Bel Fıtığı Patlaması

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 21 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Bel fıtığı hastalarının korkulu rüyası “bel fıtığı patlaması” hakkında sizler için hazırladığım bu yazımda, “Bel fıtığı patlaması belirtileri nelerdir?”, “Bel fıtığı patlaması nasıl olur?” ve “Bel fıtığı patlaması neden olur?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Günümüzde bel fıtığı görülme sıklığı giderek artıyor. Bazı hastalarda fıtık henüz patlamadan tedavi seçenekleri devreye alınabilirken bazı hastaların tedavilerine geç kalındığında ya da travmalara maruz kalındığında bel fıtığı patlaması ile karşılaşabiliyoruz.

Bel fıtığı patlaması olarak tanımladığımız durum özünde fıtığın büyüklüğüne işaret etmektedir. Bel bölgemizdeki omurlarımız arasında yer alan disk yapılarının merkezinde “nükleus pulpozus” adı verilen jel kıvamında yumuşak bir çekirdek bölümü, dış kısmında ise “anulus fibrozus” adı verilen sert bir tabaka bulunur. Disklerin baskı altında kalması sonucu diskin jel kısmı dış kabuğun dışına çıkar ve bölgedeki omuriliğe, sinir köklerine ve sinirlere yapışır. Bu durum “bel fıtığı patlaması” olarak ifade edilir.

Önemli: Değerli hastalarım, bel fıtığı patlaması sanıldığının aksine yalnızca ameliyat ile tedavi edilebilen bir sağlık sorunu değildir. Bel fıtığı patlaması tedavisi belirlenirken yalnızca MR sonuçlarına göre hareket edilmemelidir. Uzman doktorlar tarafından detaylı olarak fiziki muayeneniz gerçekleştirildikten ve radyolojik tanı sonuçlarınız incelendikten sonra ameliyatsız bel fıtığı patlaması tedavileri ile konforunuzu arttırabilirsiniz.

Bel Fıtığı Patlaması Ne Demek?

 

Bel bölgesindeki omurların arasında amortisör görevi gören, omurlara gelen basıncı emim omurgaya dağıtan ve omurlara esneme özelliği sunan diskler bulunur. Bu disklerin içerisinde jöle kıvamındaki materyallerin disk dışarısına çıkması ise “bel fıtığı patlaması” ya da “patlamış bel fıtığı” olarak adlandırılır. 

 

“Bel fıtığı patlaması nasıl olur?” sorusunun yanıtı da az önce yaptığım açıklamada saklıdır. Disklerin patlaması için omurlara normalden daha fazla basınç uygulanması ya da yük binmesi gerekir. En temel belirtisi bel ve bacak ağrısı olan bel fıtığı oluşum sürecindeki etkenler bel fıtığı patlamasında da devreye girmektedir. 


 

Bel Fıtığı Patlaması Neden Olur?

 

Bel fıtığı patlaması nedenleri oldukça çeşitlidir değerli hastalarım. Bu nedenle bel fıtığı patlaması nedenlerinden ziyade bel fıtığı patlaması risk faktörleri doğrultusunda bilgi aktarmam daha sağlıklı olacaktır. Çünkü bel fıtığı patlamasının en temel sebebi omurlar arasındaki disk yapılarının dış kısmında bulunan sert tabakanın yırtılması ve basınçla disk içerisindeki yumuşak maddenin dışarıya doğru çıkmasıdır. Bu duruma ise belirli risk faktörleri yol açar.

 

Fazla Kilo: Genellikle kişinin fazla kilolu olması omurgaya ek yük binmesine ve omurgaya esneklik sağlayan disklerin baskıya maruz kalmasına neden olur. Uzun süre devam eden bu baskı disk yapısında deformasyon oluşturur. 

 

Omurga Fizyolojisine Uygun Hareket Etmemek: Sağlıklı olduğumuzda vücudumuzu maalesef hoyrat bir şekilde kullanabiliyoruz. Ağır eşyaları kaldırıyor, eşyaları tek başımıza itiyor, eğilirken dizlerimizi bükmek yerine belimizi kullanıyor, uzun süre bilgisayar başında çalışırken bel anatomimizi düşünmüyoruz. Tüm bu faktörler birleştiğinde de omurga fizyolojimize aykırı davranışlar neticesinde omurga sağlığımıza zarar veriyoruz.


 

Hareketsiz Yaşam: Modern yaşamın sağlığımıza zarar verdiği bir diğer nokta da hareketsiz yaşamdır. Vücudumuz hareket etmek üzere tasarlanmıştır. Doğamız gereği doğru hareket ettiğimizde kaslarımız güçlenir ve omurgamıza binen yükü vücudumuza dağıtırlar. Hareketsiz bir hayat sürdüğümüz zaman ise kaslarımız güçlenemediği için fıtık oluşumlarının önüne geçemiyoruz.

 

Travma Alınması: Bel fıtığı patlaması risk faktörlerinden biri de travmalara maruz kalınmasıdır. Travmalara maruz kalındığında diskler basınca dayanamayabilir ve patlayabilir. 

 

Sevgili okurlarım bel fıtığı patlaması risk faktörleri ile bel fıtığı nedenleri arasındaki bağı artık daha net fark ediyoruz. Bel fıtığı patlaması, bel fıtığının en ileri boyutudur. Bel fıtığı hastalarında disk yapısı deforme olur ancak bütünlüğü korunurken; patlamış bel fıtığı sorunu yaşayan hastaların disk yapısı bütünlüğünü kaybetmiştir. 

 

Bel Fıtığı Patlaması Belirtileri Nelerdir?

 

“Bel ağrısı çekiyorum, bel fıtığım patlamış olabilir mi?” tedirginliğini birçok kişi yaşar. Bel ağrısı şikayeti şiddetlenince akla ilk bel fıtığı patlaması ihtimali gelir. Halbuki bel ağrısı, bel fıtığı rahatsızlığının kesin bir göstergesi dahi değildir. Bel fıtığı patladığında diskin içerisinde bulunan jelimsi maddelerin omuriliğe yapılması ve sinirleri etkilemesi sonucunda çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. 

 

Bel fıtığı belirtileri arasında:

 

  • Bel ağrısı

  • Kalça ağrısı

  • Bacak ağrısı

  • Yürüyememe 

  • Bacaklarda güç kaybı ve uyuşma gibi semptomlar yer almaktadır. 

 

Saydığım bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka uzman doktorlara gitmeli, detaylı muayenenizi yaptırmalısınız. Yalnızca MR sonuçlarınızda patlamış bel fıtığı olduğu görüldüğü için ameliyat olmanıza gerek yoktur. Patlamış bel fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olabilir. Ancak ameliyatsız bel fıtığı patlaması tedavisi verilebilmesi için hastaların öykülerinin dinlenmesi, fiziksel muayenelerinin gerçekleştirilmesi ve radyolojik tanı sonuçlarının değerlendirilmesi gerekir. 


 

Bel Fıtığı Patlaması Tedavi Yöntemleri

 

Bel fıtığı patlaması tedavisi yöntemleri seçilirken hastaların genel sağlık durumları, bel fıtığı patlaması nedeniyle yaşadıkları şikayetler ve şikayetlerinin şiddeti değerlendirilmelidir. Yapılan tetkikler ve fiziksel muayene sonuçlarında hastalara istirahat önerilebilir, ilaç tedavisi başlatılabilir. 

 

Bel fıtığı patlaması ameliyatı her zaman son çare olarak düşünülmelidir. Tekrar ediyorum değerli okurlarım “PATLAMIŞ BEL FITIĞI TEŞHİSİ KONULAN HER HASTAYA AMELİYAT ÖNERİLMEMELİDİR. HASTANIN SAĞLIK DURUMU DEĞERLENDİRİLMELİ VE MÜMKÜN OLDUĞUNDA AMELİYAT SEÇENEĞİNDEN UZAK DURULMALIDIR.” Bel fıtığı patlaması ameliyatının gündeme alınabilmesi için hastaların kas güçsüzlüğünün olması ya da idrar kaçırma sorunu gibi ciddi problemleri yaşıyor olması şartları aranmaktadır. Bu şikayetleri yaşamıyorsanız bel fıtığı patlaması ameliyatı seçeneğine sıcak bakmayabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)