Bademcik ve Geniz Eti

Yazar Esra EryamanKulak Burun Boğaz Doktoru • 1 Şubat 2018 • Yorumlar:

TONSİLLEKTOMİ; GENİZ ETİ
Ağızdan giren mikropların veya allerjenlerin ilk karşılaştıkları engel bademcik dokusu ve geniz etidir. Bu halka sayesinde   vücut ,üst solunumdan giren mikroplar ile savaşır. Ancak bu dokular bazı sık geçirilen enfeksiyonlar sonucunda  büyürler ve yapıları değişir; sonuçta yarar sağlamaktan çok vücuda faydasız ve hatta zararlı hale gelebilirler.

BADEMCİK
Bademcik enfeksiyonları virüs ve bakteriler ile olur. Bazen, önce viral başlar , daha sonra üzerine  bakteri eklenir.

-(A grubu) Beta hemolitik streptokoklar bu bölgede en sık gördüğümüz mikroplardandır, ağız ve genizde koloni yaparlar.  Streptokoka bağlı bademcik enfeksiyonları   2 yaşından sonra başlar. Ateş, boğazda ve bademcikte yaygın kızarıklık ve  daha sonra bademcik üzerinde  beyaz bir zar  ve   boyunda lenf bezlerinde şişme olur. Boğaz kültürü ve   direkt antigen testi yapılır. Bu testler arasında en güvenilir olanı boğaz kültürüdür.  ASO  testi  bu mikropun salgıladığı streptolizin O a karşı insan vücudunda  oluşan antikordur.  200 Todd dan fazlası anlamlıdır. 3-6 ay içinde geçirilmiş enfeksiyonu gösterir.

-Diğer mikroplara bağlı bademcik enfeksiyonlarında  bademcik dokusu beyaz bir örtü ile kaplanabilir veya  nokta şeklinde beyaz iltihap  odakları  bulunabilir.

-Kızıl ise streptokokların ürettiği endotoksinlere bağlı gelişir. Bazen bu streptokolara karşı vücutta oluşan antikorlar  romatizmal ateş ve kalp kapakçıklarında bozukluklar gibi komplikasyonlar oluşturabilir.

-Bademciklerin ağır enfeksiyonları sırasında ,   enfeksiyon bademcik kapsülünü delerek üstde damak ile kapsül arasında birikir, ve peritonsiller abse oluşur.

– Kronik  enfeksiyonlar en sık  6- 15 yaşlarında görülür. Sık geçirilen enfeksiyonlar sonrasında bademcik  dokusu içinde  lenf doküntüleri birikir ve bu  sık enfeksiyon atakları gelişmesine yol açar.  Bademcik taşları da yine bu bakteri ve doku artıkları birikimi sonrasında oluşur. Ağız kokusu yapar.

Bademcik hangi durumlarda alınır?
Kesin ameliyat gerektiren durumlar:
-Ağır üst solunum yolu darlığı. Bademciklerin birbirini öpecek kadar daralması   nefes almada sorun yaratır. Horlama yapar ve bu da uykuda nefessiz kalma  gibi ciddi sorunlar oluşturur. Düzensiz uyku ve derin olamayan uyku çocuğun gelişimi ve psikolojisini bozar. Huysuz ve hiperaktif çocuk tablosu gelişir.
-Bademcik etrafında abse (peritonsiller abse)
-Sık tekrarlayan enfeksiyonlar;  Aynı yıl  içine  7 akut atak, ardışık 2 yılda her yıl için  5 akut atak,  ardışık 3 yılda her yıl için 3 akut atak
–  Enfeksiyona bağlı  havale
-Kalp kapak bozukluğu olan kişiler
-Bademcik ve geniz eti iltihaplanmalarına bağlı  sık orta kulak iltihabı geçirmek

GENİZ ETİ
Geniz eti 4- 5 yaşlarında , özellikle yuva çağında ,çocuğun sık enfeksiyon ortamı ile karşılaşması sonucunda büyümeye başlar. Gelişme çağında çoğunlukla kendiliğinden küçülür. Geniz etinin büyümesi  burundan solunuma engel olur, ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak enfeksiyona neden olur. İşitme kayıpları, horlama,  ağızdan soluma,  gece öksürükleri, burun akıntıları , ortodontik bozukluklar, yüz gelişim bozuklukları ve konuşma bozuklukları yaparTüm bu  problemlerin oluşması geniz eti alınmasını gerektiren durumlardır. Geniz eti burun gerisinde , boğazın üst bölümünde  karnıbahar şeklinde bir dokudur. Ameliyat bu dokunun kürete edilmesi şeklinde gerçekleşir.Ameliyattan bir süre sonra (1 yıl gibi) tekrara büyüyebilir.  Aynı problemlere  tekrar neden olmadığı sürece  büyümesi zararlı değildir. Yeniden problem olursa , ameliyat tekrarlanabilir. Zaten gelişme çağında çoğunlukla küçülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)