Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 20 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Eylül ayının gelmesiyle birlikte hızlı bir şekilde sonbahara giriş yaptık. Mevsim değişikliklerinde düşen bağışıklık sistemi, kışlık mı yazlık mı giymeliyim sorularının içinde kaybolurken mevsim değişikliklerine alışamayan bedenimizin hastalıklara yakalanmasını çok daha kolay hale getiriyor.

Bağışıklık sistemimizin mevsim geçişlerinde güçlü olması oldukça önemli.  Güçlü bağışıklık sistemi için yalnızca C vitamini kaynaklarına değil, öğünlerimizde bir çok çeşitli gıdaya yer vermemiz gerekir.

Bağışıklık sisteminizin güçlü olmasına yardımcı olacak gıdalar;

  1. Demir içeriği yüksek gıdalar; kırmızı et, balık, kuru baklagiller (nohut, fasulye, barbunya, mercimek), yağlı tohumlar (kuruyemişler), kuru meyveler demir içeriği yüksek gıdalardan.

  2. Sarımsak; vücutta ki enflamasyonu önlemede, hastalıklardan koruyarak bağışıklık güçlendirmede etkili besinlerden.

  3. Yağlı tohumlar; özellikle ara öğünlerinizde selenyum, E vitamini, çinko kaynağı olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlara yer vermeyi ihmal etmeyin.

  4. Probiyotikler; barsaklarımızda yaşayan dost bakterilerin sayısının artması bağışıklık sisteminizin güçlü olmasına yardımcı etkenlerden.

  5. C vitamini kaynakları; portakal, greyfurt, mandalina, kivi, biber, çilek, ananas

  6. Zencefil; vücutta zararlı bakteri oluşumunu engelleyici rol oynar. Yaptığınız çorbaların, çayların içerisine ilave ederek aroma katarak bağışıklığınızı güçlendirmeniz mümkün. 

  7. D vitamininize baktırın. Mutlaka kan tahlili yaptırın ve doktorunuz önerirse takviye kullanın.

  8. Daima mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin. Vücut sisteminin çalışma ritmi ve mevsiminde yetişen gıdalar birbirine özgü oluşmuştur.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yalnızca gıdalar yeterli değil!

  • Stres ve üzüntüyü en aza indirmek mümkünse uzak durmak gerekli.

  • Düzenli yapılan spor ile güçlenen bedenin hem enerjisi artar hem hastalıklara karşı çok daha dirençli hale gelir. Spor yaparken kendinize haftalık hedefler koyarak ilerleyin. Kısa bir zaman sonra rutininiz haline geldiğini göreceksiniz.

  • Gün sonunda yorgun düşen bedeninizin dinlenmiş halde yeni güne başlaması en önemlisi! Uyku veriminizin düştüğünü hissettiğiniz günlerde 1 fincan rezene ve melisa çayı içerek hem sindirim sisteminizin çalışmasına destek sağlamış olursunuz hem çok daha kaliteli uyursunuz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)