Ayrık Diş Nedir?

Yazar Erce BeleçoğluDiş Hekimi • 31 Ekim 2019 • Yorumlar:

Ayrık diş hali, dişler arası boşluklar; diş hekimliğinde “diastema” olarak adlandırılır. Birden fazla dişte art arda bulunmasının adı ise “polidiastema” dır. Diş ayrıklıkların nedenini araştırdığımızda; genetik geçiş, diş eti problemleri, kas bağlantıları, kırıklar ve çürükler gibi faktörler karşımıza çıkmaktadır. Genetik geçiş ise en sık görülme şeklidir.

Estetik açıdan değerlendirdiğimizde, aralarda boşluk bulunmayan ve sıralı dişler; estetik algıya daha uygundur. Dişler arası boşluk bazı kişiler için sorun gibi görünmezken, bazıları bu durumdan ciddi derecede mutsuzdur ve tedavi arayışındadır. 

Ayrık Diş Tedavi Yöntemleri

  • Kompozit Lamina (Bonding)

  • Porselen Lamina (Laminate Veneer, Yaprak Porselen)

  • Ortodontik Tedavi (Tel ve Plak Tedavisi)

 

Uygulanacak gerekli tedavinin belirlenmesi için analizler ve ölçümler yapılmalıdır. Tedavi planlaması en önemli basamaktır. Yanlış bir tedavi planı ile doğru sonuca gidilebilmesi mümkün değildir. Tedavinin uygunluğu ve beklentiye karşılık verebilmesi , tedavinin en önemli özelliği olmalıdır. 

Örneğin; yaygın diastema bulunan bir ağızda öncelikle diş genişlikleri ve boyları değerlendirilmelidir. Lamina tedavisinde, boşluklar mevcut dişlere dağıtılacak ve dişler o an görünen halinden daha geniş olacaktır. Eğer dişler hali hazırda yüz yapısına uygun genişlikte ise sadece diş teli dişlerin hareketi, doğru tedavi olacaktır. Bir diğer açıdan bakarsak, dişleri küçük ve boşluklu bir yapı varsa doğru tedavi laminalar olacaktır. Çünkü ortodontik tedavide dişlerin formunda bir değişiklik olmayacak ve aynı genişlikteki dişler sıralanacaktır. Her hasta ayrı bir vakadır ve özel değerlendirmeler gereklidir. 

 

İlk muayene; hastaya şikayetin tam olarak ne olduğunun sorulması ile başlar. Röntgen ve model analizi ile de detaylandırılır. Elde edilen verilere göre ise alternatif planlar hakkında konuşulur. Yine ihtiyaç hissedilirse dijital ortamda veya ağız içinde tasarımlar, hastaya gösterilir. 


 

Ayrık Diş Tedavisi  Ne Kadar Sürer?

Tedavide müdahale edilmesi planlanan alan, tedavi tipi bu sorunun cevabıdır. Öncelikle, eğer bir diş eti problemi varsa veya dişlerde sağlık sorunu varsa; onlar tedavi edilir. Ardından estetik tedavilere başlanır. Kompozit lamina yani bonding işlemi tercih edilirse, uygulanacak diş sayısına göre tek seans veya birkaç saat sürebilir. Porselen laminalarda tedavi süresi yaklaşık bir hafta olacaktır. Ortodontik tedavide ise bu süre yaklaşık 12 ay olarak öngörülür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)