Kendi Kendinin Ebeveyni Ol

Yazar Yağmur ÇırakPsikolog • 2 Eylül 2020 • Yorumlar:

Birçoğumuz, bakıcıları veya kendimiz tarafından uygun şekilde karşılanmayan, duyulmayan, görülmeyen, sevilmeyen, reddedilen veya doğrulanmayan incinmiş ve yaralı bir ‘’iç çocuğu’’ taşıyoruz. İçsel çocuğumuz genellikle çocukken yaşadığımız düşünceleri, hatıraları, hisleri, travmaları ve yaraları tutar. Bu nedenle yetişkinler olarak rolümüz, iç çocuğumuza ; çocuk olarak ebeveynlik etmemiz gereken şekilde yeniden ebeveynlik yaparak kendi en iyi ebeveynlerimiz olmaktır.

İyileşmeye ancak, içsel çocuğunuzun geçmişinizde ihtiyaç duyacağı koşulsuz sevgi, varlık, destek ve kabulü sağlamaktan sorumlu kişi olduğunuzu anladıktan sonra başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, yetişkinler olarak yaptığımız çalışma, Öz'ün bu acılı kısımlarına nasıl sevgi ile kabul edeceğimizi öğrenmektir. Bu çalışma, acılarımızı hafifletmek ve “küçük benliğimizi” ilişkilendirmenin yeni yollarını geliştirerek çocukluk yaralarımızı onarmamıza izin vermekle ilgilidir.

İşte içsel çocuğunuza yeniden bağlanmak ve kendi en iyi ebeveyniniz olmak için bugün atabileceğiniz 8 adım.

 

1-Hayal edebileceğiniz en iyi ebeveyni hayal etmenizi istiyorum. 

Bu hayali bir ebeveyndir, bu yüzden muhtemelen farklı insanların birçok özelliğini içerecektir. 

Örneğin, annenizin eğlenceli ruhunu ve babanızın korumasını dahil etmek isteyebilirsiniz. Çoğu zaman, ideal ebeveynimiz gerçekten yaşamımız boyunca karşılaştığımız birçok insanın bir karışımıdır. Belki de en iyi ebeveyniniz kız kardeşinizin ve arkadaşınızın ebeveynlerinin bir parçası olabilir. Belki de öğretmenlerinizden birinin veya bir filmde gördüğünüz veya bir kitapta okuduğunuz bir karakterin bir parçasıdır.Temel olarak, herhangi biri ve her şey olabilir ve seçtiğiniz herhangi biri gibi görünebilir. Bu en iyi ebeveynin net bir görüntüsüne sahip olmanızı istiyorum. Şimdi sizin içinizde en iyi ebeveyn olduğunu fark etmenizi istiyorum. Sen en iyi ebeveynsin. Hepimiz başkalarında hayran olduğumuz özelliklere sahibiz. Onlara hayran kalırsanız: Onlara sahip olursunuz.

 

2-Kendinize sorun:

Dünyadaki en sevdiğiniz kişiye nasıl davranır, konuşur ve ona bağlanırsınız? 

Bu kişi senin için kim?

Bu günden itibaren kendinizi bu kişi haline getirmenizi istiyorum. Dünyadaki en önemli insan olmalısın. Bunun çocuk sahibi insanlar için zor olduğunu anlıyorum. Ancak kendinizi ne kadar çok sevip kabul ederseniz, çocuklarınızla o kadar sevgi dolu ve kabul edeceğinizi unutmayın.

 

3-İçsel çocuğunuzla sevgi dolu ve empatik bir şekilde konuşmaya başlayın. Ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, verdiğiniz herhangi bir karar için kendinize şu soruyu sormaya devam etmenizi istiyorum:

 “kendini seven biri ne yapardı?” 

Bunu yaparak: aktif olarak içsel çocuğunuzu sevgi dolu ve empatik bir şekilde kabul ediyor ve yeniden bağlantı kuruyorsunuz.

 

4-İç çocuğunuza ihtiyaç duyduğu şeyi vermek için görüntüleri kullanmaya başlayın. Senden gözlerini kapatmanı ve çocukluğundan bir sahne görmeni istiyorum. Herhangi bir sahne olabilir veya herhangi bir yaş olabilir. Örneğin, kendimi annemin rahminde hayal ederek bunu çok yapıyorum. Sonra sahneye bir yetişkin olarak girmenizi (şimdi kendiniz) ve o çocuğa o sahnede ne isterse / ihtiyaç duyarsa vermenizi istiyorum. Ne zaman annemin rahmindeki “küçük benliğimi” düşündüğümde, kendimi annemin karnında şarkı söylediğini veya karnını okşadığımı ve bebeğin rahminde gülümsediğini, korunduğunu ve sevildiğini hayal ediyorum. “Küçük sizin” neye ihtiyacı olursa olsun, ona verin. “Küçük sen” in tatmin edici ve sakin olduğunu hissedene kadar bu hayali sahnelerle kal. Bu işlemi olabildiğince tekrarlayın. Bunu birçok farklı sahnede ve birçok farklı şekilde yapabilirsiniz. İçgüdünüzün sizi yönlendirmesine izin verin, doğal olarak iyileşmeniz gereken geçmiş senaryoları ortaya çıkaracaktır.

 

5-“Küçük sen” e bir şey söyleseydin, bu ne olurdu? Bir dakikanızı ayırarak iç çocuğunuza bir mektup yazın. İstediğiniz kadar kısa veya uzun olabilir. Çocukluğunuzda yaşadığınız her şeye tekrar bakmanızı istiyorum. Çocukken birinin size ne söylemesini istersiniz? O zamanlar “az olan” ınızın ne bilseydiniz? Ona ne tavsiye edersin? Bunu tamamen sevgi dolu ve empatik bir bakış açısıyla yapmanızı istiyorum. Bu mektubu kutsal bir yerde saklayın ve mümkün olduğunda ona geri dönün.

 

6-İç çocuğunuzla yeniden bağlantı kurun. Bunu videolara, fotoğraflara, geçmiş günlüklere bakarak, ebeveynlerinizden veya kardeşlerinizden eğlenceyi paylaşmalarını isteyerek ve “küçük sen” hakkındaki hikayelere dokunarak yapabilirsiniz. Kendinizi “küçük siz” ile tanıştırmayı ve ona karşı empati ve hassasiyet geliştirmeyi öğrenin.

 

7-Kendinizi her gün tutacağınız “küçük size” söz verin. Örneğin: “Seni bir daha asla terk etmeyeceğim. “Veya“ bundan böyle senin için her zaman burada olacağım. ” Veya “Seni güvende tutacağım.” veya “Artık seni reddetmeyeceğim.” Kendinize bir söz vermenizi ve kendinizi her gün bu sözü tutmanızı istiyorum.

 

 

8-İçsel çocuğumuza yeniden bağlanmak, kendimizin en savunmasız, kırılgan ve yaralı kısımlarına yeniden bağlanmak anlamına gelir. 

Bu çok duygusal bir deneyim olabilir, bu yüzden onunla zaman ayırın ve kabul ve niyetle yeniden bağlantı kurmaya başladığınızdan emin olun. İçsel çocuğumuza yeniden ebeveynlik etmeyi öğrenmek, şimdiye kadar yapabileceğimiz en ödüllendirici ve iyileştirici süreçlerden biridir.

 

 

 

Kendinize burada şimdi ve sonra ihtiyacınız olanı vermelisiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)