Aşk Bağlanma Tarzınız Nedir?

Yazar Yağmur ÇırakPsikolog • 2 Eylül 2020 • Yorumlar:

Neden aynı tip partneri tekrar tekrar seçmeye devam ettiğinizi hiç merak ettiniz mi?

Çünkü çocukluk ilişkileriniz tarafından bu şekilde hazırlandınız.

Ebeveynlerimiz ile geliştirdiğimiz erken kişilerarası etkileşimlerimizin yetişkinlikte geliştirdiğimiz romantik ilişkiler üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Gelecekteki tüm ilişkilerimiz için duygusal bir plan yaratırlar.

Hepimiz, ebeveynlerimle kurduğumuz ilk ilişkimizde oluşan ,erken bağlardan gelen belirli duygu, düşünme ve davranış kalıplarını içselleştirdik. Daha sonra yaşamda ilerledikçe bu kalıpları yanımızda taşıyoruz ve bu kalıpları, özellikle romantik ortaklarımızla yeniden üretiyoruz.

Bunlar bağlanma stilleri olarak bilinir.


 

Bağlanma stilinin dört farklı boyutu vardır: güvenli, endişeli, kaçınan ve korkulu.

 Bağlanma stillerimizin yetişkin ilişkilerimiz üzerinde doğrudan bir etkisi vardır, çünkü romantik ilişkilerimizde ne tür insanları seçeceğimizi doğrudan etkilerler.

 

Güvenli Bağlanma Stili: ‘’aşk harika ‘’

 

Güvenli bir bağlanma stiline sahip insanlar genellikle kendinden eminlerdir ve başkalarıyla etkileşimi kolay sağlarlar. Partnerlerinden gelecek her türlü ihtiyaç ve beklentinin karşılanacağı benimserler. Esasen, hem kendileri hem de diğer insanlar hakkında olumlu bir görüşe sahiptirler.

 

Sonuç olarak, güvenli bir bağlanma stiline sahip insanlar yakın ve samimi romantik ilişkilere girmeye istekli olurlar. Düşüncelerini ve duygularını partnerleriyle paylaşmaya açıktırlar ve duygusal ihtiyaçlarını açıkça iletebilirler. İlişkilerinde kendilerini güvende hissederler ve bağımsızlıklarından da yararlanabilirler. Güvenli bir şekilde bağlı bireyler duygusal olarak dengeli ve güvenli partnerlerdir: genellikle dürüst, güvenilirdir ve partnerlerine mutlu bir şekilde destek verebilir ve destek alabilirler.

 

Tabii ki, bu onların mükemmel oldukları anlamına gelmez. Birçoğu kusurlarını kabul etmede rahattır ve aynı zamanda partnerlerinin eksikliklerini de kabul etme eğilimindedir.

 

Bir anlaşmazlık veya kavga meydana geldiğinde bile, bu tür bireylerin sonsuz bir yalan, eleştiri, pasif-agresif davranış veya kavga döngüsü başlatmak yerine partnerleriyle konuşmakta gayet rahattırlar. Temel olarak, güvenli bir bağlanma stiliniz varsa, ilişkilerinizde de güvenli olan biriyle güzel bir ilişki sürdürürsünüz, çünkü bağımsızlıklarını korurken aynı güveni ve samimiyeti de geliştirme olasılıkları daha yüksektir.





 

Endişeli Bağlanma: ‘’ beni sev, beni bırakma..’’

 

Endişeli bir bağlanma stiline sahip insanlar genellikle güvensizdir ve kendilerini sert bir şekilde eleştirir. Bu tür bireyler, benlik saygısı ve öz-değer bakımından zayıf bir örüntüye sahip olduklarından, genellikle partnerlerinden güven ve onay almak için sürekli avlanırlar.

 

Sonuç olarak, endişeli bağlanma stiline sahip bireyler genellikle partnerleriyle “duygusal bağ” kurmaya çalışırlar. 

Temel olarak, birçoğu eşlerinin onları tamamlaması ve tüm korku ve güvensizliklerine karşı koruması gerektiği ihtiyacı ile yaşarlar. Endişeyle bağlı bireyler aslında bir kurtarıcı ararlar. Genellikle çok hızlı bir şekilde partnerlerine güvenirler.

 

Partnerlerini kurtarıcı olarak görmelerine rağmen, bu tür bireylerin de partnerlerinden şüphe etmesi muhtemeldir 

-“Beni sevdiğim kadar seviyor mu?”, 

-“Onun için çok mu fazlayım?” 

-“Yeterince iyi değil miyim?” 

 

Endişeli insanların sık sık mücadele ettiği ortak sorulardır.

Sonuçta ortaya çıkan şey, kendi korkularının / güvensizliklerinin genellikle ilişkilerinde birçok sorun yaratmasıdır. Sürekli olarak reddedilebilecekleri veya terk edilebilecekleri düşüncesiyle meşgul olduklarından, bu köklü korkuları güçlendirecek belirli davranışları ,seçici olarak aramaları muhtemeldir.

Endişeli bir eş, ilişkilerinde güvensiz hissetmeye başlar başlamaz, genellikle aşırı derecede kıskanç, sahiplenici veya talepkar hale gelirler. Bu güvensiz davranış, her iki taraf için de çok zor ve yıkıcı olabilir ve partnerleri birbirinden uzaklaştırabilir. Bu bağlanma stiline sahip olmayan kişilerin endişeli bireylerle empati kurmaları zor olsa da, bu bağlanma türüne sahip kişilerin genellikle çok acı çektiğini unutmayın. Ne yazık ki, birçoğu kendini gerçekleştiren bir kehanet döngüsünde sıkışıp kalıyor ve partnerlerine o kadar baskı yapıyorlar ki, bilinçsizce derinden korktukları terk / reddetme durumlarını yaratıyorlar.

 

Bu bağlanma stiline sahipseniz, kaçınan bağlanma stiline sahip biriyle karşılaşabilirsiniz.
 

Kaçınan Bağlanma : ‘’seninle veya sensiz..’’

 

Kaçınan bağlanma tarzına sahip insanlar genellikle uzak / duygusal olarak kopuk / kaçıngan olarak karşımıza çıkarlar. Her zaman kaçış arayışındalardır. Sık sık samimi ve besleyici ilişkilere ihtiyaç duyulduğunu inkar ederler. İlişkilerde olsalar bile, partnerlerini içermeyen birçok etkinlik veya hobiyle uğraşırlar. Bu bağlanma stiline sahip insanlar, duygusal ve fiziksel olarak insanlarla olan bağlantıyı çok kolay koparabilirler ve çoğu zaman başkalarıyla duyguları ve iç dünyaları hakkında konuşmak konusunda çok isteksizdirler. 

Bu, kaçınmayan bir partnerin sevildiğini, önemsendiğini, görüldüğünü veya duyulduğunu hissetmesini son derece zorlaştırabilir. 

 

Böyle bir bağlanma stiliniz varsa, genellikle endişeyle bağlı bir partneri çekmek büyük olasılıktır . 

 

Birinin samimiyet, güvence ve bağlantıya ihtiyacı vardır, diğeri ise yalnızlık, bağımsızlık ve mekana ihtiyaç duyar. Harika bir iletişiminiz yoksa,ilişki çok zorluk çekebilir.



 

Korkulu Bağlanma: ‘’ sıcak ve soğuk ‘’

 

Korkulu insanlar çok, çok karışık. Temel olarak ne istediklerini ve nasıl istediklerini bilmiyorlar. Bir gün yakınlık ararlar, bir sonraki gün ise kaçınır ve mesafelidirler. Ve bunu tüm romantik ilişkilerinde yansıtırlar. Korkulu kaçınan bağlanma stilleri ilişkiler söz konusu olduğunda çok kararlıdır: samimi ilişkilerde olmak isterler, ancak aynı zamanda birinde olmaktan korkarlar. Bir ortağın sunabileceği güvenlik ve rahatlığı ister, ancak ortaklarının onları terk etmeleri veya ilişkide boğabilmeleri konusunda aktif bir korkuları vardır. Bu bağlanma stiline sahip bireylerin ciddi bir ilişkiye girmeleri biraz zaman alabilir, ancak aksine, eşe çok hızlı bir şekilde bağımlı olabilirler. İlişkilere yönelik kararsız yaklaşımları ortaklarıyla da ortaya çıkıyor, çünkü tutarsız “sıcak ve soğuk” davranışlarda bulunabiliyorlar. Genellikle gerçek duygularını ifade etmeyi ve sevgiyi tutarlı bir şekilde göstermeyi zor buluyorlar. Temel olarak, kolay değil. Sürekli olarak tutarsızlar.

 Bu bağlanma stiline sahip insanların çok çalkantılı ve kaygılı ilişkileri olması muhtemeldir.


 

İyi haber şu ki, bu bağlanma stilleri sabit değildir, değiştirilebilir.

Yeterli öz farkındalık ve çaba ile, bağlanma tarzlarımızı değiştirebiliriz. 

Güvenli olmayan bağlanma stilleri olan insanlar, güvenli / kendini tanıyan ortaklarının yardımıyla güvenli ekler geliştirebilir ve geliştirebilirler. 

Güvenli olmayan bir şekilde bağlıysanız, en iyi seçeneğiniz, güvenli bir ek geliştirmenize yardımcı olacak güvenli bir şekilde bağlı bir iş ortağı bulmak veya güvenli olmayan bir şekilde bağlanmış ortağınızla ek tartışmalarını açmak ve iletişiminizi nasıl artırabileceğiniz ve birbirinizle nasıl buluşmaya başlayabileceğiniz üzerinde çalışmak olacaktır. 


 

Sizin için en güvenilir partner, güvenli bağlanma stiline sahip birini bulmak olacaktır. 

 

Bu makale, kişilerarası ilişkiler, sevgi, güven ve bağlılık hakkındaki temel inançlarınızı yeniden öğrenmenize / değiştirmenize yardımcı olabilir. 

Tabii ki, potansiyel olarak kendini sabote eden bağlanma stilinizin kök nedenleri üzerinde çalışmak için size ve / veya partnerinize güvenli bir ilişki sağlayabilecek bir psikoterapiste danışmalısınız. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)