Astım ve Covid-19

Astımın COVID-19’a yakalanma açısından ek bir risk yaratmadığı, bu hastalığın ağır seyretmesi için de risk faktörü oluşturmadığı bildirilmektedir.Ancak her solunum yolu enfeksiyon hastalığı astım atağı için risk faktörü olduğu gibi SARS-CoV-2 de astım kontrolünü bozan bir faktördür. Bu nedenle virüsün bulaşmasının engellenmesi için sosyal izolasyon ve hijyen kurallarına uymak astımlı hastalar açısından çok daha önemlidir.

El dezenfeksiyonunda kullanılan dezenfektanlar astımlı hastaları olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle astımlı hastaların öncelikle ellerini su ve sabunla temizlemeleri, bulunmadığı durumda en az %60 alkol içerikli dezenfektanları kullanmaları önerilir. Benzer şekilde lateks alerjisi olan astımlı hastaların lateks eldiven kullanmamaları ellerini mümkün olduğunca su ve sabunla yıkamaları, olmadığı durumda alkol içerikli el dezenfektanı kullanmaları önerilir.

Astımlı hastaların inhaler steroid tedavilerine ve ek kontrol edici ilaçlarına mutlaka devam etmeleri gerekmektedir. Pandemi döneminde hastanın astımı kontrol altında olsa dahi inhaler tedavi dozları düşürülmemeli, mutlaka düzenli inhaler steroid kullanımına devam edilmelidir.İlaçların kesilmesi veya doz azaltılması astım kontrolünü bozarak  atak geçirme riskini arttırır. Sonuçta hastane müracaatına neden olarak enfeksiyona yakalanma  riskini artırır.  kullanılması önerilir (15 Ağır astım hastaları COVID-19’u ağır geçirme riski taşıdıklarından mümkün olduğunca astım kontrolünü bozacak iş ve işlemlerden kaçınmalı, astım tedavilerini düzgün şekilde kullanmalıdırlar. 

   İzolasyon ve karantina nedeni ile evde geçirilen sürenin artması ev tozu allerjisi olan astımlı hastaların atak geçirmesi ve kontrolün kaybı için risk faktörüdür. Bu nedenle hastalar  astımlarının kontrolden çıkmasına neden olmamak için inhaler steroidlerini ve diğer kontrol edici ilaçlarını kesinlikle kesmemelidirler. 

 

        KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)VE COVİD-19

 

    Yapılan araştırmalarda KOAH hastalarında koronavirüs akciğer tutulumu gelişme riskinin normal insanlara göre endişe edildiği kadar yüksek olmadığı, ancak akciğer tutulumu gelişen KOAH lı hastaların  yoğun bakım ihtiyacı, entübasyon ve ölüm riski açısından KOAH olmayanlardan önemli fark gösterdiği bildirilmektedir.

 Stabil KOAH hastalarında, hastaların almakta olduğu tedaviye devam edilmesi önerilmektedir. 

Aktif sigara kullanımının, COVID-19 pnömonisine bağlı ölüm riskini yaklaşık 14 kat arttırdığı bilinmektedir.

   Hastalığın stabil seyrinin pandemi sırasında da devam etmesi için KOAH hastalarında sigaranın bırakılması, grip ve pnömokok aşılarının yapılmış olması, kendisi için doğru planlanmış idame tedaviyi  düzenli ve doğru kullanıyor olması büyük önem kazanmaktadır. 

   KOAH hastalarının COVID-19'a yakalanma riskini azaltmak için, genel olarak önerilen beslenme ve yaşam alışkanlıklarına uyması önerilmektedir. Düzenli ve dengeli beslenilmesi, özellikle sebze ve meyve tüketiminin yeterli olması, bol su içilmesi önemlidir. Günlük  en az 6-7 saatlik uyku süresi, evde  egzersiz hareketleri  de  tavsiye edilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Müşerref Özdemir

Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al