Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Yazar Osman Utku Karakaya • 3 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Bel fıtığı, omurgayı oluşturmak için bir araya gelen kemikler (omurlar) arasında bulunan kıkırdak yastıklarından (diskler) biriyle ilgili bir sorunu ifade eder. Bir omurilik diski, daha sert, daha kauçuk bir dış kısım (halka) içinde kapsüllenmiş yumuşak, jelatinimsi bir merkeze (çekirdek) sahiptir. Bazen kaymış veya yırtılmış disk olarak adlandırılan fıtıklaşmış bir disk, çekirdeğin bir kısmı kenardaki bir yırtıktan dışarı itildiğinde meydana gelir. Omurganın herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bir bel fıtığı, en sık olarak sırtın alt kısmında görülür. Fıtıklaşmış diskin konumuna bağlı olarak kol veya bacakta ağrı, uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir.

BELİRTİLER

Fıtıklaşmış disklerin çoğu, boyunda da oluşabilmelerine rağmen, belde meydana gelir. Belirtiler ve semptomlar diskin konumuna ve diskin bir sinire baskı yapıp yapmadığına bağlıdır. Fıtıklaşmış diskler genellikle vücudun yalnızca bir tarafını etkiler.

Kollarda veya bacaklarda ağrı: Bel fıtığınız beldeyse, bu bölgedeki ağrıya ek olarak, genellikle kalça, uyluk ve baldırda ağrı hissedersiniz. Ayağın bir kısmında da ağrı olabilir. Bel fıtığınız boyunda ise, genellikle omuz ve kolda daha fazla ağrı hissedersiniz. Bu ağrı, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya belirli pozisyonlarda hareket ettiğinizde kol veya bacakta ortaya çıkabilir. Ağrı genellikle keskin veya yakıcı olarak tanımlanır.

Uyuşma veya karıncalanma: Bel fıtığı olan kişilerde genellikle vücudun etkilenen sinirlerin birleştiği kısmına yayılan uyuşma veya karıncalanma olur.

Zayıflık: Etkilenen sinirlerin bağlandığı kaslar zayıflama eğilimindedir. Bu, tökezlemenize veya nesneleri kaldırma veya tutma yeteneğinizi etkilemenize neden olabilir.

Tüm bunlara ek semptomsuz bir bel fıtığına sahip olabilirsiniz. Omurilik görüntüsünde görünmediği sürece sizde bel fıtığı olduğunu bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden uzman görüşü gereklidir.

TEDAVİ VE ÖNLEME

Egzersizler ve evde fizik tedavi genellikle bel fıtığından kurtulmanın önemli parçalarıdır. Bel fıtığı tedavisi süreci çok uzun ve zahmetli olabilir. Hastanelerde tedavi olmak bazen yorucudur. Bedeni aşırı yormak bu tedavi sürecine destek olmayacak bir husustur. Ayrıca hareketleri doğru bir şekilde yapmanız adına eve gelen fizyoterapist önemli bir rehber olacaktır. Bir doktor genellikle size bel fıtığı tanısı koyduktan sonra birkaç gün evde dinlenmenizi ve fizik tedavi almanızı önerir.

Hafif aktiviteler ve egzersizler yapmak, omurgayı destekleyen kasları güçlendirecek ve omurga üzerindeki baskıyı azaltacaktır.Evde fizik tedavi bu süreçte çok faydalı olacaktır. Ayrıca bu sayede omurgada esnekliği teşvik edilecek ve bel fıtığının tekrarlama riskini azaltmaya yardımcı olabilecektir. Eve gelen fizyoterapist küçük egzersizlerle başlamayı ve aktivite seviyesini yavaşça artırmayı önerebilir. Bunun yanında elektro fiziksel yöntemler de kullanarak tedaviyi destekleyecektir. Bir kişinin iyileşme döneminde yapması ve yapmaması gereken belirli hareketleri tartışacaklardır.

Bel fıtığı tedavisi gören biri özellikle eğilirken veya yük kaldırırken tüm egzersizleri yavaş ve kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Tedavi gören hasta ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır.Sırtına baskı uygulayabilecek ağır yük taşımaktan kaçınmalıdır. Tekrarlayan yorucu aktiviteler nedeniyle bel fıtığı ilerleyebilir. Koşu veya dövüş sanatları gibi yüksek etkili faaliyetlerden kaçınmak önemlidir. Bunlar omurgayı sarsabilir. Küçükten başlayıp daha yoğun egzersize geçmek semptomları azaltmanın en güvenli yoludur. Bununla birlikte, egzersizlere ve esneme hareketlerine erken başlamak da bir kişinin sonucunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bel fıtığı olan kişiler en iyi fizyoterapi süreci hakkında bir doktorla konuşmalıdır daha sonra önerilen fizik tedaviyöntemlerini uzman fizyoterapistler eşliğinde uygulamalıdır. Tüm fizyoterapistlerimizin ortak amacı, tamamen iyileşmeniz, kişisel özerkliğiniz ve yaşam kalitenizin artmasıdır. Evde fizik tedavi boyunca, özel fizyoterapist ekibimiz her bir vakayı tam olarak takip edebilmek için gelişiminizi değerlendirmeye devam edecektir. Bu hedeflere ulaşıldığında, yeni hedefler ve yeni tedavi yöntemleri düşünülecek veya tedavi sonlandırılacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)