Teknolojiyle Ne zaman Tanışmalı?

Özellikle son birkaç yıldır, tüm dünyada teknoloji çılgınlığı yaşanmakta ve teknolojinin hızına yetişememekteyiz. Bizleri olduğu kadar çocuklarımızı da etkisi altına alan teknolojinin gücü, ailelerin kafalarında soru işaretleri doğuruyor.

“Çocuğum hangi yaşta teknoloji ile tanışmalı, teknoloji kullanımında onu sınırlandırmalı mıyım?” gibi sorular günümüzde pek çok ailenin ortak sorunu haline geldi. İnanılmaz bir hızla gelişen günümüz teknolojisine ayak uydurmak için çocukların da yetişkinler kadar teknolojiyi kullanması gerekir. Bu kullanım, çocuğun yaşına uygun kriterlerde ve belli sınırlamalarda olursa hiçbir sorun teşkil etmez. Aslında öncelikle ailelerin çocuklarını teknoloji kullanımı konusunda bilgilendirmesi ve çocuğun bu konuda belli bir bilince sahip olmasının sağlanması gerekir. Ailelerden sonra ise görev, okul yönetimine ve öğretmenlere düşüyor.

Çocuk Neden Teknolojiyi Kullanmalı?

Teknolojiyi kullanmasını reddettiğimiz çocuğun, bilgi birikimi yönünden ve sosyal anlamda yaşıtlarından geri kalması kaçınılmazdır. Örneğin, Mardin’de yaşayan 3 çocuklu bir aileyi düşünelim. Ekonomik koşulları nedeniyle çocuğun evinde internet ve bilgisayar bulunmayabilir fakat ödevini yaparken internetten yararlanması gerekebilir. Aile, çocuğunu güvenli bulmadığı için internet cafeye göndermeyebilir, çocuk da elindeki imkanlarla ödevini hazırlamaya çalışır ama interneti ve teknolojiyi kullanarak ödevini yapan yaşıtlarından daha az bilgiye erişmiş olur. İşte böyle durumlarda okulların devreye girmesi ve teknolojiyi okul yönetiminin sağlaması gerekir. Aksi taktirde buradaki çocuklar, yaşıtlarından daha az bir bilgi birikimine sahip olur.

Çocukların Teknolojiyi Kullanımının Ölçütü Ne Olmalı?

Çocuklar son model telefonları, tablet bilgisayarları ve diğer teknolojik altelerin çoğunu büyük bir ustalıkla kullanıyor. Günümüzde çocuklarının bilgisayar kullanmasını onaylamayan aileler de var "kesinlikle öğrenmeli" diyen de. İmkanlar elverdiği ölçüde çocuklar teknolojiyi kullanarak çok şey öğrenirler. Çocuğun gelişimi için teknoloji belli ölçülerde kullanılmalı. Çünkü günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte çocukların ilgi alanları da değişir.

Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

Günümüz teknolojisine ayak uydurmak için çocuklarımızın teknojiyi kullanmasına izin vermeliyiz. Aksi taktirde onların yaşıtlarından hem bilgi birikimi hem de sosyal anlamda geri kalmasına neden oluruz. Eğer çocuğunuzun teknolojiyi kullanımı ile ilgili kafanızda soru işaretleri varsa ve ne yapacağınız konusunda kararsızsanız çocuğunuzun okulundan tavsiye alabilirsiniz. Hem etrafınızdaki diğer ailelere hem de uzmanlara danışıp bilgi alabilir ve ona göre saat sınırlaması getirebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seda Yıldırım Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)