Bichat Yağ Yastıkçığı

Yazar Ozan Bitik • 14 Ocak 2019 • Yorumlar:

1. Bichat yağ yastığı şakak bölgesinden başlayıp yanağa kadar uzanan ve kafa iskeletinin girintili alanlarını destekleyen bir derin yağ doku sistemidir. Bichat yağ sisteminin yanak uzantısı bazı kişilerde fazla belirgin, fıtıklaşmış olabilir. Bu fıtıklaşma kulak memesi ile ağız kenarı arasında çizilen ve göreceli olarak boş olmasını istediğimiz estetik oluğun iç yarısını arzu edilenden daha dolgun gösterebilir. Yanak yağ yastıkçığı işte bu durumda alınabilir veya bir başka pozisyona kaydırılabilir.

2. Bu işleme talep gösteren hastaların çoğu genç yaş grubundadır. Bichat yağ yastıkçığı sağlıklı genç bireylerde yüz konturunda hastanın zannettiği kadar belirgin bir etkiye sahip değildir. Adı üzerinde “derin” yağ sistemi olduğu için üzerindeki doku katmanları çoğu zaman bu yapının dışarıdan görünürlüğünü maskeler. Bu işlemi talep eden genç hastalarımız adeta yüzlerinde bir model değişikliği arzuluyorlar. Bugün yüz estetiğiyle yeni bir yüz modeline geçip yarın ben bundan sıkıldım deme şansınız yoktur. Dolayısıyla dergi kapağında görüp beğendiğiniz yanak biçiminin sizin yüzünüzde elde edilip edilemeyeceğinden, edilse bile yakışıp yakışmayacağından, bu tarz bir değişimi gerçekten isteyip istemediğinizden emin olmalısınız. 

3. Hastalar bu yağ yastıkçığı alındığında bir anda yüzleri incelecek, V şeklini alacak zannederler. Oysa ki yüz/yanak genişliği; çene kemiği açısından, çene ucu pozisyonuna, çiğneme kası hacminden, yanak tükrük bezlerinin boyutuna, cilt altı yağ katmanlarının bireysel anatomisinden, yüzün genetik biçimine ve yaşlanma özelliklerine kadar pek çok farklı faktörden etkilenir. Sadece yanak yağını alarak yüzü karşıdan bakışta daha ince hale getiremezsiniz.

4. Bichat derin yağ sistemi yüzü yana doğru çok genişletmez, daha ziyade öne doğru iter. Yüz estetiğiyle uğraşan cerrahların bildiği bir temel prensip vardır; Yüzün iskelet yüzeyi öne gittikçe karşıdan bakıldığında yüz daha ince görünür, Yüzün iskelet yüzeyi arkaya gittikçe karşıdan bakıldığında yüz daha geniş görünür. Yani yanaktaki derin yağı büyük miktarda azaltmak yüzü istenilenin tam aksi yönde daha geniş gösterebilir. 


5. Bichat derin yağ sisteminin yanak uzantısı, maksiller kemiğin kanin fossa adını verdiğimiz oluğunu doldurur. Bu oluk zaten yaşlanma sürecinde aşınarak daha da çukurlaşmaktadır. Bu bölgedeki yağı eksilttiğimizde yanak ile dudak arasındaki nazolabial kıvrım bir anda daha derin hale gelebilir. Bazı hastalar bu durumu işlemden sonra sanki daha yaşlı görünüyorum diye ifade ederler.

6. Yaşlanma sürecinde yüzünüz öylesine hacim kaybedecek ki her gram yağı arar hale geleceksiniz. Yaşlanan yüzün tedavisinde bu yağın içinde bulunduğu derin kompartmanı dışarıdan yağ doku takviyesiyle büyütmemiz bile gerekebiliyor. Ben derin plan yüz germe yaptığım hastalarda bu yağı daha yüksek bir seviyede hacim elde etmek için kullanıyorum. Orta yüz germe yaptığımız hastalarda iskeletin yanak ile burun arasındaki oluğunu doldurmak için bu yağı kullanıyoruz. Dolayısıyla bu yağın gençlikte kullanılması ilerleyen yıllardaki cerrahi kullanım ihtimalini ortadan kaldırıyor.

7. Bichat yağ yastıkçığını alan cerrahların önemli bir bölümü “net hacim kaybı” etkisinden hastalarını korumak için aldıkları yanak yağını veya vücudun başka bölgesinden aldıkları yağ dokusunu işlemden geçirip yüzün daha yüksek bölgelerine enjekte ederler. Unutmayın yüzde net hacim kaybı yaratan her şey (iposuction, lipoliz, ciltaltı yağ kitlesini tahrip eden fokuslu ultrason, botox, bişektomi vb.) uzun vadede yaşlanma belirtilerinin daha erken ortaya çıkmasına yol açacaktır.

8. Yanak yağ yastıkçığının alınması cerrahi bir işlemdir. Ağız içerisinden bir kesi ile yapılır. Her cerrahi işlemde olduğu gibi riskleri, komplikasyonları ve kendine has bir iyileşme süreci vardır. Bunları mutlaka sorun ve öğrenin. Mesela ağız içerisinde bir kesi olacağı için öyle hemen çıkıp arkadaşlarınızla öğle yemeğine gidemezsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)