Aşırı Kilo Eklem Hastalıklarına Davetiye Çıkarıyor

Kilo ile eklem hastalıkları arasında sıkı bir ilişki mevcuttur.Artroz adı verilen ve halk arasında kireçlenme veya eklem aşınması olarak bilinen hastalık yaş ve kilo ile doğrudan ilişkilidir.Kadınlar erkeklerden daha çok etkilenir.Kilonun eklemler üzerindeki olumsuz etkisi en çok diz eklemlerinde kendini hissettirir.Yapılan biyomekanik çalışmalarda alınan her 1 kilonun diz eklemlerine 4-6 kg şeklinde yansıdığını göstermiştir.

yük önce eklem kıkırdaklarını harap eder. Kıkırdakların tahrip olmasıyla eklemi oluşturan kemikler de olumsuz etkilenir ağrılı deformasyonlar ortaya çıkar.

Bu anlamda hasar oluşmadan hayat tarzına yönelik alınacak önlemler büyük önem taşır.Bu hastalara ağrı kesici ve kıkırdak koruyucu ilaçlarla beraber kilo verme,düzenli spor -egzersiz önerilir ve sigaradan uzak durmaları istenir.Özellikle kilo verme diz kıkırdakları üzerinde mevcut olan stresi anlamlı şekilde azaltarak hastalığın ilerlemesini önlemeye anlamlı derecede katkı sağlar.Fizik tedavi özellikle evre 2-3 hastalarda çok faydalı olabilir. Merdiven çıkma ve engebeli yolda yürüme gibi aktivitelerden kaçınma,dizi 90 dereceden fazla bükecek hareketlerden uzak durma önemlidir.

İlaç,kilo verme,egzersiz ,fizik tedavi gibi uygulamalardan fayda görmeyen hastalarda hastalığın evresi ve kişisel özellikler ( yaş,kilo,aktivite düzeyi) göz önüne alınarak

Artroskopik cerrahi(kapalı ameliyat),

Kıkırdak uyarma uygulamaları,

Kemikteki deformitelerin düzeltilmesi ile ekleme binen yük miktarının azaltılması(osteotomiler) ve 

Protez gibi uygulamalar önerilebilir.

Bu anlamda kilo verme,yaşam tarzını yeniden düzenleme, kas güçlendirici egzersiz ve rehabilitasyon uygulamalarının  hastalığın gidişatını etkileyen önemli faktörler olduğu unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ümit Tuhanioğlu Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)