Bitki Çaylarının Bilimsel Faydaları

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Bitkisel çayları yüzyıllardır var.

Yine de, isimlerine rağmen, bitkisel çaylar gerçek çaylar değildir. Yeşil çay, siyah çay ve oolong çayı da dahil olmak üzere gerçek çaylar, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından demlenir.Öte yandan, bitki çayları kuru meyveler, çiçekler, baharatlar veya bitkilerden yapılır.

Bu, bitki çaylarının çok çeşitli tatlara sahip olabileceği ve şekerli içeceklere veya suya cazip bir alternatif yapabileceği anlamına gelir.

Lezzetli olmasının yanı sıra, bazı bitki çayları sağlığı geliştirici özelliklere sahiptir. Aslında, bitkisel çaylar yüzlerce yıldır çeşitli rahatsızlıklar için doğal ilaçlar olarak kullanılmaktadır.

İlginç bir şekilde, modern bilim, bitkisel çayların bazı geleneksel kullanımlarını ve bazı yeni kullanımları destekleyen kanıtlar bulmaya başladı.

Bitki Çaylarının Bilimsel Faydaları

1-Papatya Çayı

 

Papatya çayı en çok sakinleştirici etkileri ile bilinir ve sıklıkla bir uyku yardımcısı olarak kullanılır.

İki çalışma papatya çayı veya ekstraktının insanlarda uyku problemleri üzerindeki etkilerini incelemiştir.

Doğum sonrası 80 tane uyku sorunu yaşayan kişinin katıldıgı bir çalışmada, iki hafta boyunca papatya çayı içmek, uyku kalitesinin artmasına ve daha az depresyon belirtisine yol açtı.

Uykusuzluğu olan 34 hastada yapılan bir başka çalışmada, gece boyunca uyanma, uykuya dalma süresi ve günde iki kez papatya özü aldıktan sonra gündüz işleyişinde anlamlı iyileşmeler bulundu.

Dahası, papatya sadece uyku yardımı olarak yararlı olmayabilir. Ayrıca antibakteriyel, antienflamatuar ve karaciğer koruyucu etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır .

Fareler ve sıçanlarda yapılan çalışmalar, papatyaların ishal ve mide ülserleriyle savaşmaya yardımcı olabileceğine dair ön kanıtlar bulmuştur.

Bir çalışmada papatya çayı adet öncesi sendrom belirtilerini azaltırken, tip 2 diyabetli kişilerde yapılan bir başka çalışmada kan şekeri, insülin ve kan lipit düzeylerinde iyileşmeler görüldü .

Bu etkileri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen,  kanıtlar papatya çayının çeşitli sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir.

 

2. Nane Çayı

 

Nane çayı, dünyada en yaygın kullanılan bitki çaylarından biridir.

Sindirim sistemi sağlığını desteklemek için en popüler şekilde kullanılırken, aynı zamanda antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir.

Bu etkilerin çoğu insanlarda incelenmemiştir, bu nedenle sağlık yararlarına yol açıp açamayacaklarını bilmek mümkün değildir. Bununla birlikte, birkaç çalışma nane sindirim sistemi üzerindeki yararlı etkilerini doğrulamıştır.

Bazı çalışmalar, diğer bitkileri de içeren nane yağı preparatlarının hazımsızlık, bulantı ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir .

Kanıtlar ayrıca nane yağının bağırsaklarda, yemek borusunda ve kolondaki rahatlatıcı spazmlarda etkili olduğunu göstermektedir.

Son olarak, çalışmalar nane yağının irritabl bağırsak sendromunun semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu defalarca bulmuştur.

Bu nedenle,   kramp, bulantı veya hazımsızlık olsun, sindirim rahatsızlığı yaşarsanız, nane çayı denemek için harika bir doğal çözümdür.

3. Zencefil Çayı

 

Zencefil çayı, sağlıklı, hastalıklarla mücadele eden antioksidanların tamamını çeren baharatlı ve lezzetli bir içecektir .

Ayrıca iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini uyarır, ancak bulantı için etkili bir ilaç olduğu bilinir .

Çalışmalar, zencefilin, özellikle hamileliğin erken döneminde, mide bulantısını hafifletmede etkili olduğunu bulmasına rağmen, kanser tedavileri ve hareket hastalığının neden olduğu bulantıyı da hafifletebilir .

Kanıtlar ayrıca zencefilin mide ülserlerini önlemeye ve hazımsızlık veya kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir .

Zencefil ayrıca dismenore veya dönem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir dizi çalışma, zencefil kapsüllerinin menstrüasyonla ilişkili ağrıyı azalttığını bulmuştur.Aslında, iki çalışma zencefilin ibuprofen gibi steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID) kadar etkili olduğu ve periyot ağrısının giderilmesinde etkili olduğunu bulmuştur .

Son olarak, bazı çalışmalar zencefilin diyabetli insanlar için sağlık yararları sağlayabileceğini düşündürmektedir, bu çalışmalar ; zencefil takviyelerinin kan şekeri kontrolüne ve kan lipit seviyelerine yardımcı olduğunu bulmuştur

 

4. Hibisküs Çayı

 

Hibisküs  çayı ebegümeci bitkisinin renkli çiçeklerinden yapılır. Pembe-kırmızı renk ve ferahlatıcı, tart aroması vardır. Sıcak veya buzlu şekillerde  olabilir.

Koyu  rengine ve eşsiz lezzetine ek olarak, ehibisküs çayı sağlıklı özellikler sunar.

Örneğin, hibisküs  çayı antiviral özelliklere sahiptir ve test tüpü çalışmaları, ekstresinin kuş gribinin suşlarına karşı oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Ancak,hibisküs çayı içmenin grip gibi virüslerle savaşmanıza yardımcı olabileceğine dair bir kanıt yoktur  .

Hibiscus çayının yüksek kan lipit seviyeleri üzerindeki etkilerini araştıran bir dizi çalışma vardır. Birkaç çalışma etkili olduğunu bulsa da, büyük bir inceleme çalışması kan lipit seviyeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığını bulmuştur

Bununla birlikte,  hibisküs çayı yüksek tansiyon üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Aslında, birçok çalışma  hibisküs çayının yüksek tansiyonu düşürdüğünü bulmuştur, ancak çoğu çalışma yüksek kalitede değildir Dahası, başka bir çalışmada, hibisküs çayı ekstresi almanın altı hafta boyunca erkek futbolcularda oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığı bulundu.

Diüretik bir ilaç olan hidroklorotiyazid alıyorsanız, ikisi birbiriyle etkileşime girebileceğinden,hibisküs çayı içmekten kaçının. hibisküs çayı  aspirinin etkilerini kısaltabilir, bu yüzden onları 3-4 saat arayla almak en iyisidir

 

5. Ekinezya Çayı

 

Ekinezya çayı, soğuk algınlığını önlemek  için son derece popüler bir çaydır .

Kanıtlar, ekinezyanın vücudun virüslerle veya enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilecek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Birçok çalışma, ekinezanın soğuk algınlığının süresini kısaltabileceğini, semptomlarının şiddetini azaltabileceğini veya hatta önleyebileceğini bulmuştur .Bu sıcak bitkisel içecek, soğuk algınlığı hissediyorsanız, boğaz ağrınızı yatıştırmanıza veya tıkalı burnunuzu temizlemenize yardımcı olabilir.

 

1. Rooibos Çay

Rooibos, Güney Afrika’dan gelen bir bitkisel çaydır. Rooibos veya kırmızı çalı bitkisinin yapraklarından yapılır.

Güney Afrikalılar tarihsel olarak tıbbi amaçlar için kullandılar, ancak konuyla ilgili çok az bilimsel araştırma var.

Bununla birlikte, birkaç hayvan ve insan çalışması yapılmıştır. Şimdiye kadar, çalışmalar alerjiler ve böbrek taşları için etkili olduğunu gösteremedi ..

Bununla birlikte, bir çalışma, rooibos çayının kemik sağlığına faydalı olabileceğini göstermiştir. Bir test tüpü çalışması, rooibos çayının yeşil ve siyah çay ile birlikte kemik büyümesi ve yoğunluğuna dahil olan hücreleri uyarabileceğini düşündürmektedir .

Aynı çalışma, çayların iltihaplanma ve hücre toksisitesi belirteçlerini de düşürdüğünü bulmuştur. Araştırmacılar, bu nedenle çay içmenin daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkili olabileceğini öne sürdüler.

Ayrıca, ön kanıtlar rooibos çayının kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bir çalışma, rooibos çayının, kan damarlarının, yaygın bir tansiyon ilacının yaptığı gibi, daralmasına neden olan bir enzimi inhibe ettiğini buldu .

Ayrıca, başka bir çalışmada, altı hafta boyunca günde altı fincan rooibos çayı içmenin, “iyi” HDL kolesterolü arttırırken kandaki “kötü” LDL kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur.

7. Adaçayı

Adaçayı çayı tıbbi özellikleri ile bilinir ve bilimsel araştırmalar, özellikle beyin sağlığı için sağlık yararlarının birçoğunu desteklemeye başlamıştır.

Bir dizi test tüpü, hayvan ve insan çalışması, bilgenin bilişsel işlev için yararlı olduğunu ve Alzheimer hastalığında yer alan plakların etkilerine karşı potansiyel olarak etkili olduğunu göstermiştir.

 

Ayrıca, adaçayı sağlıklı yetişkinler için de bilişsel faydalar sağlar.

Bir dizi çalışma, sağlıklı yetişkinlerde çeşitli adaçayı özü türlerinden birini aldıktan sonra ruh hali, zihinsel işlev ve bellekte iyileştirmeler buldu

Dahası, küçük bir  çalışma   adaçayının kan lipit düzeylerini iyileştirdiğini, sıçanlarda yapılan bir başka çalışmada ise adaçayı çayının kolon kanseri üzerinde olumlu sonuçları oldugunu   buldu .

Adaçayı , bilişsel sağlık ve potansiyel olarak kalp ve kolon sağlığı için faydalar sunan sağlıklı bir seçim gibi görünmektedir. Bu etkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

10. Çarkıfelek Çayı

 

Çarkıfelek bitkisinin yaprakları, sapları ve çiçekleri çarkıfelek çayı yapmak için kullanılır.

Çarkıfelek çayı geleneksel olarak kaygıyı hafifletmek ve uykuyu iyileştirmek için kullanılır ve bu kullanımları desteklemek için çalışmalar başlatılmıştır.

Örneğin, bir çalışma, bir hafta boyunca çarkıfelek çayı içmenin uyku kalitesi puanlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini bulmuştur .

Dahası, iki insan çalışması, çarkıfeleklerin kaygıyı azaltmada etkili olduğunu buldu. Aslında, bu çalışmalardan biri çarkıfeleklerin anksiyete giderici bir ilaç kadar etkili olduğunu bulmuştur.

Bununla birlikte, başka bir çalışmada, çarkıfelek, klonidine ek olarak alındığında, genellikle opioid detoksifikasyon tedavisinde kullanılan ilaç, anksiyete, sinirlilik ve ajitasyon gibi opioid yoksunluğunun zihinsel semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur .

Çarkıfelek çayı, kaygıyı hafifletmek ve sakinlik için iyi bir seçim gibi görünüyor.

 

Bitki Çaylarının Bilimsel Faydaları ;

Bitkisel çaylar çeşitli lezzetli tatlarda gelir ve doğal olarak şeker ve kalori içermez.

Birçok bitkisel çay da sağlığı teşvik edici etkiler sunar ve modern bilim geleneksel kullanımlarının bir kısmını doğrulamaya başlamıştır

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)