Bel Fıtığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 21 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Merhaba değerli hastalarım;

Bugün sizlere bel ağrılarının en yaygın nedenlerinden birisi olan bel fıtığı ile ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm bazı bilgiler vermek istiyorum.

Öncelikle bel fıtığı nedir ve nasıl oluşur sorusuna cevap vermeye çalışayım değerli hastalarım.

Omurganın bel kısmı beş adet omur ve diskten oluşur. Omurlar ise omuriliği sararak hasar görmesini engeller. Bel fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdağın şiddetli zorlama ( ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, zorlanmaya maruz kalma, düşme, fazla kilo) sonrasında yerinden kayması ve yırtılması sonucu omurilikten çıkan sinirlerin sıkışmasıyla oluşur.

Bel bölgesi vücut ağırlığını en çok taşıyan bölgedir ve de bu nedenle bel fıtığı toplumumuzda çok yaygın görülmektedir.



 

Evet değerli hastalarım, bel fıtığı nedir ve nasıl oluşur sorusuna cevap verdikten sonra, gelin şimdi bel fıtığı belirtileri nelerdir, bu soruya cevap vermeye çalışalım.

 

Bel fıtığının çoğunlukla ilk belirtisi bel ağrısıdır.Ayrıca bel bölgesinde bulunan paravertebral kaslarda spazm yani gerginlik ve sertlik mevcuttur. Bu spazmdan dolayı bel hareketleri ağrılı ve kısıtlıdır. Bel fıtığının diğer bel ağrısı nedenlerinden en önemli farkı bel ağrısı ile birlikte bacak ağrısının da olmasıdır. Ayrıca sinir sıkışmasına bağlı olarak bacak ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetler görülebilir. Bel fıtığı ağrısı, ayakta durmakla, yürümekle, öne doğru eğilmekle, öksürmekle ve ıkınmakla artar. 

 

Evet değerli hastalarım bu yazıdan çıkarmamız gereken en önemli mesaj, eğer sadece bel bölgesinde ağrınız olup bu ağrı bacak ve ayak bölgenize vurmuyorsa bel ağrınızın nedeninin bel fıtığı olması oldukça düşük bir ihtimaldir. Ayrıca bel ağrınızla birlikte bacak ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma şikayetleriniz yoksa bel fıtığı olmanız çok düşük bir ihtimaldir.

Eğer belirttiğim şikayetler sizde mevcutsa gerçekten bel fıtığınız olabilir. Sizlere tavsiyem sizi gerçekten dinleyip muayene eden bir doktora en kısa sürede başvurmanızdır.

 

Sevgilerimle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)