Beta Enfeksiyonu Nedir?

Yazar Beril Yavuz • 29 Mart 2023 • Yorumlar:

Beta enfeksiyonu en sık 5-15 yaş arasında özellikle kreşe ve okula giden çocuklarda görülür. Halk arasında Beta mikrobu olarak bilinen bakterinin asıl ismi A Grubu Beta Hemolitik Streptekok’tur. Özellikle sonbahar sonu, kış ayları ve ilkbahar başında yılın diğer zamanlarına göre daha fazla görülür.

Beta enfeksiyonu, hasta insanların solunum yolu salgılarıyla temas yoluyla bulaşır. Bu nedenle kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda bulaş çok daha kolay olmaktadır. Nadiren hijyenik hazırlanmamış gıdalarla da bulaşabilir. Kuluçka süresi 2-5 gün kadardır. Tedavi başlandıktan 24 saat sonra hasta kişinin bulaştırıcılığı kaybolur. Zamanında, hızlı ve uygun tedavi edilmezse hayati sonuçlar doğurabilir.

Belirtileri nelerdir?

  • Yüksek ateş

  • Boğaz ağrısı, baş ağrısı, yutma güçlüğü

  • Boyunda şişlik

  • Karın ağrısı, eklem ağrıları

  • Kusma, iştahsızlık, halsizlik

Tanı boğaz kültüründe bu bakterinin üremesi ile konur ancak günümüzde daha hızlı sonuçlanabilen streptekok antijeni testi yöntemleri de mevcuttur. Tanıda ASO testinin hiçbir anlamı yoktur. ASO değeri bu enfeksiyonu geçiren çocuklarda yükselebilir ancak 6 ay içinde normal değerlerine gerilediği için akut enfeksiyonda tanıda kullanılmaz.

Tedavi Nelson of Pediatrics’e göre penisilin grubu antibiyotiklerle olur. Penisilin tedavisi tek doz olarak enjeksiyon veya 10 günlük şurup ya da tablet şeklinde uygulanabilir.

Beta hastalığında en önemli bilinmesi gereken nokta; hastalık tedavi edilmediğinde belirtilerin kendiliğinden 5 gün içerisinde gerileyeceğidir. Ancak 13 gün içinde tedavi edilmeyen çocuklarda uzun dönemde hayatı tehdit eden birtakım sorunlar yaşanabilir. Örnek verecek olursak kalp kapağı tutulumu ile giden akut romatizmal ateş, böbrek tutulumu ile seyreden nefrit ya da toksik şok sendromu gibi hastalıklardır. Korunmada en önemli yöntem el temizliğidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Beril Yavuz Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)