Bacak ve Ayak Ağrıları

Bacak ve Ayak Ağrıları

  • Meralgiya parestetika
  • Ant trsl tnnl sendromu
  • Post tarsl tnnl sendromu.
  • Nörojenik kladkasyon

Kasıklar. Etek altı bölgesi. Ve uyluk ön yüzünde yanma ve uyuşmalarla görülen çok kere yanmalar şeklinde hissedilen bir duruma meralgia parestetika diyoruz. Burada kasık sinirinin sıkışması söz konusudur. hastaların bir kısmında kasık fıtığı ameliyatı sonrası bu duruma rastlamaktayız. Ayrıca göbekli insanlarda da bu şöyle tarif edilir. Göbeğimi ellerimle yukarı kaldırınca rahatlıyorum derler. Burada ilaçlar nöral terapi(bu bölgeye ilaçlı iğne yapılmaları) ve de açık ameliyat ile sinirin kesilmesi yada yakılmasıdır(bu sinir o bölgenin duyusunu alır yokluğunda sadece o bölge 4-6 ay uyuşuk kalır)

Bacak ön yüzleri ve ayak üst kısmına yayılan ağrı ve uyuşmalar olan bir durum ise anteriör tarsal tunnel sendromudur. Burada ayak tabanında ağrı ve anmalar bulunmaz.burada da ilaçlar nöral terap(o bölgeye ilaçlı iğne yapılması) ve tedaviye dirençli vakalarda açık ameliyatla o burada ki sıkışık sinir rahatlatılır

Ayak iç kısmı ve ayak tabanında ağrı ve yanmalar olduğu duruma posterior tarsal tünel sendromu diyoruz. Burada ayak tabanında yanıcı ağrılar vardır. Geceleri çok rahatsız edici olabilir. Burada tedavi ilaçlar. Nöral terapi ve tedaviye dirençli haller yada ayak çukurunda erime olduğunda açık ameliyat ile siniri sıkıştıran köprü bağ kesilir(bir eksikliğe yol açmaz ).

Nöröjenik kladikasyon( sinirsel topallama). Durduğu zaman ağrısız olan bir kişinin 500 adım yürümesi sonucu baldırlarında şiddetli ağrılar ortaya çıkması ve bir süre dinlenince geçmesi tekrar yürümeye başlayınca kısa sürede şiddetli ağrılarının ortaya çıkmasına verilen isimdir.bu durum bacak atardamar tıkanıklıklarında da görülebilir. Ancak iyi bir hasta dinleme. Muayene ve de bazen bacak-ayak damar akışı tetkiki(renkli doppler tetkiki). Damar problemini damar cerrahları tedavi ederler(genellikle çok erken ve bazen de çok acil bir durumdur) bel emar tetkikleri ve gerekli görülürse enmg(elektrikli iğnelerle duyu ve güç muayenesi) yapılarak çok kere omurgada darlık tespit edilir. Hele yüz(100) adım yürüyememe durumunda ise şartlar uygunsa mutlaka belde omurga kanal darlığı ameliyatı gerekir aksi giderek yürünmez durumlara düşülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nikola Azar Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)