Artroskopik (Kapalı) Omuz-Dirsek Cerrahisi

Günümüzde elimizi uzayda konumlandırmamıza yardımcı olan omuz ve dirsek eklemlerinin sorunları giderek artmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte artan hareket düzeyi ve beklentisi, artan sportif aktiviteler, günlük işlerde yada iş sırasında aşırı kullanım ve travma bu artisın nedenleri arasında sayılabilir.

 Omuz sorunlarının başlıca belirtileri uykudan uyandıran gece ağrıları, omuzun üzerine yatamama, raf gibi yüksek yerlere elin ulaşamaması, basit günlük işlerde bile giderek artan zayıflık ve hareket kısıtlılığı, yük taşımada ağrı ve zorluktur.

 Omuz ağrısı ve hareket kısıtlığının en sık görülen nedeni omuz sıkışması ve ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan omuzda yırtıktır. Tüm ortopedik sorunlarda olduğu gibi ilk tedavi yaklaşımı fizik tedavi ve rehabilitasyon olsa da şikayet yaratan omuz yırtıklarının önemli bir kısmı artroskopik yani kapalı olarak eklemin bir monitor ile içi görüntülenerek birtakım cerrahi aletler yardımı ile dikilmesi tedavi edilmektedir.

 Kapalı yani artroskopik tedavilerin en önemli özelliği masum dokular korunarak sorunlu bölgeye direk olarak ulaşılması ve bu sayede ameliyat sonrası hasta konforunun en üst düzeyde olabilmesidir. Hasta konforundan kastedilen ağrının çok az yada hemen hiç olmaması yanında açık ameliyatlarda son derece zor olabilecek fizik tedavi süreçlerine katılabilmedir. Hastalar eski günlük aktivitelerine doktor önerilerine de uyarak çok daha kısa sürede geri dönebilmektedirler.


Omuz Protez Cerrahisi (Omuz Artroplastileri)

  Omuz ekleminin tedavi gerektiren diğer önemli bir sorunu omuzda kireçlenmedir. Kalça ve diz eklemi gibi diğer büyük eklemlerde olduğu gibi omuz kireçlenmesi istirahatte bile şiddetli ağrı ve günlük aktivitelerimizi ileri derecede azaltan hareket kısıtlığı ile kendini gösterir. Kireçlenmenin nedeni çoğunlukla travma yada romatizmal hastalıklar olsa da kireçlenme genellikle kendiliğinden yani sebepsiz gelişmektedir. Omuz protezi uygulanan hastaların en önemli kazancı ağrılarının ortadan kalkması ve omuz hareketlerinin makul ölçülerde geri kazanılmasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M.Kerem Canbora Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)