Beyincik Sarkması (Arnold- Chiari Sendromu) Nedir?

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Arnold- Chiari Sendromu (beyincik sarkması) beyinciğin kafa tabanında belli bir sınırı geçerek omuriliğe doğru sarkmasıdır. Alman bir patolog olan Chiari tarafından ortaya atılmış bir anomali olup kesin nedeni tam bilinmese de 3 nedene bağlı olabileceği düşünülmektedir. Bunlar 1-) Kafa içi basınç ile omurilik basıncının birbirinden farklı olması, 2-) Beyincikteki yapışıklıklara bağlı beyin omurilik sıvısının dolaşımının bozulması, 3-) Gelişim bozuklukları olarak sıralanabilir.

Alman patolog Chiari tarafından 4 tip anomali tanımlanmıştır.

Tip 1: Beyinciğin ayakçıklarının (tonsil) omurilik kanalı içine sarkması.

Tip 2: Beyinciğin tonsillaları ve beyinciğin ana dokularının omurilik kanalı içine sarkması. Bu anomalide omuriliğin diğer bölgelerinde de eşlik eden malformasyonlar görülür (meningosel, meningomyelosel gibi).

    Tip 3: Beyinciğin tonsillaları, beyincik ana dokuları ve beyin dokularının ensede kese oluşturarak dışarı sarkması.

    Tip 4: Beyinciğin doğuştan gelişmemesi durumudur. 

    Arnold Chiari Tip 1 dışındakiler yenidoğan bebeklerde gözlenen ve bir anomalinin eşlik ettiği sendromlardır. Tip 1 Chiari ise en çok 30’ lu yaşlarda meydana gelen bir erişkin hastalığıdır. Özellikle ense bölgesinde ağrı olmakla birlikte baş ağrısı, boyun ve omuzlarda ağrı şikayetine neden olur. İlerlediği takdirde omuzlarda pelerin tarzında hissizlik, bazen aynı bölgede uyuşma, kol ve bacaklarda güçsüzlüklere sebep olabilir. Ense bölgesinde ağrı omuzlar ve boyunda basınç hissi en sık semptomlardır. Sizde de bu tip semptomlar varsa bir beyin cerrahına başvurmalısınız. 

    Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenerek detaylı bir fizi muayene yapılmalı ardından bazı tetkikler istenmelidir. Özellikle beyin ve tüm omurilik MR’ ı yapılmalı ve yanında kemik kusuru için tomografi, sinir iletimi için EMG, SEPP, MEPP gibi tetkikler uygulanmalıdır.  

    Arnold Chiari Sendromu tedavisi ameliyattır. Mekanik bir sarkma olduğundan bu sarkmayı geriye döndürecek bir ilaç veya rehabilitasyon yöntemi yoktur. Tedavi esnasında mutlaka yoğun bakım yatağı ayarlanmalıdır.  

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)