Super Food Besinlerden Kinoanın Mucizevi Etkisi Var Mı?

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 22 Kasım 2019 • Yorumlar:

Gün geçmiyor ki bir besin üzerine mucizevi etkileri var diye reklamı yapılmasın. Son zamanların popüler gıdası kinoa gibi mesela.. Kinoayı içerik bakımından bir diyetisyen olarak anlatmak istiyorum sizlere.

Evet diğer bitkisel gıdaların aksine esansiyel aminoasitlerin tamamını içeriyor. Bu noktada bulgurdan, mercimekten, nohuttan, fasulyeden tamamen ayrılıyor ve tam protein kaynağı yumurta ile aynı özelliğe sahip oluyor. Fakat atlanan çok önemli bir detay var. Biyoyararlılık! Yanii vücudun kinoadan aldığı aminoasitleri işlemesi, bunlardan faydalanabilmesi yumurta kadar iyi olmuyor.

Kinoanın içeriğinde bulunan quarcetin besinsel değerini artırıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre yabancı besinlere karşı barsak florasının biyoyararlılığı oldukça az. Ayrıca kinoaya yanlış pişirme yöntemleri uygulanması halinde toksik bir madde salgılıyor ve vücuda faydadan çok zarar veriyor.

Ülkemiz  tahıl, baklagil cenneti bir ülke ve bu gıdalara kinoadan çok daha kolay ve ucuz şekilde ulaşabiliyoruz. Bizler kuru baklagilleri öğünlerimizde çeşitlendirerek kinoadan aldığımız tüm elzem aminoasitleri karşılayabiliriz. Vegan olmayan, yani et tüketmeyen birinin kinoa tüketmesi oldukça faydalı olacaktır. Fakat her gıdayı tüketebilen bir kişinin illa ki kinoa tüketerek zayıflaması gibi bir şey söz konusu bile olamaz. Her zaman söylediğimiz gibi hiçbir gıda tek başına mucizeler yaratamaz. Bir gıdayı mucizevi yapan gıda firmalarının reklamlarıdır. 

Basit bir hesaplama yapacak olursak 100 gram pişmiş nohutta, 100 gram pişmiş kinoaya kıyasla 2 kat daha fazla bitkisel protein ve 5 gram daha az karbonhidrat bulunmaktadır. Kinoanın tüm aminoasitleri içermesi onu daha ön plana çıkarsa da fazla miktarda tüketilmesi halinde gereksiz enerji alımına sebep olacaktır. 

Kinoanın tüketilmesinde amaç midede yer kaplayarak tokluk hissinin uzun olmasını sağlamasıdır. Vücutta yumurta ile eşdeğer etkiler oluştursaydı ülke olarak et yerine daha ucuza kinoa yer, kinoa kası yaparak herkese hava atardık!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)