Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 21 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Sevgili hastalarım, bel fıtığı günümüzde oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Kişinin hastalığının ilerleme seyrine ve kişinin şikayetlerine özel tedavi planlaması yapılması gereken bel fıtığı hastalığında ameliyat son çare olarak düşünülmelidir.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler özelinde bilgi vermeden önce “Bel fıtığı nedir?” kısaca açıklamak istiyorum. Bel bölgemizde beş adet omur bulunur. Omurlar arasında ise “disk” adı verilen; omurların birbirine temasını ve sinir sıkışmasını engelleyen yapılar vardır.

Yaşın ilerlemesi, bel bölgesine fazla kilo nedeniyle fazla yük binmesi, travmaya maruz kalınması, ters hareketlerin yapılması veya duruş bozuklukları gibi nedenlerle bel omurları arasındaki disklerin yapıları ve dolayısıyla fonksiyonları zarar görür. Diskler fıtıklaşır ve disklerin fıtıklaşması sonucu ise “bel fıtığı” olarak tanımladığımız sağlık sorunu ortaya çıkar. 

 

-Bel Fıtığı Belirtileri

 

En sık görülen bel fıtığı belirtilerinde bel ağrısı, bacak ağrısı, bacakta uyuşma, bacaklarda güç kaybı ve aksama, günlük işleri yaparken zorlanma ve nadiren de olsa idrar kaçırma gibi semptomlar yer alır. 

 

Önemli: Bel fıtığının en ayırt edici belirtilerinden biri bacak ve ayak bölgesine de vuran bel ağrısıdır. Yalnızca bel ağrısı şikayeti olanlarda bel fıtığı varlığı ihtimali oldukça düşüktür. Bel bölgesindeki omurlar arasında bulunan diskler fıtıklaştığında sinirlere baskı yapar. Dolayısıyla ağrı büyük bir oranla yalnızca bel ağrısına neden olmaz.

 

Değerli okurlarım, bel fıtığı günlük yaşamı etkileyen ve kişinin hareket yeteneğini azaltan bir sağlık durumudur. Hastalık ilerledikçe kişi bel fıtığı nedeniyle oluşan ağrılar nedeniyle hareket etmemeye başlayabilir. Bu nedenle az önce saydığım bel fıtığı belirtileri yaşayanların zaman kaybetmeden uzman doktorlara başvurması gerekir. 



 

Bel fıtığı tanısı konurken ve tedavi seçenekleri belirlenirken hastanın öyküsünün dinlenmesi ve mutlaka fiziksel muayene gerçekleştirilmesi gerekir. Ek olarak tanının kesinleştirilebilmesi için görüntüleme yöntemlerine de başvurulması önemli bir adımdır. Tanı kesinleştiğinde tedavi yöntemleri arasından seçim yapılabilir. Bel fıtığı tedavilerinin temel amacı hastanın yaşadığı ağrı şikayetlerinin azaltılması ve hareket kısıtlılığının azaltılmasıdır. Tüm tedavi yöntemleri hastaların günlük yaşantısına geri dönmelerini hedefler. 

 

Bel fıtığı tedavisi kapsamında tercih edilebilecek farklı yöntemler vardır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabilirim: ilaç, istirahat, fizik tedavi, enjeksiyon tedavisi ve bel fıtığı ameliyatı. Bel fıtığı ameliyatı son çaredir, bel fıtığı ameliyatının önerilebilmesi için hastaların diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermiyor olması gerekir. Ek olarak bacaklarda ileri derecede güç kaybı oluşması, boşaltım sistemini kontrol edememe ve cinsel fonksiyonların kaybolması gibi şartlar aranır. 

 

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Evet değerli hastalarım, bel fıtığı sorununuz için ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yerine bel fıtığı ameliyatı olmaya yönlendirildiyseniz veya bu tedavi yöntemini tercih ettiyseniz operasyon sonrası dönemde birçok konuya dikkat etmelisiniz. Şimdi sizlere bel fıtığı ameliyatı sonrası yaşam ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. 

 

Bel fıtığı ameliyatı süreciniz tamamlandıktan odanıza götürülürsünüz. Operasyon sonrası dönemde bel bölgenizde ağrı ve /veya yanma gibi şikayetleriniz oluşabilir. Bu şikayetlerin yaşanması oldukça normaldir, panik yapmamanızı hatırlatmak isterim. Ağrı şikayetinizin giderilmesi için gerekli ilaçlar doktorların onayıyla size verilecektir. 


 

Bel fıtığı ameliyatı sonrası süreçte ilk 6 saat herhangi bir şey yiyip içmeniz yasaklanacaktır. 

 

Ameliyattan sonraki sabah ayağa kalkabilir ve tuvalet ihtiyacınızı kendiniz karşılayabilirsiniz. Bu size büyük bir konfor sunacaktır. 

 

Operasyondan sonra yemek yerken oturmanız istenecek ve kısa yürüyüşlere de çıkmanız gerekecektir. Ağrı sorununuz olmadığı takdirde doktorlar onaylarsa evinize dönebilirsiniz.

 

Eve döndükten sonra da dikkat etmeniz gereken birçok şey olacaktır. Genel anlamda, bel fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabilirim:

 

  • Yatağınızın konforlu olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse yaylı bir yatak edinmeye çalışın. Aynı şekilde yastık seçiminize de dikkat etmeniz gerekir. 

  • Yatarken ya da yataktan kalkarken ani hareketlerden kaçınmalı, önce kollarınızdan destek alarak oturmalı sonra kalkmalısınız. 

  • Taburcu olduğunuz hafta bitince artık yürüyüş yapmanız önerilecektir. Yürüyüşü her gün yapmalı ve kondisyonunuz arttıkça yürüyüş sürenizi uzatmalısınız. 

  • Bel fıtığı ameliyatı sonrası süreçte sigara ve alkol tüketmemelisiniz. Unutmayın, yara iyileşme sürecini etkileyen sigara ve alkol tam iyileşmenizin süresini uzatabilir. 

  • Bel fıtığı ameliyatından sonra her zamankinden sağlıklı beslenmeye çalışmalısınız. Fazla kilo bel fıtığı oluşumunun en önemli risk faktörlerinden biridir. Dolayısıyla ameliyattan sonra her daim kilonuza dikkat etmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)