Renkler İştahımızı Nasıl Etkiler?

Yazar Merve BirdalDiyetisyen • 24 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Beslenmemizi ve iştahımızı etkileyen pek çok faktör mecvuttur. Bunlardan birisi de şüphesiz renkler ve iştahımıza etkileri.

Pek çok fast-food restroranları bu basit hileyi pazarlama strateji olarak kullanıyor. Mcdonal’s, Burger King, Pizza Hut, Coca Cola, Nestle markalarının amblemlerine baktığımızda kırmızı rengi yoğun şekilde kullandığını görüyoruz. Bunun sebebi kırmızı rengin insanlarda yeme isteğini aktive etmesi ve kişiyi acıktırması. Aşk, heyecan, tutku, aynı zamanda güç, öfke ve saldırganlık çağrıştıran kırmızı kan basıncını ve solunumu hızlandıran renklerin başında geliyor. Daha hızlı karar alma ve beklentilerin yükselmesi etkileri de insan beyninde yarattığı heyecandan ileri geliyor. Bütün bu sebeplerden dolayı da iştah üzerinde en fazla etki yapan rengin kırmızı olduğu kabul ediliyor.

Yine kırmızı tonu olarak adlandırabileceğimiz turuncu ve sarı renkler de benzer etki gösteriyor. Ancak kırmızıya göre turuncunun sıcaklık hissini arttığı ve bazı kişilerde yeme isteğini azalttığı da gözlemlenmiştir.

SİYAH: renge bakacak olursak insanlarda kararlık hissinin kuvvetlenmesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Diyet yapan pek çok insanın siyah tabaklar kullanarak doyumsuzluk hissini uzaklaştırdığı görülür. Siyah besinlerinde daha prestijli ve sağlıklı olduğu konusunda bir yönelim vardır. Örneğin sütlü çikolata ve bitter çikolatayı karşılaştırdığımızda bitter çikolatanın daha az kalorili olduğunu düşünen sayısı oldukça fazladır. Oysa sütlü çikolata bitter çikolata arasında kalori farkı yok denecek kadar azdır. Aynı durum siyah pirinç – beyaz pirinç, beyaz ekmek – karabuğday ekmeği arasında da geçerlidir. Kalori olarak benzer olmalarına karşın sağlıklı besin öğesi içermesi açısında siyah ürünlerin daha iyi olduğunu unutmamak gerekir.

YEŞİL: Yeşil denilince çoğumuzun aklına tazelik, ferahlık , sakinlik ,doğallık ve sebzeler gelmekte. İşte bu sebeplerden ve insan üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğundan yeşil renk iştahımızı baskılar. Ayrıca yeşil rengin yaratıcı etkisi de olduğu için pek çok mutfakta yaratıcı yemekler çıkarmak için kullanılır.

MAVİ : İşte diyet yapanların en sadık dostu. Mavi rengin diğer renklere göre iştahı baskılayıcı etkisi daha fazladır. Sakinliği ve dinginliği sağlayarak yeme iç güdüsünü azalttığı içim mavi tabak kullanarak yemek hazırlamak zayıflamak isteyenler için iyi bir fikirdir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)