Beyin Dekompresyon Ameliyatı & Damar ve Kan Hastalıklarında Beyin Kanaması

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 11 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Beyin Dekompresyon Ameliyatı

Kapalı ve kemikten yapılmış bir kutu içinde yer alan beyin herhangi bir nedenle şiştiği zaman, yani beyin ödemi oluştuğunda; eğer uygulanan tedaviler sonuç vermezse, söz konusu şişlik iyice artıp tabiri caizse beyin kendi kendini ezmeye-boğmaya başlamaktadır.

Bu beyin şişmesinin yani beyin ödeminin ortaya çıktığı hastalıklarda, ödemi tedavi etmek için verilen ilaçların etki etmediği anlaşılmadığında; beyin cerrahlarının hemen devreye girmesi çok önemlidir, çünkü beyin cerrahları kapalı kemik kutunun kapağını açabilirler. Yani kafatasındaki kemikleri çıkarıp, şişen beyine yer açabilecek bir ameliyatı yapabilirler.

Bu şekilde hastanın hayatını kurtarmak ve iyileştiğindeki yaşam kalitesinin daha iyi olmasını sağlamak mümkündür. Tabii her zaman olduğu gibi, geç kalınmazsa. İşte bu nedenle, eğer hastanız yoğun bakımda yatıyor ve beyin ödemi var denirse, hastanızın hemen bir beyin cerrahı tarafından da değerlendirilmesini isteyin.

  • Damar ve Kan Hastalıklarında Beyin Kanaması

Halk arasında damar baloncuğu da denen anevrizma gibi bazı damar hastalıklarında, kan pıhtılaşmasını zorlaştıran hastalıklarda ve yüksek tansiyon hastalarında; beyinde kanama oluşabilir. Kan içindeki maddeler ve hücrelerin açığa çıkması beyinde hasar oluşturur ve kan birikmesi de beyni ezer, iter. Bu kanamalara tıp adamları arasında “subaraknoid hematom” veya “subaraknoid hematom” gibi adlar da verilmektedir.

Söz konusu kanamalarda temel kural dolduğu yerden kanamanın boşaltılması ve tekrar kanama olmasının önlenmesidir. Ama tabii ki bu işlem sırasında oluşturduğumuz hasar ve risk; kanamanın hastaya verdiği ve verebileceği zarardan düşük olmalıdır. Beyinde toplanan kanın, beyinde kaldığı süre de önem taşıdığı için; bu tipteki kanamaların tanısı ve erken cerrahi tedavisi de çok önemlidir. Yani ameliyatın zamanlaması ve nasıl bir ameliyat yapılacağının seçimi, bu karşılaştırma ışığında beyin cerrahı tarafından yapılacaktır.

Bu tip kanamalarda, ameliyat sonrasında kanamanın tekrarlamasını önlenmek için de gerekli ilaç tedavilerine başlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)