Belimiz Neden Ağrıyor?

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Merhaba değerli hastalarım;

Sizlere bugün bel ağrıları ile ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm bilgiler vermek istiyorum.

Bel ağrısı toplumda çok sık görülen bir şikayet olup, tüm yaşlar için görülme oranı %20 civarındadır. Yapılan çalışmalarda insanların %85-90’ı yaşamlarında en az bir kez bel ağrısı ile karşılaşmaktadır ve bu hastaların %50’sinde tekrar bel ağrısı şikayeti olmaktadır.

 

Bel ağrılarını süresine göre  akut (4 haftadan az), subakut ( 4 hafta ile 3 ay arası ) ve kronik (3 aydan daha uzun süre) ayırabiliriz. Genelde ani ters hareket , travma , soğukta kalmaya bağlı görülen akut bel ağrılarının tekrarlama oranı, kronik bel ağrılarına göre çok daha düşüktür. Kronik bel ağrısı şikayeti olan bir hastanın yapılan çalışmalara göre yaklaşık %81’inde bir yıl içinde ikinci kez akut bel ağrısı atağı yaşanacağı görülmüştür.

 

Bel ağrılarıyla ilgili sizlere genel bilgiler verdikten sonra, gelin şimdi bel ağrımızın olmaması için nelere dikkat etmeliyiz bunlardan bahsedelim.

 

Bel ağrımızın olmaması için dikkat etmemiz gereken en önemli nokta,  normal vücut postür yani duruşumuzu olabildiğince bozmamak. Daha basitçe anlatmak gerekirse belimizin düz ve dik olan postürünü, gün içinde yaptığımız hareketlerle çok fazla bozarsak bel ağrımızın olması kaçınılmazdır.Gün içinde o kadar fazla hareket ediyoruz ki nasıl postürümüzü bozmayalım sorusu şu anda aklınızdan geçiyor olabilir. Bu sorunun cevabı çok basit aslında

Bunu birkaç örnekle açıklayayım sizlere; örneğin her sabah ayakkabımızı bağlıyoruz. Dikkat edin çoğu kişi öne eğilerek ayakkabısını bağlıyor. Bu son derece yanlış bir hareket, çünkü öne eğildiğimizde belimize çok fazla yük biniyor. Bunun yerine dizlerimizden çömelmeliyiz yada daha da doğrusu bir yükseltici kullanmalıyız. Ya da bir eşyayı kaldırdığımızda dikkat edin çoğu kişi öne eğilerek bunu yapıyor ve sonrasında bazıları kitlenip kalıyor. 

 

Bunun gibi örnekleri daha da çoğaltabiliriz sevgili hastalarım, ancak ne demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum. Siz hareketlerinizi yaparken kendinizi koruyup dikkat ederseniz bel ya da başka bir bölgemizin ağrıma ihtimali oldukça düşüyor. 

 

Sizlere aktivitelerimizi nasıl düzenlemeliyiz ile ilgili daha ayrıntılı bir yazı paylaşacağım değerli hastalarım. Tekrar görüşmek dileğiyle.

 

Sevgilerimle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)