Şarkıların Kalorisi

Yazar Merve BirdalDiyetisyen • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Yemekler günümüzde sadece besin ihtiyacını karşılamak için yenilmiyor. Sosyal bir paylaşımda bulunmak, özel bir günü kutlamak, beraber sofraya oturup aile kültürünü devam ettirmek için bir aracı haline geldi. Öyle ki geçmişten günümüze pek çok şarkıda yemek adlarının geçtiğini biliyoruz.

Peki bu şarkıların kalorisi ne kadar?

Örneğin ‘Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman…’ sözlerini mutlaka işitmişizdir. Ama bu şarkının kalorisini hiç düşündünüz mü? Genel olarak zeytinyağı pek çok diyet türünde yer alır. Özellikle ‘Akdeniz Diyeti’nin vazgeçilmez bir parçasıdır. Akdeniz Diyeti İtalya, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşayan insanların beslenme düzenini model alan bir diyet çeşididir. Bazı zeytinyağlı yemeklerin kalorisini inceleyecek olursak;

Zeytinyağlı enginar: 160 Kalori

Zeytinyağlı Türlü: 140 kalori

Zeytinyağlı Taze Fasülye: 150 kalori

Zeytinyağlı Biber Dolma: 240 kalori

Bu şarkının kalorisinin düşük olduğunu söylemek mümkün.

Bir diğer kulaklarımıza aşina olan şarkı ‘Misafir ol gel bana, Börekler açarım sana. Param pulum yok ama. Kalbim vuruktur sana.’ Bu şarkının kalorisini inceleyecek olursak

1 dilim kıymalı börek: 248 kalori

1 dilim peynirli börek: 389 kalori

1 dilim yufka böreği: 230 kalori

1 dilim su böreği: 756 kalori.

Börekler un ve yağ içeriği fazla olan besinler olduğu için dikkatli tüketilmelidir. Aynı zamanda bir adet yufka 8 dilim ekmeğe eş değer kabul edilir. Yani bu şarkının kalorisi fazladır.

Peki Barış Manço’nun ‘Domates, biber , patlıcan …’ sözlerine ne demeli. Meyve ve sebzeler antioksidan içeriği yüksek besinlerdir. Antioksidanlar da hücreleri hasarlara karşı koruyan maddelerdir. Ayrıca sebze ve meyvelerin lif oranı yüksektir. Bu sayede bağırsaklarımızı çalıştırır, doygunluk sağlar ve kan kolesterolünü düşürürler. Bağışıklık sistemimizi güçlendirme ve diş çürüklerini önlemesi de meyve sebzelerin diğer yararlarındandır. Yani oldukça sağlıklı ve kalorisi düşük bir şarkı olduğunu söylemek mümkün.

1 adet domates: 20 kalori

1 adet patlıcan: 34 kalori

1 adet kırmızı biber: 19 kalori

1 adet sarı biber: 8 kalori

1 adet yeşil biber: 7 kalori

1 porsiyon domates çorbası: 66 kalori

1 porsiyon patlıcan musakka: 131 kalori

1 porsiyon biber kızartma: 161 kalori

İşte bazı şarkılarımızın kalorileri bu şekilde. Artık şarkıları dinlerken basit de olsa bir hesaplama yapabilir ve şarkıların kalorilerini hatırlayabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)