Bir Gün 24 Saat

Yazar Tuba Özdemir • 22 Haziran 2023 • Yorumlar:

Belki de bu konuyu belirlememde çalışmış olduğum ailelerim ve öğrencilerimden en çok duymuş olduğum cümlelerden bir tanesi olması etkili oldu.

Dünya o kadar güzel bir denge üzerine yaratılmış ki bunun için, her an binlerce kez şükür dememiz gerekir. Gece ve gündüzün dengesi, geçişlerin ahenki ve güzelliği… o kadar güzel ve dengeli bir sistem içerisinde, insan olarak o dengeye uyum sağlamayı bildiğimiz aslında zaman yönetimi için büyük bir adım atıyoruz .

Mesela güneş doğmaya başladığı an gözlerim açılır ve uykuya devam edemem ya da hepimiz kullanırız akşam olmadan şu işleri gün ışığıyla halledivereyim cümlelerini. İşte burada önemli olan şey gün aslında bize yol çiziyor ama biz onu kendimize göre şekillendirme kısmında eksik kalıyoruz.

Günlük planlar ve haftalık planlar ile zamanı yönetmek bireylerin planlamış olduğu hedeflerinin tamamına ya da tamamına yakınına ulaşmasında çok önemli bir yere sahiptir. Eğer ki bir kişi sabah uyandığı an itibariyle günlük yapması gerekenleri planlayıp zamanı nasıl yöneteceği kısmında kendisini kontrol edebilirse hem fizyolojik hem psikolojik olarak kendisini iyi hissederek o günü tamamlar. Ve bu şekilde o günü tamamlamış olması diğer güne daha motive başlamasında önemlidir.

Bazen zihnimizde yapılacaklar birikir de birikir. Yapmak istediklerimiz, istemediklerimiz, yapınca iyi gelecek olanlar, yaptığımız zaman çevremize iyi gelecek olanlar gibi gibi çok fazla şey sayabiliriz. İşte bu ana geldiğinde ya mükemmeli arıyorsun ya da erteleme ile mücadeleye giriyorsun . bunların hepsinden sıyrılıp başlamak bitirmenin yarısıdır diyip zihnimizi yoran birikmişleri bir plan ve düzen halinde ele alarak tamamlamak ,hem omuzlarındaki yüklerden kurtarır, hem zihnini rahatlatır, hem odaklanmana fayda sağlar.

İşte hayatı planlı ve programlı yaşamak, sınavlara planlı ve programlı hazırlanmak, kendimizi yapacaklarımıza göre adapte edip güne başlamak her konu da yardımcı olacaktır. Zamanını yönetecek olan tek kişi sensin ve bu yönetimi hayatına sabitlemeli ve kendin için bir iyilik yapmalısın. 

Unutmadan şunu da ekleyelim bu da çok önemli, hayatımızı ve zamanımızı yönetmeyi öğrendiğimizde , günlük yapacaklarımızı planlayıp onlar için adımlar atıp gerçekleştiği her parçasının mutluluğunu yaşarken , bu süreci çok sert yönetmemek gerekir lütfen bunu unutmayalım. Kararlarımız ve kurallarımız ve planlarımız esnekliğe açık olmalı ki hemen kırılıp un ufak olmayalım, gerektiği yerde gerektiği kadar esneklik sağlamak iyi gelecektir…

Hadi bir Pazar örneği verelim, çok yoğun bir çalışma haftası, biriken işler , kendimle geçirmek istediğim zaman, eşlerin baş başa geçirmek istediği vakitler , çocuklar ile kaliteli zaman geçirmek için çaba gayret, haftanın hazırlıkları, temizlik ve ütü… oo bunların hepsi bir güne sığmıyor dediğinizi duyar gibiyim , o zaman hemen cevaplayalım yapmamız gereken en güzel şey bunları olabildiğinde uygunluğuna göre diğer günlere yayabilmektir. Çok sevdiğim en kıymetli dostum Esra’nın burada zaman yönetimi için yapmış olduğunu eklemek istiyorum. Kendisi çok yoğun çalışan iki harika kız çocuğu annesi ve harika bir eş, harika bir dört, harika bir evlat yani her konuda harika ve hemen itiraf edeyim benim şu an hayallerimi gerçekleştirmem de çok önemli bir yere sahip harika bir dost kendisi. 

Yoğun çalışması içerisinde ailesine, arkadaşlarına, kendisine ,ev işlerine ve her şeye zaman ayırıp zamanı yönetebiliyor. Peki bunu nasıl yaptığını hemen söyleyelim, biriken o kadar çok şey var ise yapmak istedikleri için fedakarlıkta bulunabiliyor, mesela güne daha erken başlayıp herkes uyurken ev işlerini hallediyor, aynı gün içerisine her şeyi sığdırıyor. Ve gün sonunda hem sevdikleri hem kendisi mutlu. İyi ki varsın canım dostum..

İşte bizde burdan birkaç mesaj çıkarabiliriz kendimize, fedakarlıkta bulunmadığımız sürece hiçbir şey eksiksiz veya istediğimiz zamanda olmaz. Günün yarısını uyku ile geçirip hedeflere ulaşılmaz, telefon elden düşmediği sürece o evin işleri bitmez, sürekli tv karşısında oturarak aileye vakit ayrılmaz, harekete geçtiğinde, planlı ve programlı yaşadığında, fedakarlıkta bulunup, emek verdiğinde o güne her şey sığar…

Kendine dur demeyi bilmeli, akan saatlerin farkına varmalı ve bir güne istediğin her şeyi sığdırabilecek güce sahip olduğunu unutmamalısın…

Sevgilerimle

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)