Beslenme Ve Uyku

Yazar Kadir GezenDiyetisyen • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:

Yaşa bağlı olarak değişen ideal uyku süresi, okul öncesi dönem ve 6 yaşa kadar olan çocuklar için 11 ila 13 saat, ilkokul çağındaki çocuklar için 10 ila 11 saat, adölesan (ergenlik) gençler için 7-8 saat süresindedir. Uyku süresi 7 saatten kısa olanlar kişilerde obezite riskinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Yetersiz uyku süresinin bağışıklık sistemini düşürebileceği ve hastalıklara daha kolay yakalanmaya sebebiyet verebileceği saptanmıştır.

Karbonhidrat ve Uyku

Yüksek karbonhidrat içerikli ve az yağlı yemek sonrası derin uykuda artış olduğu saptanmıştır. Derin uyku özellikle büyüme hormonu salgısının arttığı en önemli uyku evresidir. Ayrıca derin uyku evresinde protein sentezinde artış, metabolizma yavaşlama görülür ve bu sebeple derin uyku evresine vücut için ‘’yapım dönemi’’ de demek mümkündür.

Protein ve Uyku

Özellikle et, balık, peynir, kurubaklagiller, kuruyemiş gibi besinlerde bulunan protein yapıtaşı olan ‘’triptofan’’ kaliteli uyku uyumaya destek olan seratoninin ön maddesi olan bir aminoasittir. Triptofan ayrıca melatonin hormonu seviyesini de yükselterek uyku süresinin arttırılmasına da destek olmaktadır.

Yağlar ve Uyku

Omega-3 yağ asidi sinir ve sinir sisteminin gelişimine destek olarak uykuya geçişte ve uykunun sürdürülmesinde sinirler arası iletişimi sağlayan maddelerin etkinliğini arttırmaya yardımcıdır. Omega-3 en iyi kaynağı balık olmakla birlikte ıspanak,brokoli,ceviz,yumurta gibi besinler az da olsa omega-3 yağ asidi ve/veya türevlerini içermektedir.

Kafein ve Uyku

Kafeinin uykusuzluk problemine yol açar ve ayrıca hiperaktiviteye neden olmaktadır. Kafein beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan ve uyku arttırıcı özelliği olan maddelerin azalmasına neden olarak uykusuzluğa sebebiyet verir. Bu sebeple çocuklarımızın kahve tüketiminin önüne geçmek gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)