Makaleler 30/08/2017

Bakteri Nedir? Virüs Nedir?

Uzm. Dr. Seda Yıldırım Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Seda Yıldırım
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları

Gerek bakteriler gerekse virüsler insanlarda bulaşıcı hastalıklara yolaçan, gözle görülmeyecek kadar ufak canlılardır.

Bu canlılara genel anlamda mikrop demekteyiz. Bakteriler virüslere göre daha büyük canlılardır, dış ortamda kendi başlarına yaşamlarını sürdürebilirler.

Buna karşılık virüsler kendi başlarına yaşayamazlar, hayatta kalmak için bulaştıkları canlının hücrelerine yerleşmeleri gereklidir.

Bakterilerin yol açtığı bulaşıcı hastalıklar antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınırken, virüsler ancak vücudun kendi savunma mekanizması ile kontrol altına alınırlar.

Virüslere karşı kullanılabilecek ilaç sayısı çok sınırlıdır, antibiyotiklerin faydası bulunmaz. Hatta antibiyotikler vücuttaki yararlı bakterileri de öldürdüklerinden, hastalık yapan bakterilerde direnç artışına yol açarlar. B

u da hastalıkların daha ağır seyretmesine yolaçar. Bu nedenle doktora danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.