Bağışıklık Sistemi

Yazar Rasim UsluDiyetisyen • 21 Nisan 2022 • Yorumlar:

Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sistemi insan vücudunun bir savunma sistemidir. Hastalıklara sebep olan bakteri ve virüse karşı vücudumuzu korumaya geçen bir sitemdir. Kış aylarında sık sık grip olma nedeni bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır.

Peki bizler bu hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız bizler bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutmalıyız.

YETERLİ DENGELİ BESLENME

Güçlü bir bağışıklık sistemi için öncelikle sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmemiz şart insan vücudumuz  için gerekli makro besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro besin öğelerini (vitamin,  mineralleri) dengeli bir biçimde besinlerden karşılamalıyız. Bunun içinde Yeterli ve dengeli  beslenmeliyiz. Aynı zamanda sigara, alkol gibi zararlı içeceklerden de uzak durunuz bu tür zararlı  içecekler bağışıklık sisteminin zayıf güçsüz kalmasına neden olur. Stres fiziksel aktivite yani hareketsiz  yaşam tarzı da bağışıklık sistemini etkilemektedir. 

PROBİYOTİKLERİN ÖNEMİ  

Probiyotikler zararlı bakterilere karşı dost bakteriler bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Güçlü  bir bağışıklık sistemi için bu nedenle özellikle sonbahar kış aylarında probiyotik içeren  besinler tüketmek büyük bir öneme sahiptir. Fermente edilmiş süt ve süt ürünleri (Yoğurt, kefir ) gibi yiyecek ve içecekler diyetinizde rahatlıkla tüketebileceğiniz probiyotiklerdir. 

VİTAMİN -MİNERAL TÜKETİMİ  

Bol bol meyve ve sebze tüketmeli özellikle sonbahar ve kış ayların da bol C vitamini tüketmeliyiz. Portakal, mandalina, greyfurt, kuşburnu, kivi C vitamini bakımından zengin meyvelerdir. Ayrıca Kırmızı  biber yeşil biber maydanoz C vitamini bakımından zengin sebzelerdir. 

Bunların dışında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B grubu vitaminleri bağışıklık sisteminin  desteklenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca Selenyum, çinko, demir gibi mineraller bağışıklık sistemin  desteklenmesini sağlarlar. 

 SAĞLICAKLA KALIN ... 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Rasim Uslu

Diyetisyen Dyt.

Randevu al