Baba Çocuk İlişkisinin Önemi

Yazar Buğrahan KırbaşPsikolog • 11 Kasım 2022 • Yorumlar:

Herkes çocuk babası olabilir ama baba olmak bir ömür sürer. Babalar, her çocuğun hayatında başkaları tarafından doldurulamayacak bir rol oynar. Bu rolün bir çocuk üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve onu dönüştüğü kişi haline getirmeye yardımcı olabilir.

Babalar bazen rollerini hafife alırlar. Sevgi dolu, aktif olarak ilgili babalar, çocuklarının refahına ve gelişimine katkıda bulunur, benlik saygısını güçlendirir. Örneğin bu, dünyayı oyunlar ve kitaplar aracılığıyla keşfetmelerine yardımcı olarak yapılabilir.

    Sorulması gereken asıl soru, babalar çocuklarıyla nasıl daha fazla ilgili olabilir? İlk olarak, her bir çocuğuna mümkün olduğunca sık özel ilgi gösterebilirler. Babalar, birlikte geçirdikleri zaman boyunca, dışarıdaki dikkat dağınıklıklarının araya girmesine izin vermeden çocuklarının arkadaşlığından zevk alabilirler. Sonuç olarak, çocukları farkedilmiş ve özel hissedeceklerdir. Bunun nasıl başarılabileceğine dair tek bir formül yoktur. Bir baba ve çocuk birlikte oynayabilir, konuşabilir, bir beceri öğrenebilir veya birlikte okuyabilir. Önemli olan birbirlerini fark etmeleri ve ortak bir çıkarı kabul etmeleridir. Bu tarz aktiviteler, her birinin diğeri için önemli olduğu hissini teşvik eder.

Sevecen bir babanın varlığı, çocuğunun (erkek veya kız) daha özgüvenli olmasına ve potansiyelinin tamamına ulaşmasına yardımcı olur. Çocuğunuz doğduğu andan itibaren aktif bir rol alarak, gelecek yıllar boyunca sürecek bir bağın oluşmasına yardımcı olursunuz.

    Anneler gibi babalar da bir çocuğun duygusal esenliğinin gelişiminde temel direklerdir. Çocuklar kuralları koymak ve uygulamak için babalarına bakarlar. Ayrıca hem fiziksel hem de duygusal olarak bir güvenlik hissi sağlamak için babalarına bakarlar. Çocuklar babalarını gururlandırmak isterler ve ilgili bir baba içsel büyümeyi ve gücü destekler. Araştırmalar, babaların şefkatli ve destekleyici olmasının çocuğun bilişsel ve sosyal gelişimini büyük ölçüde etkilediğini göstermiştir. Aynı zamanda genel bir esenlik ve kendine güven duygusu aşılar.

    Neyse ki, giderek daha fazla baba, çocuklarının yaşamları üzerinde olabilecek olumlu etkilerin farkına varıyor. Geçtiğimiz yıllara  kıyasla, babalar artık aileleriyle neredeyse üç kat daha fazla zaman geçiriyorlar. Özellikle COVID-19 krizi sürecinde ailelerin evde geçirdikleri süre artarken, babaların büyük çoğunluğu pandemi başladığından beri çocuklarına daha yakın hissettiklerini bildiriyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Buğrahan Kırbaş Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)