Çocuk Ortopedisi İle Sık Sorulan Sorular

Çocuklar ne zaman yürümeye başlar ?

Çocuklarda beklenen yürüme yaşı 12-18 ay arasındadır.18 ayı doldurmasına rağmen henüz yürüyememiş bir çocuk için uzman görüşünün alınması ve çocuğun ayrıntılı biçimde değerlendirilmesi gereklidir.

Çocuklarda yürüteç kullanmak doğru mu ?

Yürüteç kullanımının bazı çocuklarda parmak ucunda yürüme alışkanlığı yaratabileceği,erken yük verme sonrası büyüme çekirdeklerine baskı yapıp parantez bacak gibi sorunlara yol açabileceğini belirten görüşler mevcuttur ve yürüteç kullanımı genel olarak önerilmemektedir.

Kalça ultrasonu sonrası çocuğuma çift bez önerildi?

   Kalça ultrasonu sonrasında belirlenen gelişim geriliği bazen fizyolojik olup takip gerektirir  bazen de yaş ve derece itibariyle tedavi gerektirecek ölçüde olur. 

Çocukta aksama neye bağlı olabilir?

    Çocukta aksama çoğu zaman travma sonrası yumuşak doku zedelenmesi   veya  transiyent sinovit dediğimiz  üst solunum yolları enfeksiyonları(nezle,grip) sonrası ortaya çıkan geçici bir ödem oluşumuna  bağlı olabileceği gibi eklem iltihabı(septik artrit),kalça çıkığı,perthes hastalığı,serebral palsi v.b önemli ve müdahale gerektiren sebeplere de bağlı olabilir.Aksaması olan çocukta mutlaka uzman görüşünün alınması ve bu konuda ayrıntılı değerlendirmenin yapılması gerekir.

Düz tabanlık nedir?

    Düz tabanlık ayak iç kısmındaki olması gereken kavisin düzleşmesi  şeklinde basitçe tanımlanabilir.Eğer kavis çocuk parmak ucuna kalktığında oluşuyorsa esnek düz tabanlık oluşmuyorsa sert(rigit) düz tabanlık olarak tanımlanır.

Çocuğum düz taban mı?

   Çocukların ayaklarının düz tabanlık açısından 3 yaşından önce değerlendirilmesi ve çocuklara düz tabanlık tanısı konması doğru değildir.3 yaş itibariyle ayak yapısının şekillenmesi ,yürüme ve kas güçlerinin belirli bir olgunluğa ulaşmasıyla çocukların çoğunda  aslında ayak yapısının normal olduğu görülecektir.

Çocuğum esnek düz taban ne yapabilirim?

    Esnek düz tabanlık ağrıya ve yürümede zorluğa neden olmuyorsa çoğu zaman takip edilir ve hastalara evde uygulayabilecekleri egzersizler tarif edilir.Cerrahi tedavi çok büyük oranda gerekli değildir ve çocuklar büyük oranda sağlıklı ve normal bir yaşam sürerler.

 Düz tabanlıkta tabanlık veya özel yapım ayakkabı faydalı mı?

     Yapılan uzun süreli ve geniş katılımlı çalışmalarda tabanlık, özel yapım ayakkabıların ve ortezlerin düz tabanlık olan hastalarda ayağın kavsinin oluşmasında bir katkı sunmadıkları gösterilmiş olup sadece ağrısı ve erken yorulma gibi şikayetleri olan çocuklarda ark destekli tabanlıkların ağrı ve yürümeye yönelik faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Çocuğumda içe basma var sebebi nedir?

    İçe basma ayak tarak kemiklerindeki içe dönuk olması  (metatarsus adduktus),kaval kemiğindeki içe dönüklük(tibial torsion) veya kalça ekleminin uyluk kısmındaki    açısnın yüksekliği (femur başı artmış anteversiyonu) nedeniyle oluşabilir.Bu nedenler fizik muayene ve tetkiklerle ortaya konabilir.

İçe basma tedavisinde ters bot kullanılır mı?

    İçe basma ayağın şeklil bozukluğuna  bağlıysa ( metatarsus adduktus )bazı hekimler ters bot kullanabilmektedir ancak bilimsel açıdan yararlı olduğuna dair net kanıt yoktur.Bu hastalarda haftalık alçılama veya cerrahi ile düzelme sağlanabilir.İçe basma kaval kemiği veya kalça eklemindeki açının yüksekliğine bağlıysa ters bot kullanımının hiçbir şekilde faydası olmayacaktır.Ancak bu iki patolojinin yaş büyüdükçe düzelme potansiyeli yüksektir ve çoğu zaman 8-10 yaşına kadar düzelir.Büyük oranda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ümit Tuhanioğlu Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)