Bariatrik Cerrahi

Yazar Merve BirdalDiyetisyen • 24 Ağustos 2020 • Yorumlar:

"İçinde 300 kiloluk yemek var, bir şey yemek zorunda değilsin."

"Tartılar değil insanlar yalan söyler."

"225 kilosun, açlıktan ölecek değilsin."

"Ölü ve hareket edemeyen insanlar işe geç kalmazlar."

"320 kiloysan pizza beslenme programının bir parçası değildir."

Gibi çarpıcı cümleleriyle herkesin mutlaka duyduğu bir kişidir Dr. Nowzaradan. Yaptığı bariatrik ameliyatlarla ve televizyon programıyla hayatımıza giren bu doktor ve hastaları hakkında konuşmak oldukça önemli.

Bariatrik cerrahi, kilo kaybında yardımcı olan çeşitli obezite cerrahisi operasyonlarına verilen genel isimdir. Dr. Nowzaradan morbid obez adı verilen Beden Kitle İndeksi 40 ve üzeri olan hastaları ameliyat edip zayıflatmasıyla nam salmış bir doktor. Bu değişimleri yer aldığı televizyon programlarından yakından takip edebiliyoruz. Morbid obez ve bariatrik cerrahi ameliyatlarını oldukça karışık ameliyatlardır. Kişinin ameliyat olmazsa yaşamının sonlanma riski olduğu gibi ameliyat sırasında da yaşamsal riskleri oldukça yüksektir.

Bu insanları 200 kilo üzerinde olmaya iten ne olabilir? Dahası bir insan kendine zarar verdiği bu durumu nasıl devam ettirip hayati tehdit boyutuna getirebilir.?

Bunların sebebi aslında yeme davranışın altında psikolojik bir rahatsızlığın yatıyor olmasıdır. Bu tür kişiler acıktıkları için yemezler. Hormon ve enzim salınımı çok aşırı değiştiği için yada fizyolojik olarak bir rahatsızlığı oldukları için yemezler. Genellikle yeme davranışını bir savunma mekanizması olarak kullanarak kendilerini rahat hissettikleri için yerler ve bu konfordan vazgeçmek istemedikleri içinde yemeyi durduramazlar. Yapılan televizyon programında bunun pek çok örneği var. Çoğu hastanın ‘küçükken tacize uğradım. ‘Kendimi çirkin görmek beni güvende hissettiyor’. ‘Kilolu olursam beni beğenmezler ve bana dokunmazlar.’ Gibi cümleler kurduğunu görebilirsiniz. Yine diğer pek çok hastanın aile yaşantısı sorunları ve uyuşturucu madde problemleri olan ailelerin çocukları olduğu da diğer bir gerçek.

Peki bu tür ameliyatlarda Dr. Nowzaradan ne yapıyor.?

Zayıflama ameliyatları; ne kadar yiyebileceğinizi sınırlandırarak veya besinlerin emiliminde azalma sağlayarak ya da bu iki etkiyi bir arada gerçekleştirerek ve kilo kaybına yardımcı olmak amacıyla sindirim sisteminde değişiklikler yapılarak uygulanır.
Ancak burada Dr.Nowzaradan’ın tavrının ameliyat başarısı kadar etkili olduğunu söylemek mümkün. Kurduğu acı gerçek cümlelerle hastalarda farkındalık yaratması buna güzel bir örnek. Ayrıca hastalarına ameliyata almadan önce kendi başlarına kilo vermeleri için de bir ay tanıması hastaya ameliyattan çok kendi iradesinin kilo vermek üzerinde etkili olduğunu hatırlattığı başka bir yöntem. Son olarak hastaların kilo vermemelerine karşı ürettiği bahanelere, hayatlarının kötülüklerini anlatarak yaptığı duygusallıklara karşı verdiği cevaplar ile de gerçeklere ışık tutuyor.

İşte o cümlelerden bazıları

"Gün içinde başımıza gelenlere hayat denir."

"Hayat asla hiçbir probleminin olmadığı bir noktaya gelmeyecek."

"Eğer çözümün parçası değilsen sorunun parçasısındır."

Peki bariatrik ameliyata olmak şart mı? 

Bu tür ameliyatlar zayıflamada en son tercih edilen yöntemdir. Hastanın Beden Kitle İndeksi 30’un üzerinde değilse bu ameliyatların yapılmaması gerekir. Pek çok türü vardır. Bazı bariatrik cerrahi operasyonları, midenin küçülmesi ile daha az yiyip içmeyi sağlayarak, erken doyma hissini sağlarken; bazı bariatrik ameliyatlar ise, ince bağırsaklarda meydana getirdiği değişiklikler ile besin emilimini azaltır ve kalori alımını düşürür. Diğer bazı bariatrik cerrahi girişimleri ise, hem kısıtlayıcı ve hem de besin emilimini azaltıcı karma etkili müdahelelerdir. Ameliyat sırasında pek çok risk ve komplikasyon olduğu gibi ameliyat sonrası beslenme yetersizliklerinin oluşturabilceği pek çok durum mevcuttur. 

Tüm çabalarına rağmen kilo veremiyor ve sağlığınız gittikçe bozuluyorsa bariatrik ameliyatı olup, diyetisyen eşliğinde ameliyat sonrası beslenmenizi sağlayıp fiziksel aktivitenizi arttırarak sağlıklı bir yaşama geri dönebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)