Bir Erteleme Hastalığı: Vajinismus

Yazar Nur Sena Er • 28 Mart 2023 • Yorumlar:

Herkese yeniden merhabalar bugün aslında ertelendiği için olduğundan daha büyük görünen bir cinsel işlev bozukluğundan bahsediyor olacağız. Konumuz ‘’VAJİNİSMUS’’.

Öncelikle vajinismus sadece kadının değil aslında hem erkeğin hem de kadının duygusal, fiziksel ve ruhsal acı çektiği bir çift problemidir. Tedirginlik, korku, kaygı, hayal kırıklığı gibi duygular çifte vajinismus devam ederken eşlik edebilir. Kabaca tanımlayacak olursak kadınların cinsel ilişki esnasında aşk kaslarının (pelvik taban kasları) aşırı kasılmasıyla cinsel ilişkinin çok acılı, ağrılı, kanamalı yaşanması ya da yaşanamaması durumu olarak anlatılabilir. Bunu yaşayan kadınlar genellikle eşlerini iterek bacaklarını kapatma refleksinde bulunabilir, jinekolojik muayene masasına çıkmak istemeyebilir bu sebeple muayene olmaktan kaçınabilirler. Aynı zamanda eşlerinin vajinalarına bakması, dokunması konusunda da rahat hissetmeyebilir, müsade etmeyebilirler. Öte yandan yaşadıkları sorundan çevrelerine çok bahsedemedikleri için yalnızca kendilerinin bu durumu deneyimlediklerini düşünebilir yalnız ve ötekileştirilmiş hissedebilirler. Özellikle çevrelerindeki insanların bebek beklentisine dair söylemleri bu süreçte eşleri yetersiz, başarısız, farklı(dışlanmış) ve öfkeli hissettirebilir. İlişkinin önemli parçalarından biri olan cinselliğin istenen doyumla yaşanamaması; çiftler arasında tartışmaların çoğalmasına neden olabilir, çoğunlukla fiziksel ve duygusal gerginliklere, hatta bazen bedensel ağrılara dönüşebilir.

Peki bu süreçte çiftler ne gibi yanlış tedavi yöntemleri uygular ve aslında vajinismusun çözümü nedir?

Çiftler bazen bilgi kirliliğinin olduğu mecralardan doğru olmayan yol ve yöntemler seçebilir bu yolları denerken başarısızlıkla sonuçlanan her denemeden sonra biraz daha umutsuz hissedebilirler. Özellikle en çok denen yöntemleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Alkol tüketerek cinsel birleşmeyi denemek

  • Anestezik(uyuşturucu) losyonları vulvaya (vajina çevresine) uygulama

  • Cerrahi işlemlerle kızlık zarını aldırmak

  • Bedenimizin cinsel yanıt döngüsüne uymadan yalnızca kayganlaştırıcı(lupricant) cinsel birleşmeyi denemek

Yukarıda sayılan yöntemler dışında yanlış ya da eksik uygulamalar dolayısıyla vajinismusun çözümsüz olduğuna daha fazla inanan çift sayısı oldukça fazla olabilmektedir. Burada fizyolojik bir uygulamanın olmadığı; yalnızca diyalektik bir şekilde ilerletilen ve çiftlerin çoğunlukla beraber katılım sağladığı görüşmeler esnasında: duygusal, düşünsel, davranışsal, fizyolojik pek çok boyutuyla cinsellik yeniden ele alınır ve tanımlanır. Cinsellik hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar, cinsel mitler ve şehir efsaneleri, cinsel anatomimiz, kadın ve erkek cinselliği ve evreleri yeniden yapılandırılarak konuşulur. Unutulmamalıdır ki cinsellik çok boyutlu ve öğrenilebilir bir olgudur. Bu sebeple ertelemeden, sorunu olduğundan daha büyük hale getirmeden Cinsel Terapi alanında çalışan bir uzman desteği alabilirsiniz, kendinize çok nazik davranın hoşçakalın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nur Sena Er Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)