Bel Fıtığı Başlangıcı

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 21 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Aşırı kilo, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı, omurga fizyolojisine uygun olmayan hareketlerin tekrarı ve ağır kaldırılması gereken mesleklerin icrası… Siz de bu risk faktörlerini taşıyorsanız sevgili hastalarım, bel fıtığı başlangıcı için uygun koşullara sahip olduğunuzu ifade edebilirim.

Bel ağrısı her yaştan kişiyi etkileyebilen ve şiddeti dahilinde günlük yaşamı deyim yerindeyse kâbusa çeviren bir sağlık sorunudur. Kimi zaman omurga fizyolojisine uygun olmayan hareketlerin yapılması sonucu kısa süreliğine etkisini hissettiren bel ağrıları zaman zaman kronikleşebilir. Bel ağrısı nedenleri incelendiğinde çeşitli faktörlerin ağrı oluşumuna neden olduğu sonucuna varabiliriz.


 

Bel ağrısına yol açan en önemli ve en çok korkulan faktörlerden biri de şüphesiz bel fıtığıdır. Bel fıtığı kişinin günlük hayatını etkileyebilen, hayat kalitesini düşürebilen ve aynı zamanda iş gücü kaybına neden olabilen bir sağlık sorunudur. Bel ağrısı şikayeti yaşayan herkeste bel fıtığı görüleceği şeklinde bir genelleme yapılamaz, yine de bel fıtığı başlangıcı hakkında bilgi sahibi olunmasının önemli olduğunu düşündüğüm için sizlere “bel fıtığı başlangıcı” hakkında bir yazı hazırlamak istedim. 

 

Bel Fıtığı Nedir?

 

Evet değerli hastalarım, bel fıtığı başlangıcı belirtileri hakkında bilgi vermeden önce “bel fıtığı nedir?” sorusuna kısa bir yanıt vermek istiyorum. 

 

Bel bölgemiz vücudumuzun tüm ağırlığını taşır, yükünü önce kalçaya sonra bacaklara dağıtarak yük dağılımını dengeli bir şekilde gerçekleştirir. Belimizde beş omur ve bu beş omuru birbirine bağlayan ancak birbirleriyle temas etmelerini engelleyen içerisinde jelimsi bir sıvı barındıran kıkırdak yastıkçıklar (diskler), eklemler ve yumuşak dokular bulunur. 


 

Omurlarımız arasında bir tampon görevi gören diskler omurlarımızın üst üste binmesini engellerler ve böylece omurlarımızın birbirlerine sürtünmelerini de önlemiş olurlar. Bu önemli görevlerine ek olarak bel bölgesine binen yükü kemiklere, kaslara ve kıkırdaklara eşit olarak yayarlar. 

 

Buraya kadar her şey normal, peki “bel fıtığı nedir?”

 

İşte değerli hastalarım, bel omurları arasında bulunan bu disklerin çeşitli nedenlerle daha çok yüke maruz kalması ve disklerin içerisindeki sıvının azalması sonucu diskin yapısının değişmesi “bel fıtığı” olarak adlandırılır. 

 

Bel fıtığı hastalarında omurlar arasındaki disklerin yapıları bozulmuştur ve diskler artık görevlerini yerine getiremez. Bu durumda yapısı bozulan diskler sinirlere temas edebilirler ve hem bel ağrısı hem de bacak ağrısı gibi şikayetlere neden olabilirler. 

 

Bel Fıtığı Neden Olur? 

 

Bel fıtığı risk faktörlerini şu şekilde sıralayabilirim;

 

  • Fazla kilolu olmak

  • Hareketsiz bir yaşam sürmek

  • Kaza geçirmek ya da travmalara maruz kalmak

  • Aniden ters hareketler yapmak

  • Gebelik

  • Sigara kullanımı

  • Sürekli oturmayı gerektiren mesleklere sahip olmak

 

UYARI: Yukarıda saydığım bel fıtığı risk faktörlerini taşıyan herkes bel fıtığı olur, denmesi mümkün değildir. Ancak bel fıtığı başlangıcı belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması ve yaşanılan şikayetlerin doğru okunabilmesi çok önemlidir. Hazır yeri gelmişken sizler için bel fıtığı başlangıcı belirtilerine de değinmek istiyorum.

 

Bel Fıtığı Başlangıcı Belirtileri

 

Bel fıtığı başlangıcı belirtileri, fıtığın oluştuğu yere ve fıtığın sinirlere baskı yapıp yapmamasına göre değişiklik gösterebilir. Bel fıtığı olan her hasta, bel fıtığı başlangıcı belirtileri yaşayacak diye bir genelleme yapmak da doğru değildir. Bel fıtığı belirtileri belli zamanlarda şiddetlenebilir, belirli zamanlarda hafifleyebilir. 

 

En yaygın görülen bel fıtığı başlangıcı belirtisi bel ağrısıdır. Yine de her fırsatta tekrar ettiğim gibi her bel ağrısı bel fıtığı hastalığının belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Bel ağrısına ek olarak bacaklara vuran ağrı yaşanması durumunda ise bel fıtığı şüphesi biraz daha gerçekçi hale gelir.

 

UYARI: Bel fıtığı başlangıcı her zaman bel ağrısına neden olmayabilir. Disk, aldığı hasar doğrultusunda sinir bölgelerine temas ediyorsa temas ettiği sinir doğrultusunda vücudun farklı bölgelerinde ağrı oluşumu gözlenebilir. Bu nedenle bel ağrısı yaşamasa dahi az sonra sıralayacağım belirtileri yaşayan hastaların uzman görüşüne başvurmayı ihmal etmemesi gerekir.

 

Bel ve bacak ağrısı haricinde;

  • Bacaklarda uyuşma

  • Yürürken zorlanma

  • Otururken güçlük

  • Hareket kısıtlılığı

  • Bacaklarda refleks azalması

  • Fıtığın sinirlere teması halinde sinir bölgelerinde uyuşma gibi belirtiler, bel fıtığı başlangıç döneminde etkisini hissettirebilir. 

 

Bel fıtığı başlangıç aşamasındaki bu belirtiler, fıtığın ilerlemesi halinde şiddetlenebilir ve hastalar ek sağlık sorunları yaşayabilir. 

 

Bel fıtığı ilerlediğinde boşaltım sistemi kaslarına hakim olamama ve erkeklerde sertleşme sorunu gibi şikayetler ortaya çıkabilir. 

 

UYARI: Değerli hastalarım siz de yukarıda belirttiğim bel fıtığı başlangıcı belirtilerinden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız zaman kaybetmeden gerekli sağlık kontrollerinizi yaptırmanızı öneriyorum. Erken dönemde bel fıtığı tedavi seçeneklerine başvurarak hastalığın ilerlemesini durdurabilir, bel fıtığı sorunu ilerlemeden sağlık durumunuzu iyileştirebilirsiniz.


 

Bel Fıtığı Başlangıcı Tedavi Yöntemleri

 

Bel fıtığı başlangıcı teşhisi konulduktan sonra kişinin yaşına, genel sağlık durumuna ve hatta mesleğine uygun tedavi alternatiflerinin değerlendirilmesi gerekir. Her zaman belirttiğim gibi “hastalık yoktur, hasta vardır.” felsefesi her daim akıllarda bulunmalıdır.

 

Bel fıtığı başlangıç aşamasında; 

 

  • Ağrıya yol açan enflamasyonun giderilmesi için anti-inflamuar ilaçlar,

  • Ağrının kontrol edilip kişinin yaşam konforunun arttırılması için ağrı kesiciler önerilebilir. 

 

İstirahat önemli…

 

Hastaların istirahat etmesi de bel fıtığı başlangıcı tedavisi kapsamında gerekli bir süreçtir. İstirahat önerilen hastaların ne kadarlık bir süre boyunca yatmaları gerektiğini doktorlardan net bir şekilde öğrenmeleri gerekir. 

 

Egzersizler size özel belirlenmeli…

 

Bel fıtığı başlangıç aşamasındaysa kişinin genel sağlık durumuna ve yaşına uygun egzersizleri yapması ve /veya fizik tedaviye gitmesi de istenebilir. 

 

Bel fıtığı başlangıcı tedavilerin her biri hastalığın ilerlemesini durdurmak ve hastaların daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Gerekli durumlarda steroid enjeksiyonlarına başvurulmasının nedeni de budur.

 

Bel Fıtığından Nasıl Korunmalıyız?

 

Sevgili hastalarım bel fıtığı çoğunlukla önlenebilir bir sağlık sorunudur. Sağlıklı bir yaşam için dikkat etmeniz gerekenlere uyarak bel fıtığı riskini azaltabilirsiniz. 

 

  • Fazla kilonuz varsa hareket edin ve sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızdan kurtulun. Yalnızca bel fıtığı riski için değil fazla kilo ile tetiklenebilecek çeşitli kanser türlerinin, yüksek tansiyonun, uyku apnesinin, kalp ve damar hastalıklarının hayatınızı tehdit edeceğini unutmayın. 

 

  • Ani hareketlerden kaçının, iskelet sisteminiz her ne kadar sağlam olsa da ani yapılan ters hareketler vücudunuza zarar verebilir. 

 

  • Masa başı ya da sürekli oturmanız gereken bir meslek yapıyorsanız duruşunuza özen gösterin. Sürekli aynı pozisyonda beklemeyin!

 

  • Sigara ve alkol tüketimini bırakın. Sigara hücrelere oksijen taşınmasını engeller, alkol ise kandaki oksijen miktarını azaltır. Her iki alışkanlık da sizler için oldukça zararlıdır!

 

  • Fiziksel kapasitenizin farkında olun, lütfen çok ağır eşyaları kaldırmaya çalışmayın. 

 

  • Yatağınızı seçerken deneyin, sırtınızdaki doğal eğriliği destekleyecek içerisine gömülmeyeceğiniz bir yatak kaliteli uyku uyumanız adına da oldukça önemlidir. 

 

Küçük ancak etkili birkaç değişiklik yaparak iskelet sistemi sağlığınızı koruyabilirsiniz!  Sevgilerle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)