Bir Halk Sağlığı Sorunu Olan Lipödeme Kısa Bir Bakış

  • Lipödem genellikle bacaklarda veya kollarda yağ dokusunun fazlalaşmasıdır.

Lipödem kimlerde görülür?

  • Lipödem sadece kadınlarda görülür. Genelde ergenlik döneminde, gebelikte ve menapoz döneminde sık görülür.

Şikayetler nelerdir?

  • Alt bacaklarda şişlik, ödem ve ciltte mavi lekelenmeler

Tedavisi nedir?

  • Spor ve beslenme, kompresyon tedavileri denenmesine rağmen ileri everelerde liposuction önerilebilir.

  • Lipödem üç evrede görülür. İkinci ve üçüncü evrede artık liposuction önerilebilir. Etkilenen kadınlarda ağrılı ödem yağ fazlalığı ile birlikte görülür. Liposuction bu kişilerde estetik görünümün iyileşmesinin yanında ağrıyı da azaltmaya yardımcı olur.

  • Hastanede yatış süresi genelde bir gecedir. Ameliyat sonrasında yaklaşık 4-6 hafta korse takılması önerilir. Vaser liposuction, ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak vücudun çeşitli bölgelerinden yağ alınması işlemidir.

  • Vaser lipo, ultrasonik ses dalgaları kullanarak yağları parçalamakta ve yağlar sıvı haliyle aspire edilir. Bundan dolayı dalgalı yüzey görünüm vaser liposuction sonrasında oluşmamaktadır. Vaser liposuction yönteminde kullanılan ses dalgaları, sadece yağ hücrelerini hedef almakta ve diğer yöntemlerin aksine, bazı önemli dokulara (bağ dokusu, damar ve sinirler gibi) zarar vermemektedir. 

  • Ayrıca uygulaması esnasında parçalanan yağlar, özel kanüller vasıtasıyla dışarı alınır. Bu teknikte genellikle birden fazla bölge bir arada yapıldığından ve bölgeler karın, sırt; bacak gibi geniş bölgeler olabildiğinden genel anestezi tavsiye edilebişir.

  • Ancak daha küçük ve az alanda ki bölgelerde, lokal anestezi veya sedasyon yöntemi de uygulanabilir. Hangi anestezi yönteminin uygun olacağı, hastanın sağlık durumu, uygulanacak bölgedeki yağ oranı ve alanın genişliğine göre belirlenmektedir. Bu yöntem; vücudun karın, popo, kol, bacak, diz, yanak, gıdı, göğüs gibi vücut bölgelerinde, yağları parçalayarak etkili bir sonuca yardımcı olur. Erkeklerde görülen jinekomasti yani meme büyüklüğü sorunu için de tercih edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Can Şakı Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)