Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason

Yazar Nilgün Turhan • 16 Aralık 2020 • Yorumlar:

Gebeliğin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için bebeğin anne karnındaki durumunun detaylı bir şekilde gözlenmesi önemlidir. Ayrıntılı (detaylı) ultrason aynı zamanda ileri düzey ultrason olarak da adlandırılmaktadır ve ayrıntılı ultrason ile bebeğin tüm organlarının sağlıklı gelişip gelişmediğini takip etmek mümkün olmaktadır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki ayrıntılı ultrason, üç boyutlu ultrason veya renkli ultrason ile karıştırılmamalıdır. Ayrıntılı ultrason, anne karnındaki bebeğin dört boyutlu görüntüsünün alınmasını sağlar. Ancak dört boyutlu görüntüdeki amaç; bebeğin al, ayak ve yüzünün anne – babaya göstermek değil, bebeğin gelişiminde bir anormallik olup olmadığının takibini yapmaktır.

Bazı anne adayları, ayrıntılı (detaylı) ultrason çekiminin bebeğe ve gebeliğe herhangi bir zarar verip vermeyeceğinden endişe ederler. Ancak ultrason, röntgen gibi tehlikeli etkide bulunmadığından gebelik için zararlı değildir. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar detaylı ultrasonun, bebek ve anne adayı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermektedir.

Detaylı ultrason, gebeliğin takibini yapan doktorun isteği ile perinatoloji uzmanı veya bu konuda deneyimli radyolog tarafından gebeliğin 19-23. haftaları arasında yapılabilir. Yaklaşık olarak 30 -40 dakika süren bir inceleme işlemidir. Detaylı ultrason esnasında herhangi bir anormallikten şüphe duyulması durumunda 1 – 2 hafta sonra veya gebeliğin devamında belirli aralıklarla tekrar ikinci düzey detaylı ultrason çekilmesi gerekebilir veya girişimsel işlemler yapılabilir.

İkinci Düzey Detaylı Ultrason Nedir?
Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason işlemine ikinci düzey detaylı ultrason da denilmektedir.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason ile Her Anomali Saptanabilir mi?
Bu muayenede rahimin genel yapısı, plasenta ve bebek ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Birçok ölçüm yapılarak bebekteki büyüme saptanmakta, bebeğin merkezi sinir sisteminde, göğüs boşluğunda, mide ve bağırsaklarda, iskelet sisteminde, böbrek ve idrar yollarında anormallik olup olmadığı tespit edilmektedir. Ancak her zaman bebekteki hür türlü yapısal anomalinin kesin olarak saptanması mümkün değildir.

Gebeliğin 4. ve 5. aylarında çekilen detaylı ultrasonlar, bazı anomalilerin henüz belirti göstermediği döneme denk gelmektedir.

Peki detaylı ultrason ile hangi durumlar saptanabilmektedir?

- Beyinde su toplanması (hidrosefali)

- Açık omurga

- Diyafram fıtığı

- Onikiparmak bağırsağı darlığı

- Kalp atışının durması

- Bebeğin duruş şeklinin ve omurga duruşunun tespit edilmesi

- Biyofizik profilinin saptanması

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)