Bağışıklık Desteği için Vitamin C - D ve Çinkoya Dikkat

Coronavirüs hastalığı (SARS-CoV-2) ülkemizde de halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu salgını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi ek takviyeler şu ana kadar gösterilememiştir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemi korunmalıdır ve desteklenmelidir.

Güçlü bağışıklık enfeksiyon riskini azaltıyor. Bu salgını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi suplementler şu ana kadar gösterilememiştir. Yakın tarihli bilimsel veriler değerlendirildiğinde veriler ve bulgular çelişkili olmasına rağmen, mevcut kanıtlar, bağışıklık destekleyici rolleri olan çoklu mikro besinlerle takviyenin bağışıklık fonksiyonunu modüle edebileceğini ve enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermektedir. Diye belirtti.

Bağışıklık desteği için en güçlü kanıtlara sahip mikrobesinler vitamin C –D ve çinko (Zn)’dir

 

Vitamin C ve D kullanımı

Yeterli kanıt olmasa da, eğer alınacaksa, kış aylarında zaten Vitamin D yetmezliği olduğu için kış ayalarında 1200 IU /gün yada 10.000 IU/hafta birkaç hafta alınabilir, devamında 5000 IU/hafta olarak devam edilebilir (Influenza and COVID-19 Infections and Deaths, Nutrients 2020). Vitamin C, Çin ve bazı ülkelerde çok yüksek dozda kullanıldı, bu dozları oral ilaçlarla almanız mümkün değil, bu nedenle Vitamin C doğal yollarla alınmalıdır. Kış meyveleri bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır.

Dr. Gökosmanoğlu, toplumda sürekli ilaç, herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi suplementler kullanımının çok fazla olduğunu, bunların ise şuana kadar etkili olduğunu gösteren bilgi, veri olmadığını, bu nedenle tüketilmesi daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir, çünkü ölümlerin bağışıklık sisteminin diğer organlara çökmesinden kaynaklandığını söyledi.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feyzi Gökosmanoğlu Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Feyzi Gökosmanoğlu

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al