BEL VE BOYUN FITIĞI NEDİR?

Yazar Sinan KorkmazAile Hekimi • 29 Eylül 2018 • Yorumlar:

  • Bel ve boyun fıtığı nedir?

Vücuda ait herhangi bir organ veya yapının normal bulunması gereken anatomik sınırlarının dışına taşması fıtık olarak adlandırılır. Disk dediğimiz omurgalar arasındaki yastık dokunun travma, yaşa bağlı yıpranma, uzun yıllar hatalı pozisyonlarda iş görmek, duruş bozuklukları ya da başka nedenlerle nedenlerle kanlanma ve beslenmesinin aksayıp yapısının bozulmasına bel-boyun fıtığı denmektedir.

  • Bel ve boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Fıtık bölgesinden çıkan sinirin uzanma yoluna bağlı olarak yanma, karıncalanma, ağrı, hissizlik, keçeleşme, idrar kaçırma ve etkilenen seviyenin hizasındaki iç organa has belirtiler oluşabilir. Her bel veya boyun ağrısı fıtık değildir ancak tekrarlaması veya şikayet süresinin uzaması durumunda sorunun net ortaya konması için incelenmesi gerekir. Mesela osteoporoza bağlı omurga kemiklerinde meydana gelen çökme de fıtık benzeri ağrı yapabilir ya da prostat kanseri omurgaya sıçramışsa benzer ağrılar oluşabilir. Ağır metal birikimi de sinir yıpranması yapabilir. Bütün bunlar birbirine yakın şikayetleri oluştursa da nedenler farklı olduğu için terapileri de sebebe yönelik olmalıdır.

  • Bel ve boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Ağrı kesici hap veya enjeksiyonlar, operasyon geçirmek çoğu zaman soruna kalıcı yanıt bulmaktan ziyade kısır sonuçlar doğurmaktadır. İlaçsız ve ağrısız bir terapi yöntemi olan manyetik alan terapisi ile hem fıtığın lokal problemi üzerinde hem de dolaylı olarak omurgada ağrı ve spazma yol açan varsa ağır metal birikimi, fazla kilo, kemik erimesi, kanser, bağırsak problemleri gibi sebeplere yönelik terapiler daha kalıcı çözümler için uygulanabilir.

Diğer bir terapi yöntemi olan nöralterapi ile kas spazmları ve tetik noktalarını çözmek mümkündür. Aynı zamanda varsa skolyoz gibi yapısal bir problem içinde bu yol etkili bir terapi yöntemidir. Yine varsa dokularda asit fazlalığı veya ağır metal toksikasyonu, damar yoluyla yapılan nöralterapi ile hem bu asidoz kırılıp hem de ağır metal detoksifikasyonu (toksinlerden arındırma işlemi) yapılabilir.

Kupa terapi de bedensel mizaca göre yapılan uygulamalardan biridir. Danışanın soğuk-kuru, soğuk-nemli, sıcak-nemli veya sıcak-kuru mizacına göre kuru kupa, yağlı kupa, sıcak kupa veya hacamat terapi etkili bir şekilde uygulanmaktadır. Kupa terapinin buradaki avantajı kas ve fasya dediğimiz kasları birbirinden ayıran zarların boyunu uzatarak terapi sağlamasıdır. Bu durum bazen kas ile ilgiliymiş gibi görünen ancak fasyadan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırabilen etkili bir yöntemdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sinan Korkmaz Pratisyen, Kupa Terapi (Hacamat) Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)