Bağışıklığı Düzenleyen 8 Besin

Yazar İsmail SavurDiyetisyen • 3 Haziran 2020 • Yorumlar:

Koronavirüs salgınının görünmesiyle beraber hayatımıza yeni bir kavram daha girdi: Bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi vücudumuzun yabancı etmenlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarının tümüne verilen isimdir.

Pandemi verileri incelendiğinde koronavirüs enfekte olmuş herkesin bu enfeksiyondan aynı şekilde etkilenmediği görülmüştür. Kimisi yoğun bakımda günlerce tedavi görürken birçok insan da ayakta, hiçbir tedaviye gereksinim duymadan bu durumu atlatmışlardır. İşte bu farklılığın esas sebebi bağışıklık sistemidir. Herkesin bağışıklık sistemi farklıdır, ama bunu güçlendirmek bizim elimizdedir.

Düzenli olarak tüketeceğimiz bazı besinlerle beraber bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebiliriz. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren 8 besin:

1. Çinko Kaynağı Besinler - Özellikle de Sarımsak: İçerdiği allisin denilen yoğun kükürt içerikli bileşikler, antioksidanlar ve çinko sayesinde sarımsak bağışıklığı güçlendirir. Diğer çinko kaynakları da hindi eti, kabak çekirdeği, ıspanak, yer fıstığı, susam ve fasulyedir.
2. Zencefil: Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını önler, vücudu iltihaplı hastalıklardan korur.
3. C Vitamini İçeren Besinler: C vitamini güçlü bir antioksidandır. Turunçgiller, biber, kivi, kuşburnu, kırmızılahana en çok C vitamini içeren besinlerdir.
4. Zerdeçal: Kurkumin içeriği sayesinde antiinflamatuar etkisi vardır.
5. Yeşil Çay: En güçlü antioksidanlar olan flavonoidlerden zengindir.
6. D Vitamini: Herkes kemik sağlığına iyi gelen bir besin öğesi zanneder ama D vitamini olması gereken değerlerde olmayan birisinin bağışıklığının güçlü olma şansı yoktur.
7. Probiyotikler: Tam olarak bir besin olmasa bile probiyotikler bağışıklık sistemi için olmazsa olmazdır. Ev yapımı yoğurt, ev yapımı turşu ve sirke yoğun probiyotik içerir. Bu besinlere ulaşım imkânı yoksa probiyotik takviyesi alınmalıdır.
8. Kara Mürver: Üzüme benzeyen bu meyvenin vücut direncini artırıcı etkileri vardır. Çiğ olarak tüketimi çok da uygun olmayan bu meyvenin, kaynatılması veya çayının yapılarak tüketilmesi daha doğrudur. Son zamanlarda mürver ekstresinin olduğu takviyeler de eczanelerde satılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar