Koronavirüs Salgınında Şeker Hastaları Daha Dikkatli Olmalı

Bütün dünyayı etkileyen Coronavirüs (COVİD-19) enfeksiyonu ile mücadele içinde olduğumuz bu günlerde sağlıklı kalmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Coronavirüs enfeksiyonunun diyabet, kalp, akciğer gibi kronik hastalıklarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda daha kötü seyrettiğine dair veriler mevcuttur.

COVİD-19 enfeksiyonunun en ağır diyabetik hastalarda seyrettiğini anlattı. Süresi 5-10 yılın üzerinde olan, 35 yaş üzeri tip-1 diyabetik hastalar ile 45 yaş üzeri tip-2 diyabetli hastaların daha çok dikkati olması gerektiğini söyledi.

Şeker Hastalarına Coronavirüs Uyarısı

Bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi coronavirüs enfeksiyonunda da iyi kan şekeri kontrolünün sağlanmasının infeksiyon riskini ve şiddetini azaltmada en önemli nokta olduğunu belirten Dr. Gökosmanoğlu ; Hastalarda kan şekeri kontrolü demek, açlık kan şekeri, yemeklerden önce bakılan şekerin 80-130 mg/dl civarında, tokluk kan şekerinin  ise, yemeklerden 2 saat sonra bakılan kan şekeri  seviyesinin 160 mg/dl altında olmasıdır. Bütün dünyada en iyi kan şekeri takibinin  evde parmak ucundan kendi kendimize ölçtüğümüzde sağlanabildiğini sözlerine ekledi.

 

Kan şekeriniz 250-300 mg/dl’nin üzerinde sürekli seyrederse hastaların öncelikle doktoruna ulaşması, bir sağlık kuruluşuna veya bir diyabet hemşiresine telefon ile ulaşmak gerekiyor.

 

Bağışıklık Sistemi için Öneriler;

 

Dr Feyzi Gökosmanoğlu, dengeli beslenme ve vücut bağışıklığını  sağlamak için bazı diyet önerilerinde bulunarak şunları belirtti;

 

  • Yeterli sıvı tüketelim.

  • İlaçlarınızı ihmal etmeyin, evde yedek ilaç, gıda bulundurun. Kan şekeri yeterli dengede değilse ilaç ve insülin dozu doktorunuza danışılarak artırılabilir.

  • Uykunuzu ihmal etmeyin.

  • Mevsiminde tüketilen taze sebze, bol salata, meyve tüketilmesi, bol miktarda kabuklu baklagiller, tahıllar, fındık ve fıstık tüketilmesi

  • Günde yaklaşık 45 dk kadar ev içinde mümkün olduğu kadar hareket edin

 

Diyabet Hastalarında Zatürreye Dikkat

 

Diyabetli hastaların zatürreye yakalanma riskinin  diğer insanlara kıyasla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Gökosmanoğlu ; Bu hastalara grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. 

 

Özetle;  kan şekeri düzenlendiği zaman COVİD-19 ve diğer enfeksiyonlar ile hastalanma riskimiz diğer insanlardan fazla olmayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feyzi Gökosmanoğlu Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Feyzi Gökosmanoğlu

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al