Bel Fıtığı ve Lomber Dar Kanal Hastalığı

Yazar Hasan ŞimşekBeyin Ve Sinir Cerrahı • 6 Aralık 2018 • Yorumlar:

Omurgamız vücudumuz için büyük önem taşır ve başlıca üç önemli işlevi vardır. Omurga vücudun dik duruşunu sağlar, sağa – sola, öne arkaya hareket etmemize olanak tanır, omurulik ve omurilik sinirlerini korur.

Omurgada yaşanan başlıca hastalıklar Bel Fıtığı ve Lomber Dar Kanal hastalığıdır. Halk arasında çoğunlukla Bel Fıtığı ile karıştırılan Lober Dar Kanal hastalığı, özellikle ilerleyen yaşla birlikte kireçlenme sonucunda görülür.

Bel ve bacak ağrısı ve bacaklarda hissizleşme belirtisiyle kendini gösteren Bel fıtığı ise omurların arasındaki disklerde gelişen bozulma ve sinirlere baskı yapılmasıyla ortaya çıkar.

- BEL FITIĞI NASIL OLUŞUR?

Çoğu kişide bel fıtığı omurganın doğal yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda ve gençlerde disklerdeki su oranı oldukça yüksektir. Yaşlandıkça diskler kurumaya ve zayıflamaya başlar. Diskler küçülür ve omurlar arasındaki boşluk daralır. Bu normal yaşlanma sürecine ‘disk dejenerasyonu' denir.

Omurgalı canlılar içinde sürekli olarak dik duran tek canlı insanoğludur. Yer çekiminin ve vücudun ağırlığının da etkisiyle alt bel omurları ve kuyruk sokumu baskı altında kalır. Fıtık genç yaşlarda görülebilmekle birlikte ileriki yaşlarda daha çok ortaya çıkar. Omurlarda kalıtsal olarak fıtık oluşabildiği gibi, hareketsiz yaşam tarzı, omurganın kötü kullanılması, ağır işler yapılması, uzun süre oturmak ve ağır spor yapmak disklerde bozulmalara ve dejenerasyona yol açar. Fıtığın oluşmasında bir diğer etkende sigaradır. Sigara diskin beslenmesini sağlayan kanallarda tıkanmaya yol açar. Diskin sıvı içeriğini azaltır ve fıtığa yol açabilir.


BEL FITIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Bel fıtığı MR görüntülemesiyle tespit edilir. Tedavi, ağrı kontrolü, ilaç ve fizik tedavi ile ameliyatı içeren 3 basamaktan oluşur. Eğer ağrı kontrol edilemiyorsa, 3 haftadan uzun süren şikayetler varsa, bacak ve ayaklarda hareket kısıtlılığı varsa, fıtığın durumuna göre doğrudan ameliyat da yapılabilir.  

Omurilik üzerine açılan bir kesi ile Mikroskobik Diskektomi denilen bir yöntemle omurilik zarı ve sinirleri görerek fıtık parçası çıkaralır. Eğer hastanın birden fazla fıtığı varsa en acil durumda olana müdahale edilir.

Fıtığın tekrarlanmaması için yaşam tarzında değişikliğe gidilmesi ve ağır işlerden kaçınılması gerekir.

Ameliyatla sağladığımız en büyük kazanımlar ağrının giderilmesi ve felç riskini ortadan kaldırılması, his kusurlarını düzeltmeye çalışmaktır. Eğer bacak ve ayaklarda bel fıtığına bağlı olarak felç yaşanırsa en geç 24 saat içinde ameliyat olmak zorunludur.


BEL FITIĞI HAKKINDAKİ ŞEHİR EFSANELERİ...

Bel fıtığı hakkında günümüzde alternatif tedavi uyguladığını iddia eden birçok insan var. Ve bunlar hala itibar görüyorlar. Eğer bel fıtığı şüpheniz varsa sert zemine yatma, bel çekilmesi ve yakı gibi uygulamalara güvenmeyin.

Burada anlaşılması gereken şey her bel fıtığı aynı seviyede değildir. Bazı bel ağrıları bel fıtığıyla karıştırılabilir. Dolayısıyla tedavi uyguladığını iddia eden insanlar, yalnızca bel adelelerinin zorlanmasıyla oluşan ağrıyı dindirerek bel fıtığı tedavisi yaptıklarını insanlara inandırıyorlar.

- LOMBER DAR KANAL HASTALIĞI NEDİR?

Temel nedeni yaşlanmaya bağlı olarak görülen kireçlenme ve omurlar arasındaki spinal kanalın zamanla daralmasıdır. Halk arasında Bel Fıtığıyla karıştırılmakla birlikte farklı bir hastalıktır.

Lomber Dar Kanal hastalığı sinsi ilerler; her zaman şikayetlere neden olmayabilir. Ancak sırtta ağrı veya his kaybı; bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik, cinsel güç kaybı ve idrar kaçırma gibi şikayetler de yaşanabilir.

 

BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NELERDİR?

Bir diğer önemli belirtisi ise hastaların yürüme mesafesindeki kısalmadır. Hastalar merdiven çıkarken de zorlanmaya başlar. Eğer tedavi olunmazsa yaşam kalitesini azaltır, yıllar içerisinde tekerlekli sandalyeye mahkum edebilir.

MR görüntülemesiyle birlikte kanalın dar olduğu yer tespit edilir. Omurilik kanalı genişletilir. Sinirler üzerindeki baskı azaltılır. Ameliyattan sonra hastalarımızın hareketlerindeki kısıtlanma ve ağrı giderilir, yürüme mesafeleri 2- 3 katına kadar artabilir. Eğer başka hastalıklara ait bir neden yoksa idrar problemleri ve cinsel fonksiyonlarda düzelme beklenir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hasan Şimşek Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)