Kadınlar Neden Meme Estetiği İstiyor?

  • Kadınların en çok tercih ettiği estetik operasyonlar arasında başta gelen meme estetiğine gösterilen ilginin nedeni sadece estetik kaygılar değil. Kadınlar aslında günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen birçok sağlık sorununun da kurtulmuş oluyor.

Meme şekli nedeniyle psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşayanlar, doğum, emzirme, aşırı kilo kayıplarından sonra şikayetleri artan kadınlar meme estetiğine başvurabiliyor.

Küçültme operasyonlarının nedenlerini; meme ağırlığını hastanın taşımakta güçlük çekmesi, bel ve sırt ağrıları, dermatolojik problemler ve enfeksiyon meydana gelmesi olarak sıraladı. Meme büyütme ve dikleştirmelerde ise daha çok estetik kaygıların öne çıkıyor. Psikolojik ve sosyal hayatla ilgili sorunlar da bu operasyonlara neden oluyor.

Estetiğin yaşı var mı?

Meme yokluğunda veya memesi az gelişmiş olan her kadına büyütme işlemleri yapılabiliyor. Küçültme ve dikleştirme için başvuran hastaların çoğu genelde bir gebelik geçirmiş, emzirme sürecinden geçmiş kadınlardır. Bazı hastalarda doğum ve emzirme sonrası meme küçülmesi görülebiliyor. Bu hastalarda da büyütme ihtiyacı olabiliyor. Büyütme işlemleri 18 yaşından itibaren post menopoz döneme kadar yapılabiliyor. 

 

Emzirmeye etkisi oluyor mu?

 

Kadınların en çok kaygı duydukları süreçlerden biri hamilelik ve emzirme sonrası meme şekli ve formunun değişmesidır. Emzirmenin memeyi büyütme etkisi vardır ancak emzirme sonrasında küçülme görülebildiğine dikkat çekti. Bu nedenle emzirme sonrası büyütme ve küçültme ameliyatlarından birine ihtiyaç duyulabilir. Bu dönemde meme sarkıklığının da meydana gelebilir, dikleştirme operasyonları ile meme görünümü düzeltilebilir.

 

Meme küçültme ve dikleştirme operasyonlarının emzirmeye olan etkisi ile ilgili bir kesinlik yok. Emzirme yeteneği bazı hastalarda kaybedilebiliyor. 

 

İz kalıyor mu?

 

Meme estetiği ameliyatları sonrasında kabul edilebilir seviyede iz kalma ihtimali vardır. Meme büyütmede 3-5 cm arası kesi meme kıvrımı altına saklanabilir, iz  genelde zamanla belirsiz hale gelir.

 

Meme küçültme ve dikleştirmede lolipop veya ters T harfi şeklinde tarif edilen iz kalabiliyor. İzin daha sonraki tedavi edilebilir şekli biraz hastanın yara iyileşme durumuna bağlı. Eğer iyi bir yara iyileşme sürecinden geçilirse, belli belirsiz bir iz kalır. Hastanın ten rengi ve sigara içip içmemesi de iz kalıp kalmamasında belirgindir. Hastalara silikon içerikli kremler ya da enjeksiyonlar uygulanabilir. Genelde kabul edilebilir izler kalıyor.

 

Silikonun ömrü var mı?

 

Silikon protezlerin belli bir kullanım süresi yoktur. Sadece komplikasyonlara bağlı değişim yapılabilir. Silikon etrafında yabancı bir doku oluşması ve implant sızmaları gibi durumlarda protezin değiştirilmesi gerekir. Protez doğru teknikle yerleştirildiğinde kaygı duyulacak bir durum yaşanmaz.

 

Yaşın ilerlemesiyle beraber ve özellikle gebelik, emzirme gibi süreçlerden sonra her kadında olduğu gibi belli bir sarkma meydana gelebilir, bu nedenle silikonun 10-15 yılın ardından değişimi gündeme gelebilir.

 

Meme formuna kim karar vermeli?

 

Meme estetiğinde göğüs formuna doktor ve hastanın birlikte karar vermesi doğrudur.

 

Yuvarlak formda ve anatomik isimli damla formunda implantlar var. Hastanın genel vücut yapısı, boyu, kilosu, düzenli spor yapıp yapmadığı ve yaşı bu formun seçimde önemli. Minyon bir kadına çok büyük bir meme implantı takılması estetik açıdan doğru olmaz.

 

Bir seferde iki operasyon olur mu?

 

Meme estetiği operasyonları kombine ameliyat olarak da gerçekleştirilebilir. Son yıllarda en çok meme büyütme ve yağ enjeksiyonu ameliyatları  aynı anda yapılmaktadır. Liposuction ile karından alınan yağlar memeye enjekte edilebilir. Bu yağlar yüz bölgesinde yanaklara, çeneye de dolgu amaçlı kullanılıyor. Kombine ameliyatlarda görüntü anlamında bütünlük sağlanabiliyor.

 

Ağrı oluyor mu?

 

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatlarında çok fazla ağrı oluşmaz. Ancak meme büyütme sonrası bir miktar ağrı olabilir. Ağrı süresi hastanın cildi ve memenin formuna göre değişebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Can Şakı Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)