının gelişimidir.

Yapılan çalışmalarda infantil kolik olan bebeklerin gaytalarında lactobasilus asidophilius az, laktobasilus brevis ve laktobasilus lactis daha çok olduğu görülmüş. Dolayısıyla infantil kolik tedavisinde hangi cins ilaç verileceği önemlidir.

İnfantil kolik tedavisinde probiyotikler:

İnfantil kolik tedavisinde probiyotikler kullanılırken hangi probiyotik ne miktarda kullanılacak sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Probiyotik olarak kullanılabilen laktobasillerin azaldığı durumlarda patojen mikroorganizmalar sayıca artmakta ve infantil koliğin önlenmesi ve tedavisinde çeşitli probiyotik bakteriler ile yapılan çalışmalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır. Hangi probiyotik veya ilacı seçeceğiniz konusunda doktorunuzdan yardım alınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süleyman Nazoğlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)