Aralıklı Oruç Nedir?

Yazar Selin DuymuşDiyetisyen • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:

Kilo vermek amacıyla devamlı bir diyet arayışı halindeyiz, peki size en uygun olanı hangisi?

Gerek sosyal medyada gerekse yakın çevremizde sıkça duymaya başladığımız aralıklı oruç diyeti (intermittent fasting), kilo verme ve yağ yakma amaçlı olarak uygun görülen bireylerde uygulanabiliyor.

Birkaç farklı varyasyonu olsa da temel mantık, yeme saatlerini ayarlamakla ilgili.

Aslında bizim de kültürümüzde yer alan, eski çağlardan beri dini, manevi ve arınma gibi amaçlarla uygulanan bir yöntemdir. Aç kalarak zayıflama gibi düşünülmemelidir. Diğer diyet modellerine göre çok katı kısıtlamaları olmamakla birlikte, günlük kalori ihtiyacınıza uygun bir sağlıklı beslenme düzeni vardır. Aralıklı oruç diyetinin birkaç yöntemi vardır. Bu yönteme karar vermek, sizin yaşam tarzınıza ve hedef kilonuza göre değişebilir.

16/8 yöntemi: 16 saat açlık ve 8 saatlik yeme periyodundan oluşur. Örneğin ilk öğününüzü 12.00 da yaptığınızda son öğünü en geç 20.00 de yapmış olmalısınız. Bunun dışındaki saatlerde su, maden suyu, şekersiz çay, kahve serbesttir ve metabolizmayı da hızlandırır.

 

5:2 yöntemi: Haftanın ardı ardına gelmeyen iki gününde 400-500 kalori alınır ve diğer 5 gün yeterli ve dengeli beslenme şekli sürdürülür.

 

Ye-Dur-Yeme : Haftada 1 veya 2 gün, 24 saat aç kalınmalıdır.

Bu şekilde beslenirken vücudumuzda neler oluyor bir bakalım..

Vücudumuzun enerji kaynağı olarak başvurduğu ilk besin öğesi karbonhidratlardır. Karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanan karbonhidratlar, uzun süreli açlıkta yakılmaya başlar.Sonrasında enerji kaynağı olarak metabolizma, yağları kullanmaya başlar.Bu nedenle yeme ve açlık periyotlarını belirlemek önemlidir.

Egzersizle de kombine edildiğinde yağ yakımını artıran bir beslenme şeklidir.Nutrition Reviews dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 3-12 hafta arası intermittent fasting uygulayan kişilerde vücut ağırlığında (%3-7) , vücut yağında (3-5,5 kg) ,trigliseritlerde (%14-42) ve total kolesterolde (%10-21) azalma olduğu görülmüştür.

Uzun süre aç kalmak, bazı kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek iyi gelmeyebilir.Bu nedenle bu diyete başlamadan önce mutlaka bir hekim ve beslenme uzmanı desteği alınmalıdır.

Aralıklı Oruç Diyetini Kimlerin Yapmaması Gerekir?

-18 Yaş altı bireyler

-Vücut kitle endeksi (kilo/boy2) 18 in altında olanlar

- Hamile ve emzikli kadınlar

- Yakın zamanda operasyon geçirmiş kişiler

-Diyabet, hipoglisemi, insülin direnci gibi kan şekeri bozukluğu olan veya tansiyon, kalp hastalığı gibi metabolik şikayetleri olan kişiler için sakıncalıdır.

 

Intermittent Fasting’i uygulayacağınız süre, sizin sürdürebilirliğinize bağlıdır ve unutmayın ki en başarılı diyet, size en iyi gelen diyettir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)